Urbock-siirapilla graavattu lohi

Pari vuotta sitten tein kokeeksi humalagraavattua lohta ja olen sen jälkeen tehnyt sitä useana jouluna. Suosittelen edelleenkin, jos sattuu olemaan kotioluthommista humalia vaivoiksi asti. Itselläni kotioluen tekeminen on jäänyt käytännön syistä oikeastaan kokonaan pois. Niinpä humalaakaan ei ole tullut osteltua. Piti keksiä jotain muuta.

Tuli mieleen graavata savuoluella, joulupöytien klassikolla Schlenkerlan Urbockilla. Graavilohtahan tehdään usein maustamalla niitä hieman tiukemmilla juomilla kuten konjakilla tai viskillä. Olut on siihen tarpeeseen turhan kevyttä kamaa, mutta toisaalta savu ja lohi tuntuivat niin luontevilta pareilta, että päätin yrittää.Graavilohessahan on yksinkertaisimmillaan lohta, suolaa ja vähän sokeria. Ajattelin keitellä Urbockia sokerin kanssa siirapiksi ja käyttää sitä sitten suolatun lohen valeluun. Oluen kokoonkeittäminen jännitti, koska katkerointi tuppaa ampumaan sitten yli ja yleensä vieläpä todella irstaasti. Tumman maltaisen oluen makua tukemaan tuntui sopivimmalta tummempi sokeri. Kaapissa oli muscovadoa ja fariinia, käytin niitä. Määrät menivät näppituntumalla.

Sokereita oli tämän verran, teelusikka
antamassa mittakaavaa.
Valmis tuote.


Käyttämäni siirappiresepti:
Reilu desi Urbockia
3-4 rkl muscovadosokeria
1 rkl fariinisokeria

Lämmitä olut pannussa tai kattilassa, sulata sokerit sekaan. Kiehuta sekoittaen niin pitkään, että liemi tiivistyy siirappimaiseksi.

Maistelin siirappia itsenään ja siitä tuli todella mukavan makuista. Muscovado antaa makuun melassista kulmaa ja oluen makea maltaisuus toimii sen kanssa loistavasti. Sokeria on myös tarpeeksi, ettei katkerot jyrää yli vaan jäävät mausteiseksi, jopa lakritsaiseksi taustavivuksi. Kaiken kruunaa mukava savuinen tuntuma. Ihan karkkia, teki mieli käydä jäätelöä kaveriksi.

Voitelin kokeilupalan kalaa olut-sokeri-sotkulla ja suolasin normaalisti graavia varten. Pieneen, ehkä 100 gramman koe-erään meni alle puolet siirapista ja valellessa se tuntui turhankin juoksevalta. Parin päivän jälkeen oli valmista.Lopputulos oli yllättävän iisi. Makeus oli pehmentänyt suolaisen kalan makua niin kuin oli tarkoituskin, mutta mausteinen ja savuinen kulma ei juurikaan päässyt esiin. Oluen maku jäi erittäin miedoksi. Väriä neste kalalle antoi.

Päägraavia tästä ei jouluksi tule, taidan taipua siinä viskiin tai giniin, mutta teen tästä kehityserän. Keitän suuremman määrän olutta lisäsokerin kera vielä tiukemmaksi siirapiksi ja kokeilen uudestaan. Päivitän tähän juttuun kokemuksia siitä.

Kommentit