Bryggeri Vuosi Sata

Vuosi Sata
Panimo: Bryggeri Helsinki
Maa: Suomi

Tyyli: Doppelbock tai "Trippelbock"
Alkoholia: 10%
Katkeruus: 25 IBU
Väri: 38 EBC

Pisteet: 4/5
Lyhyesti: Erittäin suklainen ja maltainen erikoisvahva tumma lager

Synnintunnustus: Bryggerin Olli Majanen heivasi OlutExpossa tämmöisen uutuuden ohimennen minulle matkaan. Ilmainen puteli siis. Ajattelin alunperin, että olisin julkistanut arvion itsenäisyyspäivänä, mutta kun nämä ovat näemmä Alkoon tulossa jo ennen sitä, niin menköön.

Panimoravintolasta pärähtää. Isänmaallisesti nimetty 10% "trippelbock"! Kaiken se saksalainen Sofiankadulla keksii.

Suomen itsepäinen valtiohan täyttää ensi vuonna sata vuotta, tämä ei liene kenellekään uutinen. Juhlavuoden erinäisiä virallisia humputteluja organisoi Suomi 100 -hanke. Juhlavuoden yhtenä kulmana on kotimaiset tuotteet ja myös ruoka- ja juomakulttuuri. Virallisia "Suomi 100" -tuotteita myös siltä saralta on sitten tehneet tietyt tuottajat.  Alkolla on ollut teemaan liittyvä tuotehaku päällä jo kesällä, eikä pelkästään oluesta taikka kotimaisista. Niinpä Suomen sataa vuotta voi juhlistaa myös ulkomaisilla viineillä tai esim. tanskalaisella Suomi-oluella. Onko tämä nyt ylvään juhlan halpaa kaupallistamista? Vai ihan kiva idea, jota ei kannata enempiä kyynistellä? No, kukin päättäköön itse.

Suomi 100 oluita tehnee siis useampikin panimo, mutta en vielä löytänyt mistään täydellistä listaa, että ketkähän kaikki Bryggeri Helsingin lisäksi. Laitila, Vakka-Suomi, ja Svaneke nyt ainakin, sekä Gastropub Nordic.

Bryggeri onkin täräyttänyt melko paukun puteliin. 10,0% trippelbock. Sofiankadulla on siis nähty, että doppelbockissa on yksi pukki liian vähän kun olut on näin tuhtia. Bryggeri on lagereissa ollut melko varma tekijä aiemminkin ja voihan sitä argumentoida, että sahdin ja kaljan jälkeen pohjahiivaoluet niitä suomalaisimpia tai ainakin suomalaisille tutuimpia ovat. Ei nyt ehkä tyypillisimmillään kymmenprosenttiset, mutta ei nyt jumituta yksityiskohtiin. Matthias Hüffner panimomestarina tuo tähän tietysti vielä oman saksalaisen kierteensä, sieltäpä bockit tietty ovatkin.

Itse asiassa mielessä kävi, että maailman tunnetuin erityisvahva lager Eggenbergin Samichlaushan tunnetusti pannaan kerran vuodessa juurikin itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta. Ehkä tämä on pieni nyökkäys sinnekin?

Sadas itsenäisyyden vuosi alkaa tietysti 99. itsenäisyyspäivästä, joten tuotteet lasketaan myyntiin juurikin niillä ajoin. Mahdetaan sitä muuten tuotteita tekevien firmojen sisällä kerrankin kiitellä, että sattuu näppärästi kolmisen viikkoa ennen joulua tuo itsenäisyyspäivä. Se on joka toisen kuusen alla Iittalan sata-kupposia, ranskalaisia sata-viinejä ja Bryggerin Vuosi Satasia.

Nimi ei siis ole Bryggeri Vuosisata vaan Bryggeri Vuosi Sata eli ymmärtääkseni niin kuin "vuosi numero sata". Iskulause "Vahva ja Itsenäinen".

Tumman ruskea ja samea. Sormellinen-pari tiukkaa vaaleaa beigeä vaahtoa, joka kestää pienen tovin. Tuoksu on kylmempänä, ensi shokilla, toffeinen ja kotikaljamainenkin, sitten valloittavan mallassuklainen. Siis niin suklainen, ettei meinaa muuta löytää. Pieni alkoholi taustalta tekee siitä suklaalikööristä. Kun olut hieman lämpeää, maltaisuus korostuu vielä entisestään makeaksi mämmisyydeksi, hieman pähkinääkin.

Pehmeä, silkkinen, vahvuisekseen melko kevyt. Odotin lukemien ja tuoksun perusteella melkoista mallaspuuroa, mutta tämä onkin hyvinkin juotavaa. Silti 10% olut, joten ei tätä janoonsa vetele. Kuten lagerille kuuluu maku on puhdas ja aluksi näennäisen yksinkertainen. Mämmistä, suklaista mallasta ensin suun täydeltä ja sitten alkoholi ja juuri tasapainottavat katkerot nousevat loppuun yrttisenä ja lakritsisena, seassa hiven metallisuutta. Mitä enemmän oluen antaa lämmetä, sitä enemmän maltaan mellastuksesta saa kuitenkin irti leipää, kaljamallasta ja ruispuuroa. Päällimmäiseksi jää silti se suklainen fiilis. Alkoholisuus ei oikeastaan tunnu kuin hieman lääkemäisenä lakritsina/salmiakkina siellä loppumaussa ja lämpönä kurkunpäässä.

Oikein miellyttävä erittäin maltainen nautiskeluolut. Kyllähän tällä kelpaa itsenäisyyttä juhlistaa. 4/5

Kommentit