To Øl/Ölrepubliken Total Hubris & Helppo Kanachili

Total Hubris
Panimo: To Øl / Ölrepubliken
Maa: Tanska

Tyyli: Vaalea Lager
Alkoholia: 4,5%

Lyhyesti: Erinomaisesti humaloitu ja mielenkiintoinen vaalea lager
Pisteet: 5/5

Tanskan To Øl -panimo on tehnyt Göteborgilaiselle Ölrebupliken-baarille oluen nimeltä Total Hubris, joka kääntyy karkeasti kai "täydellisesti liioitelluksi ylpeydeksi". Tämmöisen olettaisi olevan tyypillinen ylilyöty pienpanimopajaus, mutta ei. Ei super-ipaa, ei hyper-tynnyri-stoutia poltetuilla autonrenkailla maustettuna vaan maitokauppavahvuinen lager? Kieltämättä se on jotenkin kierosti vielä polleampaa.

Tyyliksi oli Ratebeerissä kerrottu Premium Lager. En ole oikein ikinä tykännyt tuosta luokituksesta. Premiumhan on siis vain markkinointimielessä keksitty termi panimoiden "kärkilagerille". Eli esim. siinä missä Olvi III on vain tavallinen vaalea lager, saman panimon Sandelsin voidaan sanoa olevan "premium". Yleensä etiketissä näkyvästi tämä kerrotaan juurikin ko. sanalla. Yleensä se ei myöskään kerro laadusta mitään. RB on yrittänyt keksiä sille määrityksen "pale lagerin" ja "pilsnerin" välistä, mutta humpuukia mitä humpuukia.

Samea oranssi olut, nopeahko vaahto. Erittäin raikkaan kukkainen tuoksu, jossa on aavistus happamuutta. Suutuntuma on tyyliin sopivan kevyt, muttei vetinen. Reilusti kukkaista ja "maanläheistä" humalointia. Ei mikään tyypillinen "tehdään jenkki-ipa mutta lager-hiivalla" lager, mitä pienpanimoilta tuntuu puskevan usein. Hyvin omanlaisensa humalointi, joka toimii. Valmistuspäivä oli viime heinäkuulta, eli vähän tuo oli jo ehtinyt varmaan kaikotakin.

Mukana lageriksi erikoinen mieto maitoinen happamuus, joka muistuttaa vähän saisonia, vähän witbieriä, vähän orvalia, vähän suodattamatonta pilsner urquellia. (=en oikein keksi mitä) Tärkeintä kuitenkin, että se toimii humaloinnin ja muun oluen kanssa loistavasti yhteen. Olisipa hieno olut helteellä, mutta helteen puutteessa menettelee kanachilin seurana yhtä hienosti. Ehkä yksi parhaita maitokauppalagereita, mitä olen hetkeen maistanut. 5/5

Koska tämä on jo toinen kerta kun mainitsen kanachilin tässä blogissa, päätin laajentaa hetkeksi ruokablogien puolelle ja jakaa reseptin. Viivan alla ei olutasiaa.

---

Yksinkertainen tomaatti-kanachili

Paras chili con carnehan on aito Texas style chili. Tämä sen sijaan on tämmöinen kaikkia texas stylen sääntöjä vastaan käyvä kevytversio, jossa ensinnäkin on naudan sijasta kanaa ja sen lisäksi tomaattia ja, herra paratkoon, papuja*. Nekin vääränlaisia.

Tarvitset:
-n.500-600g luuttomia kananreisiä
-Tölkin tomaatteja
-Pienen tölkin chipotleja
-Chilejä maun mukaan
-Papuja
-Jeeraa eli juustokuminaa
-Sipulin
-Valkosipulia
-Suolaa ja pippuria
-Rasvaa (voita, ihraa, rypsiöljyä, mistä nyt tykkää)
-Vettä tai olutta.

Sananen tarpeista:
1) Luuttomia kananreisiä saa ainakin Helsingissä normaalikaupoista vain Kariniemen pakkauksessa ja niille on annettu eläimenosia pelkääviä uusavuttomia ajatellen Orwell-henkinen "Paistileike"-nimi. Ne tunnistaa siitä, että kyseessä on kilohinnaltaan absoluuttisesti halvin kanapaketti marketin hyllyssä. No voi tunnistaa myös siitä, että ne on aina myyty loppuun. Hätätilassa voi käyttää rintapaloja, mutta kuivaa ja kallista scheisseahan ne. Mitään valmissuikaleita et saatana osta. Niistä hajoaa rakenne niin, että lopputulos on lähempänä puuroa kuin chiliä.

