Mahrs Bräu Helles & a U

Ihan varomatta menin käymään olutkauppa Pienessä tapojeni mukaan ohikulkiessa. Zuumailin hyllyjä ja suusta pääsi "hetkinen, mitä". Pien kun on tunnettu juuri oikein modernien ja hypetettyjen trendioluiden kauppana ja maahantuojana niin hyllystä paistaneet sanat "Mahrs Bräu" hitusen yllättivät.

Mahrs Bräu kun on panimokaupunki Bambergin perinteisiä panimoita, joka laskee juurensa 1600-luvulle asti ja tunnetaan perinteisista saksalaisista oluista. Pien ei varsinaisesti ole kauppa missä odotin siihen törmääväni, mutta tämä on jopa Pienen itsensä maahantuomaa.

Panimoa pyörittävän Michel-suvun uusin jäsen on ottanut ohjat vasta pari vuotta sitten ja Mahrs on ottanut selvästi askeleen modernimpaan suuntaan. Panimo on menossa uudistusremontin kouriin tammikuussa ja tölkki- ja webbisaitti-designista lähtien homma henkii jonkinlaista "perinteitä mutta tuoreesti"-meininkiä. Mahrsin instagram tosin paikoin kuplii epätoivoista craft-henkeä siinä määrin, että näin perinteikkään panimon ollessa kyseessä siitä tulee pahasti "hei kaverilapset"-fiilis, oli panimon pomo itse miten nuorekas tahansa.


Oluissa mitään mullistusta ei näy olevan edessä, vaan ainakin tölkkikama näyttää olevan ihan perinteikästä linjaa. Pientä kokoa vähän ihmettelen, kun nämä ovat oluita joita haluaisi mielellään vähintään puoli litraa kerralla. Lisäksi Pienen tunnetusti aika reilut hinnat jotenkin korostuvat tässä yhteydessä. Vaikka siellä on paljon kalliimpaakin, niin 4,90€ pienestä tölkistä perinteistä saksalaista lageria tuntuu vähän kovalta palalta. En minä ihan tätä hintatasoa ajatellut kun lakiuudistus mahdollisti useampien saksalaisten oluiden tulon kauppoihin.Helles Vollbier
Mahrs Bräu, Saksa
4,9%
Helles

Vollbier eli "täysi olut" nimessä tarkoittaa Saksassa sitä, että kantavierteen sokeripitoisuus on 11-16 platon välillä. Se vaikuttaa verotukseen. Tavallaan siis keskioluen tai nelosoluen kaltainen termi. Vahvempaa on starkbier ja kevyempää schankbier ja einfachbier.

Vaalean kultainen, kristallinkirkas. Oikein mukava makeahko vaalean maltaan viljainen tuoksu. Kevyttä diasetyyliä olen aistivinani myös, mutta sehän on vain hyvästä. Hento pippurinen, kukkainenkin humala.

Pehmeä, helposti juotava, makeahko hieman viljainen helles. Juuri riittävä katkeronsihaus, että tasapainoksi riittää. Oikein on onnistunut, eipä tässä paljon muutakaan odottanut. Ihan liian pieni annos tämmöinen kolmanneslitran tötsä kylläkin on, hanatavarana tätä pitäisi saada ja mielellään litra kerrallaan. Turhan hiilihappoinenkin tämä tuntuu olevan tökistä, hanatuotteena varmasti pehmeämpi. Olisi toki voinut kaataakin paremmin...a U
Mahrs Bräu, Saksa
5,2%
Kellerbier

"a U - Ungespundetes Kellerbier" Oudohko nimi juontaa juurensa siihen, että Frankenissa on "Ungespundetes" olutta, jonka voinee suoraan suomentaa "tulpattomaksi" tjsp. Saitillaan Mahrs kääntää sen tosin "suodattamattomaksi". Tarkoittaa kuitenkin olutta, joka on käynyt ja tarjoillaan tynnyristä jossa ei ole tulppaa. Tällöin hiilihappoa ei pääse sitoutumaan niin paljoa kuin muihin oluihin ja olut on pehmeää. Eräänlainen frankenilainen cask ale siis, ja tämä on siitä tölkkiversio. Lisäksi se on siis suodattamatonta. Kellerbier viittaa sekin suodattamattomuuteen. Tämä hankala sana on sitten frankenilaisen suussa "hiukan" lyhentynyt niin, että olut tilataan "a U". Ja suomalaiset on muka vähäpuheisia...

Samea, kuparin värinen. Hyvin mieto tuoksu. Ohraleipäistä mallasta sieltä kuitenkin nousee. Ihan hitunen tikkunekkua.

Erittäin pehmeä. Kuulas lagerin olemus, mutta suuta hyväilevä leipä maussa nousee päällimmäiseksi. Tasapainoinen katkero. Jälkimaussa karamellia ja mausteista humalaa. Ai jai. Tästä ei ole paljon sanottavaa, yksinkertainen on kaunista. Juotavuus ja balanssi on erinomainen. Tulee jostain syystä Düsseldorfin altbierit mieleen, vaikka karamellisuus paljon kevyempää onkin. Ehkä samankaltainen humalointi kuin monissa niistä. Kyllä tätä kiskoisi tuoreena panimon hanasta varmasti tuoppitolkulla.

Kommentit