Verkkokauppa.com JEFF

JEFF
"Panimo": "F.Sergejeffin Olut-tehdas OY" (Verkkokauppa.com)
Maa: Suomi

Tyyli: Vaalea Lager
Alkoholia: 4,5%

Pisteet: 0/5
Lyhyesti: Makeahkoa keltaista vettä

Nyt on erikoista olutta. Ei makunsa puolesta, mutta taustansa. Verkkokauppa.com, tuo päälle kaksikymppisten miesten Ikea, puljautti pari viikkoa takaperin ilmoituksen, että tuovat markkinoille historiallisen F.Sergejeffin Olut-tehdas Osakeyhtiön olutta, oikein Kasper Strömmanin etiketillä ja lystikkäällä JEFF-nimellä. Satuin käymään muilla ostoksilla verkkokaupassa niin nappasin pullon testiin.

Asiassa on aika monta kysymysmerkkiä. Ensinnäkin F.Sergejeffin olut-tehdas oli viipurilainen pulju, joka lopetettiin puna-armeijan kokoisesta syystä 1939, eikä sen jälkeen ole tiettävästi toiminut. Toisekseen firman nykyinen osoite on sama kuin Verkkokauppa.comilla ja vaikka FB-sivun promoteksti sanookin "1843 Viipurissa alunperin perustettu F. Sergejeffin Olut-tehdas Osakeyhtiö kuulunee nykyään Suomen kymmenen vanhimman yrityksen joukkoon ja on yksi maan vanhimmista panimoista." niin vahvasti tässä nyt haisee, että Verkkokauppa on joko ostanut tai ominut vanhan käyttämättömän panimon nimen ja myy sillä varjolla olutta. Lehdistötiedotteen ovat nielleet sitten näköjään sellaisenaan yksi jos toinenkin media, jotka ovat otsikoineet tyyliin "Verkkokauppa tuo markkinoille 70 vuotiasta olutta". Totuudenmukaisin kohta tiedotteessa on luultavasti "Lisäksi JEFF-olut täydentää mukavasti tulevaa terassi- ja grillikauden tuotetarjontaamme".

F.Sergejeffin Olut-tehdas on nimittäin pullon mukaan "valmistuttaja". Eli jospa ei kovasta "70 vuoden odotuksen jälkeen" mainostamisesta huolimatta viitsitä pelleillä ja teeskennellä, että tässä olisi kyse mistään muusta kuin siitä, että Verkkokauppa.com on ostanut olutta joltain sopimuspanimolta ja myy sitä harhaanjohtavasti historiallisen panimon nimellä. Siksi en vaivaannu edes jutun otsikossa teeskentelemään, että kyseessä olisi oikea panimo.

Hyvin vaalea oljenkeltainen olut. Vaahto häviää hetkessä ja minkäänlaista seitittymisen etiäistäkään ei ole. Etiketti väittää, että täysmallasta on, mutta jos tämä on täysmallasta, niin minä olen Sauli Niinistö. Ensimmäinen nuuhkaisu on suhteellisen raikas, vähän maltainen peruslagerin tapainen, mutta tämä menee nopeasti ohi. Sen jälkeen tuoksussa vallitsee tunkkainen saksalainen humala, siihen asti, että vaahto on kaikonnut. Sen jälkeen olut ei tuoksu oikeastaan yhtään millekään. Vähän pahville. Suutuntuma on hyvin vetinen.

Wow. Maku on ihmeellinen. Ihmeellinen sillä lailla, ettei tämä maistu juuri yhtään millekään. Aavistus maltaan makeutta, aavistus humalan katkeroa. IBUja on etiketin mukaan 20. Miksi ne on vaivaannuttu siihen painamaan, tietää vain suuremmat muinaiset.

Lähimmäksi vertauskohdaksi tulee mieleen amerikkalainen kusilager Rolling Rock, joka on ehkä vielä huonompaa kuin Bud Light. Hintaa tällä ihmeellä on 2e pieneltä pullolta. Ehkä ensimmäisen ja viimeisen kerran sanon tämän tässä blogissa: Ostakaa mielummin vaikka Koffin kolmosta. Tämmöisestä juomakulttuurimurhasta ei pidä palkita ketään.

Kehtaavat tämmöistä vettä myydä vanhan panimon nimellä. Häpeäisitte edes vähän. Tulisipa taas puna-armeija ja hoitaisi tämmöisen kuvotuksen pois päiviltä. 0/5

PS: Olvi pamautti uutispommin viikolla. Paljastivat, että siellä työskentelee joku, joka tekee olutreseptejä! Tai  anteeksi, siis tarkoitus oli sanoa, että Suomen suurin suomalainen panimo tekee vehnäoluen (täysmaltaasta! suodattamatta!) sen sijaan, että laittaisi eri vahvuisia versioita samasta tai lähes samasta vaaleasta jatkelagerista jännän näköisiin astioihin niin kuin tapoina on tähän asti ollut. Hyvä näin, erinomaista kehitystä kun piintyneimmätkin pissalagerin puolestapuhujat alkavat murtua. Ehkä arvioin tällä kertaa muutakin kuin tölkin.

Mutta sitä minä olen ihmetellyt, että miksi vehnäolut? Eikä vain Olvilta, kun tuntuu, että vehnäoluita on muutenkin puskenut ulos kotimaassa esiin. Vehnäolutta voi juoda ja se voi olla ihan hyvää, mutta kun en siitä erityisen kiivaasti ole koskaan välittänyt, kysyn miksi. Mikä teitä ihmisiä vaivaa? Viime vuoden läpimurtohitti oli Keisarin 66 APA. APA on trendikästä, APA on hyvä, APA on varma. Miksette tee APAa? Tehkää APA. Tehkää nyt. Noh? Phyff vehnienne kanssa.

Kommentit

 1. Itse ostamani JEFF-pullo taas kuohui vähän liikaakin (tosin join suoraan pullosta). Maku oli voimakkaan humaloitunut, ehkä hieman jopa ale-henkinen. Jälkimaku voimakkaan hedelmäinen ja pitkä. Onhan se tietty niinkin että se kanisteri mistä juo vaikuttaa makuun joten suosittelen juomaan pullosta :)

  VastaaPoista
 2. Voihan se olla, että on kivaa jos tykkää. Silti "voimakas" sanaa en kyllä käyttäisi yhtään millään muotoa tämän suhteen. Kusta mitä kusta.

  VastaaPoista
 3. "Pääsin" maistmaan Olvin venhäolutta, eikä se ollut kyllä mitenkään erityisen hyvää.

  VastaaPoista
 4. Oluista en tiedä mitään, mutta Verkkokaupan metkuista senkin edestä. Eiköhän tuokin urea tule Kiinasta samalta Foxconnin tehtaalta kuin yli puolet ko. lafkan myymästä, eri tuotemerkein verhoillusta skeidasta.

  Että suomalaiset kuluttajat osaavatkin olla tyhmiä vielä vuonna 2014.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.