Makun uutuuksia: Sessio IPA, Amber Ale (5,5%) ja NZ LagerMaku lähetti kolme uutuuttaan maisteltavaksi. Kaikki ovat sattumalta yli 4,7% mutta alle 5,5%. Pikkuhiljaa näitä uusia keskioluita* alkaa alkaa valua markkinoille panimoiden uumenista. Maistetaanpa Makuja.

New Zealand Lager
5,4%, 44 IBU, Pilsner


Humalat: Green Bullet, Wakatu, Kohatu, Pacifica
Parasta ennen: 310718

Uuden Seelannin humaloilla sävelletty lager. Tätä, tai ainakin saman nimistä olutta, on ollut Makulla aiemminkin tarjolla. Voltteja tosin silloin vähän enempi (5,6%).

Tuoksuu ensikäsittelyssä, heh, oluelle. Siis jotenkin sellaiselle hyvin perustavanlaatuisen perusoluelle, joka saa jotkut ikivanhat synapsit sätkimään. Sitten kiprakkaa, mausteista humalaa, taustalta tulee hieman trooppista hedelmää. Pientä hapettuneisuutta. Tuoksu on kokonaisuudessaan aika miedohko. Tai miedompi kuin oletin, kun ennakkoluulona kuvittelin Uuden Seelannin humalien olevan raivokkaammin esillä.

Vaalea, keltainen, kultaiseen taittava. Pyöreä, melko täyteläinen. Maussa puhdas, melkein saksalaista pilsiä muistuttava meininki. Vähän viljaista pilsmallasta, pientä tropiikin tunnelmaa ja rapsakka pitkään suussa kaikuva katkerointi siihen päälle. Vaikka hieman jo näyttäytyvät heti alussa, Uuden Seelannin humalat tulevat varsinaisesti esiin vasta loppu- ja jälkimaussa, johon ilmaantuu pehmeää hedelmämehua henkivää hedelmäisyyttä, sekä sitrusta.

Onnistunut moderni pils.
Session IPA
5,2%, 71 IBU, IPA

Humalat: Columbus, Centennial, Simcoe, Chinook
Parasta ennen: 090818

Vaikka rajaa nostettiin, kunnon IPAan siitä ei silti ole, niinpä edelleen joudutaan katselemaan kauppavalikoimissa sessio-vahvuisia. Samea, kauniin kultainen olut. Muhkea, kokkareinen vaahto, joka kuitenkin hupenee melko vauhdilla jättäen kauniin pitsin.

Tuoksu on sitä mitä olettaisikin. Sitrusta, melkein limemäistä sellaista. Trooppista hedelmää, aprikoosiakin jopa. Havuisempi puoli humalista on vähemmän esillä tuoksussa. Pientä hiivaista, kohoavan taikinan aromia myös.

Aika ohut, liukas olut. Sessio IPAksi ok, mutta kyllähän sitä mielummin kunnon IPAa joisi. Hyvin humala edellä kulkee tämä, kuten pitääkin. Katkerointi dominoi ohuehkon oluen olemusta, maltaasta irtoaa lähinnä pientä hunajaista makeutta. Muuten havuisen, sitruunaisen humaloinnin tahdissa mennään. Hyvin pitkä pihkainen jälkkimaku. Miellyttävä makean hedelmäinen tvisti hypähtelee ajoittain esiin.

Vähän ohuehko ja jotenkin lisää syvyyttä ja humalan leikkiä kaipaava olut ja tästä kolmikosta ehkä heikoin. Raikas rapsakka janon sammuttaja kylläkin, siihen toimiva. Saunaankin veisin.
Amber Ale
5,5%, 46 IBU, American Amber Ale

Humalat: Magnum, Centennial, Cascade
Parasta ennen: 160818

Tämä on siis uusi, vahvempi versio Makun vanhasta perussarjalaisesta. Vaikka Makun IPA on ehkä panimon tuotteista suosikkini, Amber Ale on varmaan eniten juomani. Sitä kun oli Woolshedin hanassa ja tarttui aika usein perjantaiburgerin lounaskaveriksi. Pieni ohuus sitä vaivasikin, joten prosenttien nosto on ihan tevetullutta.

Kauniin punainen, samea olut, kookkaalla ja kestävällä vaahdolla. Tuoksussa tässäkin taikinaisuutta, viljaisuutta, karamellia, vähän sitruksinen humalointikin pyrkii esiin ja ottaa muihin aromeihin sekoittuessaan jotenkin yrttisen luonteen. Hieman kirpakkaa vihreää omenaa, mutta ei häiritsevyyteen asti.

Kivasti muhkeammalta tämä tuntuukin kuin alkuperäinen. Vetisyys on tiessään. Pehmeä runko, pirtsakalla hiilihapolla. Maussa maltaat tulevat paremmin esiin kuin tuoksun puolella. Karamellisuutta, paahtoleipää, karheaa miellyttävää viljaisuutta. Maltaaseen koppaa melko vahva katkerointi. Tasapaino jää katkeran puolelle, mutta hyvä on balanssi. Jälkimaussa metsäistä, pihkaista humalaa ja vielä haamu maltaan leipäisyyttä.

Varsin menettelevä amber. Ruokajuomaksi vielä mielummin kuin entinen versio. Erittäin hyvä esimerkki siitä, miksi kaupparajan nosto 5,5% on tiettyjen oluiden osalta hyvin tervetullutta.

---
*Niin, keskioluita. Nämä ovat nyt keskioluita. Mainos: Tästä mahdollisesti vähän urposta, silti potentiaalisesti nerokkaasta näkökulmastani voi lukea enemmän seuraavasta Olutpostista, jonka voi muuten tilata täältä vielä viikon ajan tavallista halvemmalla.

Disklaimeri: Omistan kannatusmielessä yhden Makun osakkeen. Sen vaikutus arvioihin oli ns. fuck all.

Kommentit