Sokkojoulukalenterin salat 4/419
Sokkohorinat: Musta olut, iso vaahto. Suklaata, oikein kiva paahde, kaakaomainen ja voimakkaan palanut myös. Humalointiakin, ruohoisuutta.

Suutuntuma on vähän öljyinen, liukas. Suklainen ja palaneen kahvinen. Verrattain timmisti katkeroitu. Hyvin tuttu jollain tapaa, joku erittäin tuttu erikoinen elementti tässä on. Lämmettyään humaloinnin kera jotenkin lääkemäinen, lakritsinenkin.

Arvio oluesta: Joku amerikkalaistyylin stout, tai mahdollisesti jonkun tulkinta Black IPAsta. Jotenkin myös tuttu. Voisiko olla jopa Siperia, vaan onko se näin lakritsinen?

Oikea olut: Mikkeller Beer Geek Flat White

Jälkikommentit: Välittömästi nimen kuultuani "tuttu erikoinen elementti" loksahtaa aivoissa kohdalleen: laktoosi! Niinpä tietenkin. Sen jälkeen laktoosin makeutta ei meinaa olla oluessa huomaamatta. Muuten jotensakin sinnepäin arveltu. Kahvisuutta nyt tietenkin on, kun on kahviakin seassa, mutta sokkona sen laski kyllä ihan vain maltaasta revityksi. Tujakka humalointi vei selvästi jenkkeihin päätä. Eihän tällä muuten Siperian kanssa mitään tekemistä toki ole. Syytän sitä, että on yli vuosi siitä, että olen perus-Siperiaa juonut.

20
"Tän jos arvaat, olet olutmestari."

Sokkohorinat: Vaalea, hivenen samea. Ei paljoakaan vaahtoa. Tuoksuu jollekin... öö seljankukalle? Eikun! Koivulle. Kuin saunavasta. Kevyt. Vähän hapan. Hedelmäinen, raikas. Aika kiva. Mikähän lie...

Arvio oluesta: Ehm. Joku koivulla maustettu olut? Tai jos kaksi arvausta sallitaan (ja sallitaan, koska minä keksin säännöt) niin joku seljankukka-sour?

Oikea olut: Sakisky Alus Carrot Berliner Weisse

Jälkikommentit: Porkkanaolut. PORKKANA! Voi nyt perkele sentään, ei kai tämmöisiä voi keksiä edes happopäissään. Aika hyvä bisse. Berliner Weisseksi tämä saisi tosin olla paljon kirpakammin hapan. Siitä jännä, että oluen paljastamisen jälkeenkään en löydä tästä mitään porkkanaa vaan sen saman saunavastan.

21

Sokkohorinat: 
Täysin flätti, ei vaahtoa. Lähes musta. Hyvin karamellimaltainen, viinimäinen, paahdettakin.

Muhkea, alkoholin lämpöä, lisää viinimäisyyttä, jopa tanniineja? Tynnyri? Katkerot melko hillityt.

Arvio oluesta: Kypsä, hyvin tumma barley wine?

Oikea olut: Swannay Barrel Aged Orkney Porter (Arran cask) 10,5%

Jälkikommentit: Tynnyri löytyi, mutta se yhdistettynä vahvuuteen, kypsyyteen, karamellisuuteen ja alkoholiin hukuttivat paahteisuuden niin, ettei uskaltanut imperial stoutiksi arvailla. Arvelin jopa joksikin paahdettua ohraa sisältäväksi wee heavyksi. Barley winelta tämä tuntuu vielä paljastamisen jälkeenkin. Tarjoiluastiana oli viinilasi, joka ei varmaan alitajuntaa yhtään auttanut.


22

Sokkohorinat: 
Samea, punaruskea, iso vaahto. Savuinen, makeahko, hedelmäinen, saisoninen, terävä. Ohut, vetinen jopa. Ehkä jälkikäynyt? Tasapainoton pistävä katkero ja pientä happamuutta.

Arvio oluesta: Ehkä joku savuvehnä tai savusaison.

Oikea olut: Lapin Panimo Josef K. savulager


Jälkikommentit: Jättäisin lagerit tekemättä, jos ne tätä tasoa ovat... härskisti viallinen. Jälleen kerran: miltei juotava olut, mutta lageriksi aivan ala-arvoinen suoritus.


23

Sokkohorinat: 
Alkoholinen, liukas, tervspaahteinen, joku 10+ Imperial stout, selvää voimakasta maustetta mutta onko vaniljaa vai tynnyriä? Mitä enemmän siemailee, sitä äkäisempi mausteisuus puskee.

Öljyinen, tiukan jenkkihumaloitu fiilis myös IS, tosi tuttu kombo. Mausteinen, vaniljainen. Ehkä Mikkelleriä? 

Arvio oluesta: Maustettu imperial stout

Oikea olut: Põhjala Talveöö


Jälkikommentit: Sinällään meni oikein, koska kyseessä on maustettu imperial stout, mutta toisaalta mietin maistaessa, että ei ole Talveöö, koska se on vielä härskimmin maustettu. Oli sittenkin.


24

Sokkohorinat: Kiva, Orvalia!


Arvio oluesta: Orval

Oikea olut: Orval

Jälkikommentit: Orval

Kommentit