Chimay Dorée (Gold/Black)

Dorée
Panimo: Chimay
Maa: Belgia

Tyyli: Patersbier
Alkoholia: 4,8%

Pisteet: 3/5
Lyhyesti: Kevyt, vähän hyökkäävä vaalea belgi.
Suosittelen: Kesällä. Luultavasti jonkun rasvaisen juuston kanssa toimisi myös. Ehkä. Kai.

Trappistiluostareille on tyypillistä, että luostarissa tehdään niitä oluenjuojille rakkahia oluita, jotka on tarkoitettu ulosmyyntiin, mutta myös sen lisäksi olutta munkkien omaan käyttöön. Yleensä tässä munkkien omassa oluessa on kyseessä miedompi versio jostain panimon ulosmyytävästä oluesta. Tätä patersbieriä ei myydä ulos ja sitä pääsee yleensä maistamaan vain käymällä paikan päällä luostarissa.

Nyt belgitrappisteista tuotannoltaan suurin, Chimay, on sitten päättänyt tuoda oman munkkioluensa myös kaupalliseen jakoon, tosin ilmeisesti melko hillitysti valikoiden. Helsingissä Elannon Oluthuoneista ainakin Kaisla ja Kuikka tarjoavat juomaa tällä hetkellä.

Kuten kaikki trappistiluostarit, Chimay tuottaa yleisesti ottaen erittäin laadukasta tavaraa ja jos panimo ei ole tuttu, niin suosittelen ensi tilassa siirtymään olutravintolaan tai lähimpään Alkoon hankkimaan pullon sinistä Chimayta. Sillä oluella on monen olutharrastus alkanut.

Itse kun en ole Belgiassa vieraillut, on patersbierit jääneet maistamatta ja siksi perinteiseksi leffanodotteluolueksi Kaislassa valikoitui tällä kertaa hyvin vähällä harkinnalla Chimay Dorée. Yleensä Chimayn olusia nimitetään etiketin värin perusteella, ja tätäkin kutsutaan jossain päin mustaksi Chimayksi etiketin vuoksi. Etiketissä itsessään lukee kuitenkin Dorée / Goud, joten mennään sillä. Pahoittelut susipaskasta kuvasta. Yritin hieman pelastaa tilannetta photarilla, mutta kakkaa on hankala kiillottaa.

Vaalea kultainen olut, vaahtoa ei juuri muodostunut. Tuoksu on happaman mausteinen. Neilikkaa ja kirpeitä hedelmiä taustalla, mutta pääosaa kuitenkin määrää happamuus hyvällä tavalla. Suutuntuma on pistävä ja ohut. Loppuu poreiluun, muistuttaa siltä osin vähän Orvalia. Maultaan hedelmäisen pirteä, happamuuden tukemana, kanelia, neilikkaa. Jälkimaku on enemmän pistävä ja hapan kuin katkera. Siitä on varmaan vuosi kun olen viimeksi Chimayta juonut, mutta aika tuttu talonmaku tässäkin taustalla vaani. Adjektiiveista huolimatta ei mikään voimakas makupommi kuitenkaan, enemmänkin kevyt kesäolut. Aika puhdas ja kevyt maku belgialeksi.

Tämä on ehkä enemmän tämmöinen "kaivattu merkintä vihkoon"-luokan olut näin harrastajalle, mutta jos ihan nautinnoksi juomaa pitäisi baarissa valita, niin luultavasti päätyisin johonkin muuhun. Ei tässäkään toki mitään valittamista sinällään ole. Tasokas ja kevyt belgi. 3/5

----

PS: Tarkkasilmäisimmät varmaan huomasivatkin, että muutin blogin ulkoasua. Aiemmin käyttämäni bloggerin "dynaaminen" ulkoasu on ihan kiva, mutta useampi henkilö on valittanut ettei se toimi mobiilissa ja lisäksi olen vähän epäileväinen sen yhteensopivuudesta bloggerin oman kävijälaskurin kanssa. Tuolle oikean laidan tagihelvetille pitää varmaan tehdä vielä jotain...

Kommentit

 1. Jee! Nyt futaa puhelimellakin. Voi lukea kun istuskelee posliinilla ;)

  VastaaPoista
 2. Suosittelen oman Viinihullun päiväkirja -blogini mallista tagiviisakon siistimistä. Vaatii hieman googlailua, koodinpätkän vääntämistä ja käsityötä, mutta lopputulos on ilahduttavan siisti ja helppokäyttöinen. Erityisesti, kun ennen siistintää oli pötkönä 200-300 tagia!

  VastaaPoista
 3. Vaikuttaa ihan kätevältä ratkaisulta juu. Pitääpä googletella, ei tuota listaa voi tuommoiseksikaan jättää, käy näin käytettävyysammattilaisena ammattiylpeydelle tuommoiset kymmenien linkkien listat, joista ei löydä mitään.

  VastaaPoista
 4. Vastaukset
  1. Rankka offtopic olutblogiin, mutta kuis muuten nuo alasvetovalikot saa samanlevysiks?

   Poista
  2. Höm... taisivat asettua mulla ihan luonnostaan. Leveydeksi noille näkyy säätyvän jostain oletuksesta 100% eli koko toi sivupalkki. Ehkä jos lisää css:n että "select {width:100%}" niin hoituisi helpoiten? Paitsi tietty jos on muita alasvetoja, jotka sotkeutuu sillä.

   Poista
  3. Kahtotaan mitä kikkailen, tämä puoli on kyllä sellaista hepreaa allekirjoittaneelle :D

   Poista

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.