2) Chipotleja on myös vähän hankala saalistaa tavallisista kaupoista, mutta viime aikoina ainakin S-marketien tex-mex-hyllyihin on ilmestynyt pieniä chipotle-tölkkejä. Hätätilassa chipotlen voi korvata lisächilillä ja savu-uutteella.

3) Papuina käytän itse tuommoista GoGreen-luomupaputötsää ja isoja valkoisia papuja. Mustat ja kidneypavut toiminee ihan yhtä hyvin.

Toimeen:
1) Valmistele tarpeet.
-Sipuli silpuksi
-kourallinen valkosipulinkynsiä samaten
-lisächilit myös pieneksi
-kananreidet noin 1,5 sentin kuutioiksi tai sinnepäin.
-Aja tomaatit ja chipotlet blenderissä soseeksi.
-Ota pavut tötsästä ja pese.
2) Pannu tulille. Öljyä kiva luraus, olisko se ruokalusikka tai kaksi. Jos käytät muita rasvoja niin vastaava määrä. Sipulit öljyyn. Kuullota.
3) Jos ajattelit käyttää chipotlepurkin lisäksi lisää muuta chiliä, lisää ne silppuna/jauheena/rouheena/whatever tässä vaiheessa. Muutama kokonainen pikkuchili joukossa on kiva joulumantelihenkinen ylläri.
3) Jeeraa. Paljon. Ainakin kukkurainen ruokalusikka. Pyörittele sipulit ja jeeraa sekaisin öljyssä ja anna tiristä kunnes seoksesta "tulee öljy läpi". N. reilu minuutti toisin sanoen.
4) Kana pannuun. Paista kunnes paloissa on väri pinnassa.
5) Tomaatti-chipotleseos perään. Sekoittele. Sitten pavut. Sekoittele.
6) Maista ja mausta suolalla/pippurilla maun mukaan. Chiliä ja jeeraakin voi lisätä jos siltä vaikuttaa.
7) Anna kuplia miedolla lämmöllä varttitunnista kolmeen tuntiin. Chili on ihan syötävää jo vartin jälkeen, mutta pidempi parempi. Jos tomaattien neste ei tunnu riittävän, lisää ajoittain loraus vettä tai olutta.
8) Syö osa ja jätä loput huomiseksi jääkaappiin, siellä se paranee entisestään.

Edit: Tästähän jäi kokonaan uupumaan, että yrttilöitä voi toki heitellä mukaan myös jos haluaa. Basilikaa, tinjamia, sen sellaista. Lehtikorianteria syödessä päälle.

PS: Niin joo, käytä marinoimatonta kanaa. Hankala uskoa, että tämä pitää erikseen mainita vielä vuonna 2014.

*If you know beans about chili, you know there ain't no beans in chili.

Kommentit

  1. Juu siis onhan Lapin Kulta III myös "premium lager", ainakin Alkon mukaan. Tosin ymmärtääkseni kaikki lagerit ovat Alkossa "premium lageria" ellei niillä ole toista määritelmää. Humpuukia mitä humpuukia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse olen mieltänyt jostain syystä jaon niin, että täysmallaslager on "premium" ja tärkkelys tms. kyllästetyt sitten luokkaa "pale lager"... Tokkopa kuitenkaan virallinen määritelmä?

      Poista
    2. Jotain samankaltaista mietin itsekin joskus, mutta esim. Heineken ja taitaa perus-Carlsberg myös olla täysmallasta, mutta ei lie kumpikaan premiumia edes tuottajansa mielestä. :)

      Poista
  2. Pirkalta löytyy kyllä Chilpotle, jota saa lähes jokaisesta K-ryhmän kaupasta.

    VastaaPoista
  3. Et kai tarkoita sitä dippikastiketta? Ehkä sekin toiminee, tosin voi olla turhan suolaista. Puhuin siis ihan chipotle-chileistä tölkissä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.