Alkon Jouluoluet 2012, osa 2


Lähdin tällä kertaa jouluolutsafarille Arkadiaan tavoittelemaan Mikkellerin Red/White Christmasia ja Liefmans Glühkriekiä. Jälkimmäinen eritoten kiehtoi, kun kyseessä on käytännössä kirsikkaoluesta valmisteltu glögi, joka juodaan lämmitettynä.

Glögiolut oli tietenkin loppuunmyyty, joten nappasin mukaan viereiseltä hyllyltä Stallhagenin Christmas Edition Pilsnerin, joka sittemmin osoittautui vain uudelleen pakatuksi Stallhagen Exportiksi. Tai näin internet väittää ja havaintojen pohjalta olen taipuvainen uskomaan.

Pilsner Chrismas Edition / Export
Panimo: Stallhagen
Maa: Suomi

Tyyli: Pilsner
Alkoholia: 5,5%
Väri: 11,1 EBC
Katkeruus: 23,7 IBU

Pisteet: 2/5
Lyhyesti: Pilsner. Parempiakin on.

Ahvenanmaan Stallhagen on tökännyt joulumarkkinoille Export-oluensa nimellä Christmas Edition Pilsner. Kumma ratkaisu. Olisiko tällä jotain Alkon valintamenettelyä yritetty kosiskella, tiedä hänestä. Takaetiketissäkään ei joulua sanallakaan mainita.

Todella epämiellyttävä tuoksu. Taustalta löytyy pilsner, mutta bulkkiolutmainen märkä koira peittää sen pahasti alleen. Jopa palanutta kumia löytyy seasta. Hyh. Onkohan tässä joku vialla?

Suutuntuma on erittäin pehmeä, epätyypillinen pilsnerille, enemmänkin lähes Märzenmäinen "lämmin" maltaisuus.

Maku on puhdas, ok maltainen lager, jossa takaa nouseva rapsakka saksa-humalointi. Pieni metallisuus vaivaa jälkimaussa.

Ei tätä nyt oikein rehellisesti kehua voi. Tuoksussa ollut järkyttävä käry on luultavasti jokin virhe. Sattuuhan näitä paremmissakin perheissä tietysti, mutta virheiden alla piilevä olut on joskus tullut maistettua, eikä se niin kummoista ole sekään, joskin nyt ihan bulkkikamaa parempaa toki. Humalointi etenkään ei oikein ole minun makuuni. Mitä tällä joulun kanssa on tekemistä, hankala lähteä arvuuttelemaan. 2/5

---
Red/White Christmas
Panimo: Mikkeller
Maa: Tanska

Tyyli: Witbier (tavallaan)
Alkoholia: 8%
Väri: 42,4 EBC
Katkeruus: 57,8 IBU

Pisteet: 5/5
Lyhyesti: Witbier + Jenkki-IPA + Britti-Ale
Suosittelen: Kaikille. Menkääs nyt siitä sinne Alkoon jo.

Olen tässä juuri ensimmäistä kotioluterääni tekemässä (siitä lisää parin viikon päästä) ja kyseltiin voisinko tehdä perään jouluksi punaista olutta. Ikään kuin osaisin. Onneksi Mikkeller on hoitanut tämän ongelman paremmin kuin hyvin.

Kyseessä on witbier, eli belgityylinen vehnäolut ("valko-olut"), mutta väri on tumman punertava meripihka (joo, kuva on huono). Siitä siis nimi.

Tajunnanräjäyttävä tuoksu. Huh! Jenkkihumalojen ja mausteiden (perinteiset witbier-mausteet eli appelsiinikuorta ja korianteria) yhteistyöstä irtoaa raikasta hedelmäisyyttä, mausteisuutta, pippuria, vähän metsää ja havupuuta, muttei ihan tyypillisen jenkki-IPAn tyyliin.

Suutuntuma on terävän ohuen witbierin ja maltaisen tuhdin brittialen yhteistyö. Ei niiden välimaastosta vaan molemmat ikään kuin huomaa. Olut häviää kielen päältä pehmeästi poreillen.

Maussa on marjaista mallasta, kirpakkaa sitrusta humalista, pientä happamuutta. Reilu, IPAmainen humalointi pyyhkii sen vähäisenkin luulon, että tässä jostain tavallisesta witbieristä olisi kyse.

Kuten vähän uumoilinkin nähdessäni witbierin Mikkellerin jouluoluena, kyseessä on oikeastaan eteenpäin viritetty Not Another Wit. Jos Not Another Wit on witbierin ja amerikkalaisen IPAn sekoitus, tähän on tuotu lisäksi vielä maltaista pehmeyttä ja marjaista makeutta humaloinnin ja mausteiden taustalle.

Loistava olut. 5/5

Kommentit