Nokian Panimo Året Runt (III) ja hieman kitinää

Året Runt
Panimo: Nokian Panimo
Maa: Suomi

Tyyli: Dunkel
Alkoholia: 4,5%

Lyhyesti: Ihan mukiinmenevä kotimainen dunkel.
Suosittelen: Jos maitokaupassa haluaa kotimaista tummaa lageria.

Nokian Panimo oli tuonut Året Runtia maitokauppamarkkinoille laimennettuna versiona. Vanha alkossa myyty 5,7% versio oli ehkä Suomen paras tumma lager tai ainakin yksi niistä, joten otin maitokauppaversion kokeiluun intoa ja epäilystä puhkuen.

Väri on tumman ruskea, vaahto on kaunis, mutta nopeahko. Tosin syytän tästä vähän huonosti pesemääni tuoppia (kuten kuvasta näkyy). Tuoksussa paahdetta, taustalla hitunen ruohoa, vähän karamellia, ikävä kyllä myös pahvia. Suoraan sanoen vähän ikävä käry tuoksussa jotenkin on, mutta ei aivan häiritsevyyteen asti. Suutuntuma on kärkeen hieman vetinen ja kova, mutta kääntyy paksummaksi ja mattaiseksi loppua kohti. Kovin tämä on kuitenkin laimentamisesta kärsinyt.

Maussa Året Runt onneksi petraa melko kehnoa ensivaikutelmaa. Kevyt paahtuneisuus ja suklaa yhdistyy kauniisti katkerointiin ja pieni karamellimaltaan vivahde helpottaa sen tasapainottamisessa. Jälkimaussa katkerointi tuntuu melko pitkään.

On sitä paljon parempiakin tummia lagereita olemassa, mutta menettelee. Ei tämä vahvemmalle pulloversiolle kyllä vertoja vedä mitenkään ja maitokaupassakin kääntyisin ennemmin tsekkiläisten puoleen. Ettei olisi uudelleenbrändätty ja vähän muokattu Keisari Dark kyseessä? 3/5

---

PS: On jo vähän pidemmän aikaa ärsyttänyt se, kun olutravintolat tuovat selvästi odotetun tuotteen myyntiin, niin sen hinta vedetään aivan naurettavaan tappiin ja sitten myöhemmin bongaa samaisen oluen ns. normaalista baarista paljon halvemmalla. Törmäsin tässä viikonloppuna harvinaisen räikeään tapaukseen: Taannoin maistoin Kurvin William K:ssa Brewdogin olympialais-gimmickin Nevermind the Anabolics, josta revittiin muistaakseni 16 euroa pullolta (tai 18). Koska kyseessä on rajattu erä ja kummallinen olut, niin ajattelin silloin hinnan olevan kova, mutta ymmärrettävä. Siksipä meinasin pudota penkiltä kun samaista juomaa sai naapuristani Molotowista hintaan 6,5e/pullo.

Ymmärrän, että erikoisoluista, etenkin kaukaa tuoduista ja harvinaisista joutuu välillä ottamaan erikoista hintaa, mutta toinen baari myy olutta kymppiä halvemmalla niin kyllä siitä jää silloin aika paha kusetuksen maku suuhun. Älkää hei viittikö olutbaarit oikeasti. Me harrastajat käymme niissä baareissa valikoiman vuoksi melko uskollisesti, mutta ei kai tällaista touhua jaksa harrastajanakaan katsella kovin pitkään. Pistän nyt Elannon Oluthuoneet toviksi boikottiin (ei sillä että minun boikotillani olisi merkitystä), koska vittu oikeesti.

Kommentit