2023 - Kräft-lagerin vuosi - osa 8

Heinäkuun alussa oli lähes valmiina tämä postaus, mutta kesä, loma, matkailu ja uusi työ pääsivät viemään ajatukset pois bloggailusta, niin jäi päivittämättä. Parempi joskus kuin ei milloinkaan. Nämä oluet siis kuitenkin juotu kaikki jo heinäkuun alkupuolella.

Pahoittelen kuvien tavanomaistakin paskempaa laatua. Toimin kesän tabletin varassa ja sen kamera ei ollut mikään kovin ässä.

Salama Riwaka Pils

En tiedä onko tuo oluen ihan virallinen nimi, tuskin. Sain pyöräreissulla panimon kaupalla piipahtaessa etiketittömän tötsän panimon Ilkalta (Beerzebub-kotipanimostaankin tunnettu) ja suurin piirtein tuommoinen nimi siihen oli tussilla vedetty, kunnes tuhrasin sen siitä käsilläni sekaisin vielä kaupan päälle. Kuulemma Salamalla on sellainen sukulaishumaliin perustuva olutsarja, jossa käytetään alkuperäistä jalohumalaa (eli vanhaa suosittua maatiaislajiketta) ja sitten siitä jalostettua modernia humalaa. Tässä jalohumalana siis Saaz ja modernimpana Riwaka. Tyylinä pils.

Hyvin tuoretta on, kuten odottaa saattaa, kun etikettikin puuttuu. Panimokäynnin jälkeen se seisoi noin viikon jääkaapissa, eli olisiko noin viikon vanhaa nauttiessa.

Erittäin vaalean keltainen, pientä utua. Isohko valkoinen vaahto.

Kova saksalainen pils -meno tuoksussa, kuiva ja karkean yrttinen alkuunsa. Pientä paahtoleipää. Limepiirakkaa. Aika mieto kuitenkin tuoksultaan. Heiluttelemalla tulee sekavaa passiohedelmäisyyttä myös, muttei kovin isosti.
 
Kevyt, hyvällä tavalla ohut, kuitenkin sen verran muhkeutta, ettei tunnu yhtään vetiseltä. Katkerot nousee asteittain karheasti, pistämättä. Kaunis tasapaino. Jälkimaussa irtoaa humalista makuakin, pientä karviaismarjaa ja raikasta sitrusta. Sitruuna ja greippi kasvavat joka hörpyllä ja neljännellä alkaa irrota jo syvempää trooppistakin hedelmää. Onpas hienosti nouseva humalointi ja nimenomaan maun puolella enemmän kuin tuoksussa. Hyvin kuiva loppu, lisähörppyä huutaa. Vetokalja siinä mielessä.

Erinomainen kuiva saksalaismallin pils, jossa väijysti kasvava hedelmäinen humalointi. Ensiluokkaista kamaa. Kärkikahinoihin.

Mallassepät Soliday

Konsulttitalo Solitan, eli entisen työpaikkani, olutkerhon kesäbisse. Työsuhteeni Solitalla päättyi juhannukseen, mutta ehdin ostaa puoli korillista tuoretta ölppää ennen lähtöä. Olut valmistui siis sopivasti juhannusta edeltävällä viikolla. Tämä on viimeinen tölkki, eli hyvin on maistunut, eikä ole edes itse tarvinnut juoda kaikkea. Nyt voisin tietysti polttaa sillat firmaan ja olutkerhoon dumaamalla oluen täysin. Onneksi ei tarvitse.

Tekijänä Mallassepät ja viime vuodet hiljaiseloa viettänyt sudeettikainuulainen kiertolainen Nälkämaa, jonka toinen puolisko on solitalaisia. Käsittääkseni Nälkämaan Sami väänsi reseptin yhdessä Mallasseppien kanssa.

Lähes kirkas, tumman kultainen

Yrttiä, keksitä mallasta, aivan kevyt pahvi sinne on uinut tuoreimmasta. Tosin olut tuntuu sitten muuten asettuneen aavistuksen tasapainoisempaan uomaan. Parempi tämä nyt on kuin heti panimolta tulleena.

Hyvä runko, ei vetisyyden häivää. Makeahko murokeksinen mallas johtaa orkesteria, kimeämpiä sointuja tulee humalasta sen verran että tasapaino pysyy. Kukkaisuutta jälkimaussa, joka ei ole kovin pitkä. Kuiva lopetus saa haluamaam toisen ryypyn ja lasillinen meinaa mennä hujauksessa. Pientä märkää koiraa lopputuntumassa.

