Kerrosvoileipä ja olut, osa 10 - Chili-cheese dog


Tähderuokapulma iski ihmiseen. Olisi eilistä chiliä kupillinen ja cheddaria, mitähän niistä tekisi... No mutta, tämähän olisi hyvä tilaisuus voileipäparitukselle! Juusto-chili-hodari, tai kuten se maailmalla tunnetaan: chili cheese dog.

Hodari eli hot dog eli kuuma koira on kaikille tuttu katuruokaklassikko. Pitkula sämpylä, jonka sisällä on epämääräinen makkara tahi nakki. Hieman vähemmän, etenkin Härmässä tunnettu, on chili dog, eli hodari, joka on lastattu chili con carnella. Tätä kun vähän höystää vielä juustolla tai juustokastikeella, tuotos on chili cheese dog.

Jaa hodari ei ole sandwich? Kuulkaa siinä on täytteet kahden leipäpalan välissä. Ei sillä ole väliä syödäänkö se eri kulmassa. Sandwich mikä sandwich.

Koska muut osat ovat kaikille tuttuja, puhutaanpa hetki chilistä. Tässä "suomalaisten makuun" tulkittujen reseptien maassa myydään ja tehdään nimittäin vähän vaikka minkälaista säälittävää luirua ihmisille chili con carnena. Usein tuntuu, että chili con carne onkin ihmisten mielestä vain bolognesea, johon lisätty papuja.

Chili on yksi niistä ruuista joista ihmisillä on etenkin ameriikoissa vahvoja mielipiteitä sen suhteen kuinka se tehdään oikein. Tiedän, sillä olen yksi niistä ihmisistä. Oma lempi-chilini on pitkään haudutettu ns. texas chili, johon ei kuulu tomaattia eikä papuja. Ja mielummin teen sen kuutioidusta naudasta kuin jauhetusta. Muunkin malliset chilit ovat kyllä ihan hyviä. Tärkeintä on, että chilissä on chipotle-chilejä (mielellään anchoa ja pasillaa myös), juustokuminaa ja valkosipulia. Ilman niitä kyseessä on jonkinlainen lihakastike.

Koska säällisiä chilejä löytyy heikosti, eikä ole aina aikaa haudutella, arkiruokana yleensä viritän jauhelihasta jonkinlaisen stetsonista vedetyn nopeahkon "peruschilin". Niinkuin nytkin olin tehnyt. Joskus käytän arkichilissä jopa papuja. Tällä kertaa en.

Käyttämäni resepti - Chili cheese dog
Arkichili
Öljyä
400g jauhelihaa
1 purkillinen chipotle-chilejä adobokastikkeessa
Sipuli
5 kynttä valkosipulia
1 tähtianis
Suolaa
Vettä/dunkelia
Chilimausteseos (resepti alla) 
1 rkl tomaattipyrettä
Sitruunamehua

Chilimausteseos:
2 rkl juustokuminaa
2 tl rouhittua mustapippuria
1 tl savupaprikaa
½ tl korianteria
½ tl sinappijauhetta
½-1 tl huolella tulista chilijauhetta (extra hot -jauhetta etnisistä)

Öljy pannuun ja silputtu sipuli tirisemään keskilämmölle. Hetken päästä lisää silputtu valkosipuli ja kokonainen tähtianis. Parin minuutin päästä jauheliha. Suolaa vähän jauhelihaa (ehkä tl). Ruskista liha.

Ruskistumisen aikana vedä chipotle-purkin sisältö sauvasekoittimella tai vastaavalla soseeksi. Sekoita ruskistuneeseen lihaan chilimausteseos ja chipotlemössö, sekä tomaattipyre. Täytä chipotlepurkki vedellä ja kaada siitä n. puolet kastikkeen sekaan. Tässä voi käyttää myös tummaa miedosti humaloitua olutta! Esim. dunkelia. 

Poista tähtianis. Anna muhia ja lisäile tarvittaessa purnukasta vettä. Vähintään puoli tuntia, mutta lisäaika ei haittaa. Mausta lopuksi suolalla maun mukaan. Itse tykkään täräyttää myös vähän sitruunamehua sekaan niin chili kivasti piristyy.

Tästä tulee melko tulista, tulisuutta on helpoin säätää chipotlen määrällä, koska siitä se pääasiassa tulee. Puolikkaalla purkillakin pärjännee, jos haluaa hillitymmän poltteen. Jos haluaa vielä tulisempaa, niin voi toki lisätä chiliä mausteseokseen. Jos et halua lainkaan tulisuutta, niin miksi helvetissä olet tekemässä chiliä?

HUOM: Chipotlella ei tarkoiteta mitään valmista chipotledippiä tai salsaa tms. vaan kokonaisia chilejä adobo-kastikkeessa. Löytyy ehkä joka viidennen kaupan tex mex -hyllystä säilyke-jalopenon vierestä, jos löytyy. Kunnon pyhäpäivän chiliin korvaisin säilyke-chipotlet monipuolisemmalla chilisekoituksella.

Chili-cheese-dog hodarit:
Hyviä hodarisämpylöitä
Hyviä pitkiä nakkeja tai vastaavia
Dijon-sinappia
Chiliä (resepti yllä)
Juustoa (esim. cheddar)

Grillaa nakit, lämmitä sämpylät. Voitele sämpylän sisäpintaa sinapilla. Laita nakki sämpylän väliin, mätä chiliä päälle ja kruunaa juustoraasteella.

Tälle sitten olut.

Mausteiselle ruualle usein suositaan ipaa. Tämä on kuitenkin sen verran lihaisan tuhti pakkaus, että ajattelin pienen tummemman karamellisuuden auttavan asiaa myös. Alkosta löytyikin Arrogant Bastard Alea, joka sattuu tyylillisesti n. american strong alen huudeille, mutta on myös täräkän ipamaisesti katkeroitu.

Olut toimi melkein ruuan kanssa. Grillattu makkara ja liha kyllä tykkäävät runsaan maltaisesta ja katkerasta oluesta. Tulisuus ja mausteet eivät sitten niinkään ehkä löytäneet kaveria kokonaisuudesta. Etenkin katkero tuntui jäävän leijailemaan kovin irtonaisesti ja välillä vähän häiritsevästikin. Ei silti varsinaisesti mikään huonokaan kombo, mutta parempaakin olisi ehkä löytynyt.

Tuomio:
Chili-cheese-dog + American strong ale?Eh, ei mikään Jeesus-kombo..

Kommentit