Siren Odyssey 005

Odyssey 005
Panimo: Siren Craft Brewery
Maa: Englanti

Alkoholia: 10,5%
Tyyli: Wee Heavy

Pisteet: 3/5
Lyhyesti: Hyvin mielenkiintoinen supermuhkea skottiale joutuu alkoholin ja tynnyripuun yliajamaksi.

Elokuun Englannin matkan tuliaisina Lontoon Bottledogista ostin mukaani tällaisen Siren Odysseyn, numero 005. Siren on neljä vuotta vanha pienpanimo Berkshirestä Lontoon lähistöltä. Neljään vuoteen panimo on kerännyt melkoisen määrän kehuja. Itselleni hyvien oluiden lisäksi on jäänyt mieleen harvinaisen kaunis etikettitaide. Viime aikoina panimon Undercurrent pale alea on näkynyt harvakseltaan Suomessa maitokaupoissakin. Erinomainen olut, suosittelen.

Odyssey on Sirenin jossain määrin kokeellinen sarja, jossa oluita kypsytellään ja sekoitellaan, lopputuloksena sitten aina jokin uusi Odyssey-olut. Tämä vitosnumero on kaksi vuotta tynnyrikypsytetty wee heavy, joka on sekoitettu banyuls- ja armanjakkitynnyröidyistä oluista. Sen verran komea pullo ja mielenkiintoinen olut, ettei ostamista pitkään tarvinnut miettiä vaikka Bottledogissa kilpailevia mukaan tulijoita olikin. Banyuls on itselleni tuntemattomampi tuote, mutta kyseessä on tavallaan ranskalainen versio portviinistä.

Sen kummemitta esittelyittä olut lasiin. Kaunis syvän ruskea olut, tiiviillä ruskehtavalla vaahdolla. Tuoksussa on ainakin voimaa yllin kyllin. Nahkaa, voimakasta viinisyyttä ja röyhkeästi tynnyriä. Alkoholia. Marjoja, toffeeta, lakritsia, portviiniä, jopa suklaata. Samalla kun tuoksu on voimakas ja monimuotoinen, jo siinä puskee esiin sen verran voimakas alkoholisuus ja viinitynnyri, että vähän jännittää.

Erittäin pehmeä ja öljyinen suutuntuma. Valtavan täyteläinen. Maku ikävä kyllä floppaakin sitten odotuksiin nähden aika pahasti. Puutynnyrin ja alkoholin välistä portviinisyyttä, toffeeta ja hedelmäisyyttä kyllä hulvahtelee aaltoina, mutta sitten maku päättyy yllättävän rouheaan katkerointiin, jossa on sellaista jenkkihumalamaista metsää. Ja mitä pidemmälle lasi etenee, sitä enemmän alkaa alkoholisuus ja voimakas tynnyri lyödä yli, eikä se katkerointikaan tee oluelle mitään erityisiä palveluksia. Neljän sentin maistiaisena toiminee. Portviini-lasillinenkin lie jo liikaa. 3/5

Kommentit