Takatalo & Tompuri Kaski Kauraporter

Kaski Kauraporter
Panimo: Takatalo & Tompuri
Maa: Suomi

Tyyli: Porter
Alkoholia: 4,6%

Lyhyesti: Hieman irlantilaisen stoutin tunnelmaan kallistuva porter.
Pisteet: 3/5

En enää edes teeskentele pysyväni kärryillä näissä uusissa kotimaisissa panimoissa. Mitä niitä nyt on? 80? Välillä tuntuu vieläkin lukuisammalta. Taas käsillä ihan uusi tuttavuus. Takatalo & Tompuri. Muistaakseni Pien-kaupasta välipäivinä hölväytin tällaisen Kaski-nimisen putelin mukaan.

"Takatalo & Tompuri" kuulostaa kesäisillä tanssilavoilla kiertävältä jussi-paitoihin pukeutuvalta kitaraduolta, joka soittaa huonoja Mikko Alatalo ja Tuomari Nurmio -covereita. Kun oluentekijöiden nimet ovat lisäksi Suur-Uski ja Kokkala, niin vähän meni hetkeksi pasmat sekaisin, että mikä tää nyt oikein on. Ilmeisesti kyseessä on olutta panevien maanviljelijöiden tilojen nimet (?).

Siitä mielenkiintoinen kuvio siis, että tekijät ovat maanviljelijöitä ja käytetty mallas, kaura ja vesi tulevat kaikki oluenpanijoiden omilta tiloilta. Onhan siinä askel enemmän tekemisen meininkiä toki ja heti sympatiapisteitä siitä paljon.

Kaski -nimellä on tehty "kylmäsavulager" ja tämä kauraporter. Musta tai syvän tumman ruskea olut, kauniilla vaahdolla. Melko mieto tuoksu, jota pitää vähän kaivella. Kevyttä paahteisuutta, suklaata, pientä hedelmäisyyttä, kaneliakin.

Kauraporter nimenä viittaisi tyylin puolesta oatmeal stoutin suuntaan, eli pehmeän muhkeaan, mutta kun ollaan kotomaassa ja pitäisi myydä olut kaupassakin, niin volttien puolesta on täytynyt jäädä tietty alle keskarirajan. Siksipä olut on vähän väkisinkin ohuehko. Myös melko kuiva ja niinpä oatmeal stoutin sijaan mennään lähempänä guinnessiä tunnelmassa. Pehmeä suutuntuma kuitenkin kauran ansiosta. Paahteinen fiilinki kuivahkon irkkustouttisen olemuksen päällä. Hieman toffeista takapotkua ja erottuva, muttei isommin esiin pyrkivä katkerointi, jota ei toki kaipaakaan. Kokonaisuutena hieman vaisu, mutta kauppavahvuiseksi porteriksi ihan mukiinmenevä. 3/5

Kommentit