Varsin jees pilsu. Hitusen hapettunut, mutta vielä tätä kiskoo. Aivan aavistuksen verran jos olisi lisää humalaa niin olisi vielä parempi.

Kimito Rye Rauch Lager


Ruissavulager ei nyt varsinaisesti miltään kesäjuomalta kuulosta, ennen kuin miettii saunomista. Saunaa ei ollut tarjolla, niin parvekkeeseen oli tyytyminen.

Punertava, meripihkainen väri. Vaahto häviää heti kaataessa ja olut onkin siksi varsin ruma. Tuoksussa miellyttävä savuisuus, bambergmainen tatsi. Yrttistä humalaakin puskee läpi. Heikon vaahdon syy selviää maistaessa, hiilihapot  kun puuttuuvat miltei tyystiin. Mukava rukiinen, riihiruisleipäinen fiilis. Hyvin tasapainottava yrttinen mannermainen humala siinä rinnalla ja sopiva katkeruuskin. 

Ihan kelpo olut, mutta mihin hiilihapot menivät? Niiden puute tekee kokonaisuudesta aika lättänän.


Stigbergets Vinterbloss

Tämä odotteli jääkaapissa hyvän tovin, kun savulager ei oikein jaksanut innostaa. Nimi Vinterbloss eli talvisavu viittaisi tämän olevan talveksi tehty, eli tuskin ihan tuoreimmillaan, mutta eipä se näissä niin justiinsa ole. Nimi ja jotenkin etiketin olemuskin henkivät sellaista ysärin ruotsi-melodeathmetal meininkiä, Edge of Sanity ja Dissection tulee jostain syystä mieleen. Panimohan toki onkin Göteborgista.

Lähes musta olut. Vahvaa savua, palvikinkkua tuoksussa. Jotenkin kaipailen tuoksuun leipäisempää menoa, maltaisuutta, mutta sellainen jää taustalle. Raikasta humalaakin siellä on sekoittamassa menoa.

Sokerisen kevyt suussa, hyvin juotava. Maussa lakritsia, kahvia ja tietenkin savua päällimmäisenä, yllättävän kepeää sitruksista humalaa niiden parina katkeroineen päivineen. Melkein kuin olisi yhdistetty schwarzbier, rauchbier ja black IPA. Toimii paremmin kuin luulisi. Aika kiva pääosin, mutta sokerisuus alkaa ärsyttämään lasin loppua kohti.

Mufloni Mosaic Lager

Kultainen, samea. Tuoksussa tietenkin mosaic-humalaa selvästi. Mandariinia, raikasta sitrusta, passiohedelmää. 

Pehmeä, kevyt, vedettävä. Vähän mehumainen jopa. Hazy IPL? Miellyttävän raikas ja humalainen maultaan, paljon hedelmäisyyttä. Melkein huomaamatta mukaan tuleva peräkärry, mutta kuitenkin selkeä sellainen. Loistava tasapaino ja puhdas. Erinomainen tämä on kauppaolueksi etenkin. 

Beer Hunter's on yleensä aika luottotekijä ja tässäpä sen huomaa. 

Koko vuoden kräft-lager-skaala

1. Suarez Family Qualify Pils
2. Himo Tumma Tunti
3. Salama Riwaka Pils
4. Kahakka Dry Hopped Lager
5. Mufloni Mosaic Lager
6. Hagström Groß Pilsner
7. Schilling Modernism
8. Olarin China White
9. Verdant Helles
10. Whiplash Blue Ghosts
11. Olarin Pronto? Prego!
12. Suarez Family River Black Lager
13. Stadin Black Lager
14. Great Notion Ledge Bier
15. Maku Horisontti Pils
16. Tuju Assmonkey
17. Prykmestar Keller Teer
18. Stigbergets Vinterbloss
19. FUKKNICE Eka Kalja
20. Mallassepät Solita Soliday
21. Hiisi Päivä Bock
22. Laitila Mosaic Lager
23. Kimito Rye Rauch Lager
24. Etko/Salama Lubricator Doppelbock
25. Fuerst Wiacek Berliner Landbier
26. Maku Kuura IPL
27. CoolHead Czech Please!
28. CoolHead Vamos!
29. Naïlo Czechmate
30. Mylläri Svejk
31. Orava Brewing Pils? Yes Plz!
32. RPS Fahrenheit 65° Cold IPA


(huom. setissä ei ole ollut vieläkään yhtään kunnolla huonoa olutta, vähän epätasapainoisia tai tunkkaisia vain, joten listan alapäästäkin kannattaa maistella rohkeasti)

Kommentit