Wąsosz/Humalove Hapan

Hapan
Panimo: Browar Wąsosz / Humalove
Maa: Puola/Suomi

Tyyli: Saison
Alkoholia: 4,6%
Pohjavierre: 10 Plato
Katkeruus: 15 IBU

Pisteet: 3/5
Lyhyesti: Hedelmäinen makeahko saison.

Humalove on viime vuonna aloittanut kiertolaispanimo/maahantuoja, joka on järjestämässä mm. kesä-heinäkuu-taitteeseen uusia Craft Beer Helsinki -olutfestareita. Yhtenä omana kulmanaan Humaloven tyypit tuovat maahan puolalaisia olusia. Yksi yhteistyökumppaneista on näköjään tämmöinen kuin Wąsoszin panimo. Wąsosz siis pieni kaupunki tai kylä Länsi-Puolassa.

Melko rouhealla hinnalla oli kuorrutettu tämä hippifiiliksellä etiköity "Polish Fruit Sour Saison", nimittäin puolen litran puteli maksoi K-kaupassa lähemmäs kuusi euroa. Litrahintahan on pienemmissä pulloissa myytyihin kilpailijoihin nähden kohtuullinen, mutta kun tällaisia ostetaan yleensä "yksi pullo" hinnalla eikä litrahinnalla, niin tuntui se vertaillessa hyllyllä aika kovalta.

Nimi antaisi ymmärtää, että hapanolutta ja niin "alaotsikkokin". Saisonia on kovasti tyrkytetty maailmalle hapanoluena viimeaikoina, vaikka se on sellaista lähinnä harvinaisena poikkeuksena. Tämä on kuitenkin ihan maitohapoilla hapatettu berliner weissen tapaan, joten mikään perus-saison ei kyseessä ole. Saisonillahan ei ole mitään tekemistä maitohapon kanssa normaalisti.

Tässä on sillai hyvä esimerkki oluesta, jossa on täysii-päin-ilman-jarruja ajavan craft-beerin ainekset koossa, sillä mitään perustyyliä ei ole pohjana ainakaan markkinoitu vaan lähdetty heti kikkailemaan koko rahan edestä. Tällainen ensimmäisenä kontaktina herättää aina mieleen sen useasti siteraamani Hill Farmsteadin Shaun E. Hillin kommentin, joka karkeasti lainaten kuuluu: "Ennen kuin teet chili-suklaa-chipotle-porterin, opettele nyt vittu tekemään edes hyvä porter ensin." 

Ainesosat on kerrottu etiketissä tarkkaan. Pilsner ja münchen-maltaita, kauraa, puolalaista sybilla-humalaa, karviaisia, aprikoosia, helposti kontrolloitava kattilahapatus maitohappobakteereilla. Hiivakin on poikkeuksellisesti tarkkaan kerrottu, eli Belle Saison. Oletan sen olevan Danstarin Belle Saison -kuivahiiva, jota on itsellänikin kaapissa.

Ei yhtään vaahtoa, ei käytännössä hiilihappojakaan. Tuoksu on mieto. Paahtoleipäinen mallas, Hedelmää selkeästi kuitenkin ja maitohappoisuutta. Lämmettyä hiivan mausteisuuttakin tulee läpi.

Suutuntumalta pehmeä, lähinnä hiilihappojen puutteen ansiosta. Hedelmäinen, hiivasta irtoaa pientä pippurisuutta, marjaisuuttakin on, happamuus on selvästi läsnä mutta ei missään määrävässä asemassa. Sellainen gosemainen fiilis, ilman suolaisuutta, muhkealla hedelmällä. Humalaa ei juuri huomaa missään, eikä odotakaan. Ainesosien perusteella odottaisi villimpääkin, mutta ihan raikas ja tasapainoisen hedelmäinen hapanoluthan tämä. Ihan kiva, mutta olisiko vastaava lähtenyt ilman hedelmälisäyksiäkin? 3/5

Kommentit