Alkon uutuuksia - Toukokuu 2019 erikoiserätAlkossa pruuvattiin tällä kertaa erikoiserää, joka herättänee tunteita. Oluiden erikoiserän teema oli nimittäin "Moderni IPA" eli kuvauksen mukaan "Teemassa esitellään moderneja, mehukkaan hedelmäisiä ja aromihumaloituja IPA-tyylejä: hazy, juicy ja New England sekä tyyliltään kuiva brut IPA." Alkoahan on jo pitkään parjattu siitä, että ensinnäkään näitä moderneja IPA-oluita ei ole ollut tarjolla ja toisekseen IPA yleensäkin tuppaa olemaan Alkossa aivan liian vanhaa.

Nyt on sitten otettu kuukauden erikoiseräksi juuri sitä kamaa mitä näiden pienempien vain "parempiin" alkoihin tulevien erikoiserien pitäisi mahdollistaa: Kuusi trendi-IPAa ja ehkä jopa tuoreempana? Tämän suuntaistahan sitä on toivottu? Toisaalta jokaisessa pitkäripaisessa voitaisiin jakaa eilen tölkitettyä Trilliumia ilmaiseksi ja varmaan sekin olisi jonkun mielestä niin väärin hoidettu, että boikottien mesottaisiin kestävän.

Noh, rehellisyyden nimissä, tuoreudesta en voi sanoa mitään muuta kuin mitä maun puolesta pystyi arvelemaan. Normaalisti jaettu infoläpyskä uutuuksista kun oli kuihtunut pelkkään listaan oluiden nimistä. Mitään numerospeksejä ei siis ollut saatavilla, ei alkoholiprosenttia, ei katkeroarvoja, ei edes hintoja. (Edit: ja höpö höpö, olen vain sokea, enkä löytänyt oikeaa lappua.) Eikä näitä löydy vielä verkkosivuiltakaan.

Pulloja tai tölkkejäkään en nähnyt koska maistelu tapahtui täysin sokkona. En tiennyt edes erikoiserän teemaa ennen kuin maistamisen jälkeen. Tosin se nyt aika selväksi kävi maistellessa. Kuvaukset siis aika suodattamattomia. Jälkikommentit jälkiviisaita. Jälkikommenttien osalta pohjatiedoksi, että olen aiemmin todennut Brut IPAn turhaksi lajiksi, johon en enää oma-aloitteisesti koske ja jolla voi heittää vesilintua.

Näyte 1
Samea, ruma, hieman rusehtavan oranssi. Tuoksussa paljon humalaa. Persikkaa, trooppisia makeita hedelmiä, hieman pihkaisuutta. Tiettyä irtokarkkista fiilistä. Suussa alkaa pehmeän mehuisasti ja nousee siitä mattaiseen tuntumaan. Maku seuraa tuoksua, hyvin hedelmäistä menoa, joka nousee ihan tuntuvaan, muttei erityisen purevaan katkeroon. Vähän tunkkainen loppufiilis, joka häiritsee kokonaisuutta. Ihan juotavaa kamaa silti.
Olut: Mallaskoski NEIPA
Jälkikommentit: Ihan toimiva NEIPA Seinäjoelta. Ei ehkä panimon corea, mutta ei paljastunut nimi erityisemmin yllättänytkään.

Näyte 2
Hieman utuinen, vaalean kultainen. Tuoksussa hedelmää, sitrusta, saisonmaista pippuri-yrttisyyttäkin. Ihan raikas silti. Hyvin kevyt, kuiva, ohut, liukas ja vetinenkin. Maku sitruksinen, tuntuva katkero sen kaverina, ei minkäänlaista mallasta. Kaipaisi epätoivoisesti suutuntumaa. Varmaan joku helevetin Brut IPA.
Olut: Uiltje Mosaic Moustache
Jälkikommentit: Uiltje ei nimenä yllätä, koska Alko tuntuu tehneen tästä panimosta jonkun suuren rakkautensa. Mietin jo sameat näytepullot nähdessä, että varmaan on taas hollantilaista sarjakuvakaljaa tarjolla. Tästä oluesta näkyy olevan olemassa "Juice Edition", perusversion väitetään olevan West Coastia. Tietolappu ei kertonut laajempaa nimeä, mutta ehkä tämä on teeman vuoksi se juice edition sitten. Maun puolesta arvelisin kyllä olevan joku brut edition. Litkua mitä litkua.

