PCBC/SJT Don Wheato White IPADon Wheato
Saimaan Juomatehdas, Suomi
4,7%, White IPA

Saimaan Juomatehdas lähetti melkoisen paketin uutuuksiaan lokakuussa. Söhläyksen, kerrankin jonkun muun kuin omani, takia sain paketin kouriini kolme viikkoa myöhässä. Paketin uumenista kaivelin testiin tämmöisen, jo hetken markkinoilla olleen tuotoksen, joka oli jäänyt testaamati.

Paradise City Brewing Companyn ja Saimaan Juomatehtaan eli "PCBC/SJT" yhteistyönä tehty olut. PCBC on käsittääkseni cocktail-nikkareiden kiertolaispanimo/tislaamo, joka on teettänyt aiemmin mm. Kyröllä giniä. Sama PCBC/SJT-kombo myös lanseerasi viime kesänä olutcocktaileja baareihin. Saman yhteistyön hedelmiä siis.

Muistelin hämärästi maistaneeni tämän jossain ja tykänneeni, mutta Saimaa ei sopinut kuvioon. Tästä samasta Corleone-teemasta onkin PCBC tehnyt jo 2016 Hiiden kanssa vahvemmankin version. Untappd vahvisti muistikuvani. Näyin alkuvuodesta 2016 reitanneen sen 4/5 ja todenneen, jotta "Nice fruity thing!"* Sen suurempaa muistikuvaa oluesta ei olekaan melkein kahden vuoden takaa. En siis osaa äkkiseltään sanoa, miten lähellä tämä miedompi tölkkikama on sitä edellistä.

Tölkki kertoo takana uhmakkaasti, että Don Wheato on tehty innovatiivisuuden kunnioituksen missiota varten, eikä tyylirajoja noudattavaksi. Suht ironista sitten, että tyyliksi on kuitenkin etupuolella sanottu White IPA ja olut solahtaa sen tyylirajoihin oikeastaan lain pakottamaa vahvuutta lukuunottamatta lähes täydellisesti. WIPAhan on witbierin ja IPAn hybridi, johon kuuluu terhakan IPAmaisen humaloinnin lisäksi witbierin mausteet ja/tai hiiva. Tässä on mausteissa perinteistä appelsiininkuorta. Parasta ennen 20.10.18.

Vaalea, samea, valkoisella vaahdolla. Simamainen, melkein kotiviinimäinen hiivan heilahdus avatessa tölkkiä. Se onneksi ei enää tule esiin, kun lasista nuuhkii. Vehnäleipää, ruohikkoa, mausteisuutta, appelsiinia. Mieto, raikas tuoksu. IPA:lta odottaisi enemmän humalaa aromissa.

Pyöreä, mutta hiilihappoinen, kepeä, nopeasti katoava suutuntuma, joka taittuu katkeron tultua vetisen puolelle, muttei pahasti. Vehnäistä makeutta, johon hyökkää nopeasti sitruksinen, appelsiininen, jopa hieman limeinen 7up-mainen maku kaveriksi ja se vetää mukaansa vielä katkeroinnin tukemaan raikkautta. Katkerointi ei ole terävä, mutta jää suuhun verrattain pitkäksi aikaa väijymään. Lopputuloksena raikas, mehuisa. juotava olut. Kiva janonsammuttaja.

Hedelmäisyydessä on jotain ananasmaistakin, sillä joku hämmentävä makumuisto lapsuuden Pina Colada -limonadista häivähtää mielessä juuri kun oluen on nielaissut. Ehkä se on se suutuntuma.

Ihan passeli janojuoma. Voisin ottaa toisenkin.

*Untappd-arvioksi tämä on omasta tuotannostani sieltä syväluotaavammasta päästä. :) (nick on @vogod, tosin käytän Untappdia oikeastaan vain baarissa ja en aina sielläkään)

Kommentit