Moylan's Kilt Lifter


Kilt Lifter
Moylan's Brewery & Restaurant, USA
Wee Heavy
8,0%

Sanovat, että suku on pahin. Höpönlöpön. Suku on paras! Käliforniassa asusteleva serkkuni ottaa aika ajoin vieraana vastaan äitinsä eli tätini, joka sitten tuo minulle tuliaisoluita. Olen saanut sieltä monenlaista vuosien mittaan. Niin paikallista bulkki-IPAa kuin Lagunitaksen huippu-barley wineä. On suorastaan parasta kun tuliaisolut tulee sokkona eikä sitä osta mikään olutnörtti. Saa paljon parempaa vaihtelua viimeisimmän esanssi -imperial stoutin sijaan.

Tällä kertaa tuliaisena oli Moylan's -panimon Kilt Lifter -skottiale. Viimeiseen kymmeneen vuoteen on tullut amerikoissa panimoita vielä hullumpaa tahtia kuin Euroopassa, mutta tämä Moylan's onkin jo edellisen buumin tuotoksia. Siinä mielessä suorastaan erikoisuus. Jo vuonna 1995 perustettu panimo on siis varsinainen konkari nykylukemissa. Tasosta, tai tuurista, myös kertoo jotain se, että panimo selvisi 90-luvun lopun shakedownin läpi. Tuurista, sillä kyseessä on suht hyvin ison panimon tutkan ohi lentävä paikallinen panimobaari eikä esim. mikään iso alueellinen panimo.

Sen enempää en panimosta tiedäkään. Tämä tuhdihko kahdeksan prosenttinen skotti on panimon klassikoita ja voittanut monta palkintoa ruman etikettinsä merkkien perusteella, mutta katsotaanpa.

Komea vaahto, punaruskea väri, hieman sameutta. Tuoksussa ensi annoksena karamellia, vähän metallia, paahtoleipää, aavistus yrttistä katkeroa. Tuoksu on melko mieto.

Pehmeä, mutta yllättävän kevyt ja iisi juotava. Petollinen suorastaan. Runsas leipäinen, vähän kärtsännyttä toffeeta hehkuva maltaisuus pinnassa. Uuniomenaista hedelmää tukena. Maltaisuuden vastapainoksi tulee todella juonikkaasti yrttinen, kanervainen humala! Pieni metallisuus haittaisi tavallisesti, mutta nyt oikeastaan korostaa humaloinnin juonikasta fiilistä. Monitahoinen ja mielenkiintoinen maku.

Runsaasta mausta ja prosenteistaan huolimatta hämmentävän kevyt ja juotava olut. Jälkifiilis on kuin olisi juonut puolet prosenttejaan löyhempää bitteriä. Vähän kuin kuiva wee heavy. Tämä voi olla todella petollinen eväs baari-illan välissä. Joka tapauksessa erittäin maukas ja onnistunut tuotos. Suosittelen.

Kommentit