Alkon jouluoluet 2012, osa 1


Toivottavasti tästä ei tule yhtä pahaa lässähdystä kuin pääsiäisoluista, joka jäi yhteen päivitykseen. Otin ensimmäisellä kierroksella testiin kaksi ns. varmaa, eli kahdesta suosikkipanimostani, Skotlannin markkinointi-hypeneroilta Brewdogilta ja Tanskan kiertävältä ihmegurupanimo Mikkelleriltä (oikeasti, onko joku muka maistanut oikeasti huonon Mikkellerin joskus?) jouluiset IPAt. Mikkelleriltä oli tarjolla myös isommassa pullossa myyty Red White Christmas - jouluinen witbier(!), joka on melko pakollinen maistettava myöhemmin, sen verran laadukas esitys samaisen puljun sukulaistuote Not Another Wit on.

---
Hoppy Christmas
Panimo: Brewdog
Maa: Skotlanti

Tyyli: IPA
Alkoholia: 7,5%
Väri: 30,1 EBC
IBU: 48,8

Lyhyesti: Hedelmäinen, toimiva IPA.
Suosittelen: Juotavaksi. Kinkun kanssa.
Pisteet: 4/5

Vau. Brewdog keksi napakan sanavitsin ja ei sanonutkaan happy vaan hoppy, eli niinku humaloitu. Lystikästä. Kukaan ei ole ennen keksinyt samaa vitsiä.

Punertava väri, reilu vaahto, joka jättää jälkeensä kivan seitin. Tuoksu on karkkia, hyvin pirteän hedelmäinen. Hieno haju on. Tuoksu on suorastaan kesäisen kepeä.

Suutuntuma on paksu, mutta ei painava, jos se mitenkään järkevästi tätä kuvaa. Hieno, hedelmäinen maltaisuus ja makeus, jonka melko suora katkerointi lopettaa kauniisti.

Alkoholia on 7,5% ja se ei muuten maistu tasan missään muussa kuin tuhdissa suutuntumassa. Tällä voi näppärästi aattoiltana juottaa perheen rouvan tai herran posket punakaksi ihan huomaamatta, niin pääsee sitten pukkikin tulemaan.

Sain kesken tissuttelun jouluisen fiiliksen kuinka tämä voisi toimia sinappisen kinkun kanssa. Kinkkua ei ollut, joten sipaisin tipan tulista Auran Sinappia lähimpään sikaa muistuttavaan asiaan eli omaan kämmenselkääni. Fiilis osoittautui oikeaksi, pieni sinappisuus toimi oluen kanssa oikein hyvin.

Panokoira tuppaa uuden IPAn markkinoille harva se päivä, mutta kyllä skotit tuntuvat vakiolajinsa hanskaavan vaikka silmät kiinni, eikä tästäkään siten paljon huonoa löydy. Ei mikään katkerovyöry, vaan oikein toimiva hedelmäinen aromikas IPA. 4/5

----
Hoppy Lovin' Christmas
Panimo: Mikkeller
Maa: Tanska

Tyyli: IPA
Alkoholia: 7,8%
Väri: 21,5 EBC
IBU: 66

Lyhyesti: Kevyesti maustettu, tuhdisti humaloitu, vähän tasapainoton IPA.
Pisteet: 3/5

Vau. Mikkeller keksi napakan sanavitsin ja ei sanonutkaan happy vaan hoppy, eli niinku humaloitu. Lystikästä. Kukaan ei ole ennen keksinyt samaa vitsiä.

Alko muuten listaa oluen nimellä Happy Lovin' Christmas, mutta pullossa on ihan selvä o. Missä on Janne Porkka vokaaleineen kun hätä on pahin?

Google Translaten ja internet-varmistuksen avulla selviää, että tanskalaisten jouluolvissa on mausteena inkivääriä ja männynneulasia.

Tumman kullan värinen, hieman Brewdogin esitystä vaaleampi. Tuhti, hieno vaahto. Tuoksu on sitruksinen, hedelmäinen, yrttinen. Suutuntuma on keskipaksu, jotenkin puolihuomaamaton livahdus. Maku tulee katkerointi edellä ja takaa pistää hieman alkoholisuus. Alta pilkistävät mausteet: aika hauska havun maku löytyy hieman pyörittelemällä, inkivääri muljahtaa kitalaen katossa raikkautena, mutta mitään kovin vahvasti maustettua tämä ei ole. Humalointi on silti pääosassa, mikä onkin yllättäen Hoppy Lovinin heikkous.

Vaikka kyseessä onkin selvästi vahvalla humalaisuudella ratsastava IPA, mallas jää silti jotenkin turhan taka-alalle ja tasapaino kärsii. Olen oikeastaan yllättynyt, että IBU-lukema on noinkin "pieni" kuin 66. Mausteet ovat todellakin vain mausteita, eivätkä olennaisin asia, joten nekään eivät pelasta tilannetta hirveästi. Jälkimaku on pitkä ja voimakas karvaisuus. Mausteista huolimatta se vähemmän jouluinen näistä kahdesta. 3/5
-------

Samalla reissulla Arkadiasta sattui matkaan Alkoon syyskuussa paluumuuttanut takuuvarman Ayingerin loistelias doppelbock Celebrator ja vehnäolutmestari Schneiderin rajattu erä "Unser Nelson Sauvin", joka vaikuttaa kiehtovalta. Niistä enemmän huomenissa. Sitä ennen Celebratoria kannattaa jo käydä ostamassa.

Kommentit