Laitila Kellererbier


Kellererbier 
Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Suomi
Kellerbier/Pils
5%, 28 IBU, 9 EBC, KV 11,8%

Laitilasta läheteltiin olutta, joista uutuutena tämä Kellererbier. Viime vuonna Laitila kokeili tuoretta humalaa Fr35h -nimisen oluen kanssa. Siinä oli Washingtonista pikaisesti hilattua Amerikan humalaa lagerin mausteena. Ilmeisesti kokeilu oli onnistunut, sillä tänä vuonna on lähdetty lähemmäksi kalaan, mutta samoissa merkein.

Saksasta on haettu Hubert Kellerer -nimisen miekkosen tilalta humalaa. Siksi nimi siis Kellererbier, eikä kellerbier, joka olisi oluen tyyli. Mukana tulleessa saatteessa olutta sanotaan myös pilsiksi, mutta suodattamaton pilshän voi toki olla molempia.

Humalat oluessa siis mahdollisimman tuoretta satoa ja saksalaista Perle-lajiketta. Perlehän on erittäin tavallinen saksalaisissa oluissa, joten eipä ihme, että oluttyylikin on siltä suunnalta haettu. Humalat on jätetty ensisijassa aromipuolelle, katkerolukemien jäädessä melko hillittyiksi.

Vaalean keltainen olut, sameahko. Tuoksussa onkin sitä humalaa sitten yllin kyllin. Ongelma on vain se, että ilmeisesti reseptorini vetivät tuoksun edessä jonkunlaisen oikosulun ja aromi näyttäytyi minulle hyvin raakakumisena, enkä päässyt siitä millään yli. Se voi joskus olla miellyttäväkin taustavire humaloinnissa, mutta nyt se jylläsi huolella. Avovaimo nuuhki pyynnöstäni myös, eikä kumisuutta juurikaan havainnut. Sen sijaan hänestä olut tuoksui kovin epämiellyttävästi kissanpissaiselle, mikä myös hyvin tyypillinen humalan aromi, joka on ihan miellyttävä pienempinä määrinä. Itse en taas löytänyt sitä kuin häivähdyksen.

Kyseessä ei siis ole mikään varsinainen virhearomi tai sellainen, vaan topakka aromihumalointi tuoreessa oluessa hyvin pinnassa. Aistit ovat subjektiivisia. En esim. koskaan löydä hyvin tillisenä pidetystä Sorachi Acestakaan yhtään tilliä. Joskus käy sitten näin.

Kepeä, raikas ja pehmeä, helposti juotava olut. Hyvä puraisu, joka mielestäni jää vähän saksalaisesta pilsistä, mutta oikein jees balanssi rungon kanssa. Raikas ja miellyttävä, moitteeton olut, jos ei häiritsisi se kumi niin kovin.

Sinänsä sääli, sillä odotin tältä kovia, etenkin kun Arde oli tuotteesta pitänyt. Varmasti erinomaista, jos ei tule laillani genetiikka vastaan. Pitänee kokeilla tätä uudestaan HBF:ssä ylihuomenna.

Edit: Tästä on jälkikäteen kuullut monilta muiltakin "pyörän sisäkumi" -kommenttia ja samaa se oli HBF:ssäkin. Eli en ole yksin ja tai ainakaan vika ei ole vain minun reseptoreissani.

Kommentit

  1. Ja tangentille olutarvostelusta. Hauska että muillakin on noita ihmeellisiä tuoksu"virheitä". Itse en myöskään saa Sorachi Acesta tilliä irti niin millään. En myöskään saa Simcoen tuoksusta pakastemansikkaa, josta Radbrewn Patrick joskus jossain tastingissa mainitsi.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.