Näyte 3
Läpinäkymättömän samea, oranssihtavan keltainen. Epämiellyttävä tuoksu. Vihannesta, tunkkaista ylikypsää hedelmää, appelsiinia, mangoa. Ohuehko, aika tunkkainen kokonaisuus. Maku ei juuri tuoksua paranna. Epämääräistä hedelmäisyyttä. Nousee kuitenkin yllättävän raikkaaksi loppumakuun, melko voimakas katkerointi.
Olut: O/O Narangi
Jälkikommentit: Ruotsalaisen pikkupanimon tuotos ei nyt erityisemmin vakuuta. 

Näyte 4
Umpisamea, keltainen. Hedelmää on tuoksu täynnään, sitruunoita ja klementiinejä. Sen seurana petrolimaisuuteen asti taittuvaa pihkaisuutta ja metsää. Paljon on humalaa ainakin. Mehuisa, tasapainoinen runko. Maku seuraa tuoksua, mallas ei erityisemmin pääse esiin. Katkeroita on, mutta ei mitenkään julmetusti. Vähän omaa luonnetta kaipaisi, mutta varsin ok neipa.
Olut: Spike X IPA
Jälkikommentit: Göteborgilaisen Spiken tuotteita on ollut liikkeellä, mutta jääneet vähän vähemmälle tutustumiselle itselläni. Ei tämä huonolta vaikuta.

Näyte 5
Samea, keltainen. Samaa hedelmää pitkälti kuin muissakin on ollut, tropiikkia ja makeita sitrushedelmiä, hiven pihkaaa. Tämän tuoksu on ehkä aiempia hieman miedompi. Paras suutuntuma tähän mennessä, tasapainoinen, pehmeä. Hedelmäistä olutta, jossa todella hyvä balanssi katkerolle. Erittäin miellyttävä juotava, jos nyt ei mikään erityisen mielenkiintoinen. Yksinkertaisesti tekee mieli lisää!
Olut: Hiisi Jumi Brut IPA
Jälkikommentit: 


Brut IPA?


Siis mitä helvettiä nyt? Vielä nimenomaan se Brut IPAn hirvein asia eli täydellinen rungottomuus oli tässä käännetty lähes täydelliseksi juotavuudeksi ilman turhaa vetisyyden tuntua. Onkohan tässä kymmenen prosenttia alkoholia vai onko Hiidelle siirtynyt Matthias Hüffner alkanut tehdä jotain saksantaikojaan näissä brut-hommissa? Todella tasapainoinen tapaus. Tästäpä kesäbisse!

Mutta silti. Brut IPA, josta ihan aidosti ja tosi paljon pidin. Huoooooooohhhh....


Näyte 6
Samea, oranssi tai tumman keltainen. Asetaldehydiä. Sitruunaa, muutakin hedelmää, mutta kirpeän omenainen virhetuoksu nappaa huomion eikä päästä irti. Oikein pehmeä, suun myötäinen runsas olut. Kypsää hedelmää maussa, umamia, karamellisuuttakin. Tuhti on, vähän liiankin. Ei siis aivan kunnossa, mutta selvästi parempi kuin tuoksu antoi odottaa. Ei silti mikään kovin raikas pakkaus, eikä erityisen onnistunut.
Olut: Hiisi x Donut Island Present Tense Juicy Double IPA
Jälkikommentit: Oho! Onpas pettymys. Hiisi & Donut parilta yleensä tulee varsin hyvää kamaa.

Kommentit

  1. Hei! Tietolappu oli siinä päätypöydällä viereisessä paperipinossa ;)

    VastaaPoista
  2. Alkon erikoiseräthän tulevat joka kuun ensimmäinen torstai myyntiin ja löytyvät vasta torstaisin verkkosivuilta. Eli huomenna saavat muutkin kuin bloggarit näitä maistella. ;)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.