Sokkojoulukalenterin salat 3/4Sokkojoulukalenterin läpikäynti jatkuu.... tällä "viikolla" meni ihan hyvin!


13
Sokkohorinat: Aluksi näyttää ulkoisesti peruslagerilta. Hyvin kirkas ja kultainen siis. Tarkemmin tarkastellessa pientä sameutta kuitenkin löytyy. Hiilihappoa juoksee lasin laitoja. Sitrusta on. Pihkaisuutta.

Humalaa on, hedelmääkin, pehmeä, puhdas kuin mikä. Kepeä. Katkera, mutta suht hillitysti. Raikas.

Mietin pitkään onko tämä moderni american lager. Uuden maailman humalointi sotkee asiaa, koska mieli vetää väkisin APAan ja IPAan.

Arvio oluesta: Niin on puhdas, että arvaan kuitenkin Stapan American Lager

Oikea olut: Stadin Panimo Pukki Pils

Jälkikommentit: No nyt meni melko lähelle. Panimokin vahingossa oikein. Kyseessä ei kuitenkaan ole ihan perinteisimmin humaloitu pils, joten olen tyytyväinen tulkintaan.

14
Sokkohorinat: Kuparinen, kirkas. Tuoksu on hyvin "tuttu brittiläinen", josta tulee välittömästi voimakas mielleyhtymä: Shepherd Neame. Ehkä myös Newcastle Brown, mutta väri ei täsmää siihen. Mitä enemmän mietin, sitä enemmän rupean tietysti arvelemaan olisiko se joku muu tuttu brittipanimo sittenkin. Ehkä sittenkin Fuller's? Voiko olla London Pride? Ei! Nyt en annan ylianalysoinnille periksi!

Arvio oluesta: Kaipa tämä Shepherd Neamen Spitfireä on.

Oikea olut: Shepherd Neame Spitfire

Jälkikommentit: I'm on fire! Spitfire! Oppitunti - luota intuitioon. Useamman vuoden, ennen kuin Kurvin William K:n hanoihin ilmaantui ESB:tä, Spitfire oli Guinnessin ohella go-to-olueni sen jälkeen kun olin maistanut ensin jotain uutta. Spitfireä on siis kaatunut kurkkutorven läpi sellaisia määriä, että olisi aika häpeällistä jos sitä ei tunnistaisi. Pulloversiossa on lisäksi "talon makuna" valovirhettä kirkaslasisesta pullosta johtuen. Se on näissä pienissä määrin mielestäni jopa positiivinen henkäys.

15
Sokkohorinat: Stouthan tämä on. Guinnessmäinen fiilis ensi tuoksulla ja jotenkin muutenkin olemukseltaan, mutta vähän muhkeampi tuntumaltaan. Pehmeä. Ei hirveästi humalointia aromin puolella, katkeroa hieman. Ihan kiva, suorahko stout.

Arvio oluesta: Joku kevyt stout tai porter, ehkä 5-6%

Oikea olut: Honkavuoren Yö Oatmeal Stout

Jälkikommentit: Sellaista asiaahan ei voi koskaan muistaa kuin muut [lisää termi tähän] stoutit paitsi imperial stoutin. Kaura tuo olueen runkoa ja pehmeyttä ja tässä sen huomasi kun se selvästi tuntui kauppavahvuista vahvemmalta vaikka muuten olikin hyvin kevyen stoutin kaltainen. Oluthan on siis vain 4,5%. Varsin pätevä tuote lajissaan, ehkä paras kosketus Honkavuoreen tähän mennesä.


16
Sokkohorinat: Hieman saisonmainen meininki. Tallinen. Pippuria ja tunkkaista yrttisyyttä. Aika terävän hiilihappoinen. Ei tule fiilistä, että olisi mikään erikoisen loistava olut, mutta kyllähän tätä juo. Aika kevyt. 

Arvio oluesta: Saison? Joku kotimainen.

Oikea olut: Radbrew I Feel Bitter 

Jälkikommentit: Ottaen huomioon, että olut on selkeän tallinen (sen tarjoillut hevostilalla kasvanut avovaimokin totesi, että "tämähän maistuu ihan hevosen pusulle") ja terävän hiilihappoinen ja pitäisi olla pullon mukaan olla "best bitteriä" niin hivenen hankala on onnistuneena pitää. Luultavasti brettan jälkikäydessä teloma olut. Oikeastaan hyvä esimerkki siitä, että vaikka olut on ihan juotavan makuista niin se ei silti tarkoita, että se olisi onnistunut. 

17
Sokkohorinat: Jouluolut, hyvin mausteinen, kanelia, neilikkaa, muita glögimäisiä mausteita. Kuparin värinen, aika tuhti suutuntumalta. Jouluolut, jotenkin brittityyppinen toffeinen pohja tuntuisi olevan. Hankala sanoa mausteisuuden läpi että mistä oikeasti on kyse.

Arvio oluesta: Huimasti maustettu jouluolut

Oikea olut: Mallaskuun Pumpkin Ale

Jälkikommentit: Onkohan neljäs koskaan maistamani pumpkin ale. En ole näin mausteisen tyylin ylin fani, mutta ei tämä sinällään pahaakaan ole. Mausteet olivat niin överit, että oli hankala keksiä sen olevan mitään muuta kuin maustettu jouluolut (tai pääsiäisolut, mutta joulukuussa niitä harvemmin...)

18
Avovaimo halusi tämän kohdalla testata miten ennakkoajatus vaikuttaa ja käski pyytämään jonkun tyylistä olutta, ja kaiveli sitten sopivan jostain kalenterin pussukoista. Tilasin "jotai IPAa".

Sokkohorinat: Likaisen samea, ruskea. Raikas yrttinen humala, jotenkin erikoinen ruohoinen kukkaisuus. Kannabismainen. Karamellia, toffeeta. Ohut, mallas melko olematon oikeastaan, karamellia vähän. Humalavoittoinen, voimakas katkero.

Arvio oluesta: Joku sessio-IPA

Oikea olut: Flying Dutchman Flower Power Hippy Dippy All Things Pretty American Amber Ale

Jälkikommentit: Vaikuttihan se, että mieli pyöri IPAssa, eikä amber käynyt mielessäkään. Toisekseen hiivat olivat jotenkin sekoittuneet pullossa ja olut ei näyttänyt yhtään kirkkaalta meripihkalta vaan hirveältä mujulta. Vahvuus (4,7% eli se missä vielä viikko sitten "sessio"-kamaa tässä maassa myytiin) meni oikein ja suunta noin muutenkin. Otan voittona.

Kommentit