Alesmith Speedway Stout


Speedway Stout
Panimo: Alesmith
Maa: USA

Tyyli: Imperial Stout
Alkoholia: 12%

Pisteet: 5/5
Lyhyesti: Ensiluokkainen kahvisuklainen imperial stout
Suosittelen: Niin suosittelenkin.

Tuopillinen ajautui vaihteeksi pienelle tauolle, joka ei ollut mitenkään erityisen harkittu, mutta jotenkin vain tapahtui. Uudelleen käynnistys onkin hyvä tehdä yhdellä maailman ylistetyimmistä stouteista.

Speedway Stout on mahtipontinen 12% Imperial Stout, johon on lisätty kahvia kypsymisen aikana. Olut on noilla arviointisaiteilla tosiaan melko tappiin hehkutettu. Beer Advocatessa 97, Ratebeerissä 100 ja lisäksi koko saitin kuudenneksi parhaaksi arvioitu olut (tynnyrikypsytetty versio on kolmantena) hippusen Rochefort 10:n yläpuolella. Pitäisi siis olla jumalten nektaria.

Väri on pikimusta, beige vaahto, joka pysyy melko hyvin ja jättää kauniin seitin. Tuoksussa paljon kahvia, tummaa suklaata, paahdetta, nokea, siirappia.

Suutuntuma on silkkisen pehmeä, öljyinen, yllättävän ohut itse asiassa näin muuten tuhdiksi olueksi, mutta ei missään nimessä kevyt.

Maku alkaa kahvilla ja suklaalla ja kääntyy paahtuneeksi ja palaneeksi tummaksi kaakaoöljyksi salmiakki-lakritsivivahteella. Taustalta tulee myös vähän puuta. 12% alkoholipitoisuus on viety vajan taakse ja ammuttu, sitä ei nimittäin huomaa juuri missään. Maun päättävä humalointi on upeasti tasapainossa ja oikeastaan se tästä erinomaisesta imperial stoutista minulle tavallista erinomaisemman kruunasi. Humala ei hyökkää ja tapa aiempaa makua, mutta ei myöskään jää paahdemaltaan ja kahvin huiman voimakkuuden alle huomaamattomaksi. Juuri sopiva karvaisuus ja hieman ruohoinen säväys.

On se huippu. 5/5

---

Speedway Stout tuli maistettua Kitty'sissä Oluthuoneiden jenkkiviikoilla, suosittelen käymään. Muista makusteluista pienet yhteenvedot:

Founders Dirty Bastard: Hedelmäinen, liköörinen, savuviskinen Scotch Ale. Ei ehkä kaikkien makuun, mutta itse tykkäsin. 5/5

Rogue Chipotle Ale: Nimensä mukainen. Chipotle tuoksuu ja maistuu, etenkin jälkimaussa voimakkaasti. Ihan jännä elämys, mutta oluena ei nyt mikään kovin kummoinen. 3/5

Lost Abbey Red Barn Ale: Huippuluokan saison, tuoksuu lambicille, multaiselle juurekselle, palsternakalle. Maistuu taivaalle. 5/5

Rogue Hazelnut Brown Nectar: Aivan käsittämättömän hienon tuoksuinen olut käy juodessa pettymykseksi. Tuoksu ei ole kovin olutmainen vaan mahtava paahdettu hunajapähkinätäräys, mutta maussa pähkinäisyys lyö yli ja oluena jää aika keskinkertaiseksi. 3/5

Kommentit