Westbrook Gose

Gose
Panimo: Westbrook Brewing Co.
Maa: USA

Tyyli: Gose
Alkoholia: 4%

Pisteet: 4/5
Lyhyesti: Terävän hapan ja suolainen, pirteä vehnäolut.

Viron tuliaisena tuli mm. tätä amerikkalaista gosea. Westbrook on Etelä-Carolinasta Mt. Pleasantista kotoisin oleva pikkupanimo.

Tölkissä lukee, että olut tulisi nauttia 90 päivää pullotuksesta. Arvasin jo katsomatta, ettei kolmeen kuukauteen näin kaukana Euroopassa pystytä. Pullotuspäivä onkin 9.9.2014, eli olut on jo viisi kuukautta ilmoitetun optimin ulkopuolella. Gose kai pitäisi mielellään tosiaan juoda mahdollisimman tuoreena, tai niin väitetään yhtäällä. Toisaalla oluthistorioitsija Ron Pattinson mainitsi Ritterguts Gosen yhteydessä, että vuoden parin kypsytyksellä se jopa selkeästi paranisi. Noh, se kokeilu on kaapissa käynnissä. Keskitytään tähän.

Samea vaalean keltainen. Kaunis, mutta hyvin nopea vaahto. Tuoksussa hedelmäisyyttä. Sitruunaa, jopa marjoja. Suolaisuus ja happamuus tuntuu jo tuoksussa. Yrttejä hieman.

Kevyt, muttei vetinen. Suolaisuus tulee ensimmäisenä ja sen jälkeen olut nousee voimakkaaseen happamuuteen. Oikein kirpakka. Alkupuraisun jälkeenkin olut pysyy lähes gueuzemäisen ärhäkkänä. Kevyt vehnäolutmainen hedelmäisyys väijyy taustalla antamassa sille hieman vastapainoa, mutta kyllä tämä happamuuden juhlaa ensisijassa on. Korianteri maistuu aivan hiukan jälkimaussa, en tiedä onko se sitten kärsinyt oluen iästä kaikkein eniten.

Todella raikas ja pirteä olut, ottaisin kesäolueksi koska vain. Aika lähellä Ritterguts Gosea, mutta happamuus oli reilusti terävämpi tässä. 4/5

Kokeilin toista puolikasta lasista chili-(lehti)korianterinieriän pariksi, mutta olut on liian terävän hapan sille ja jyrää ruuan yli aika roimasti.

Mistä tätä saa? Ostin Tallinnan Drink Shopin hyllyn viimeisen tölkin, mutta samaista olutta oli kyllä Tallinnan kaikissa muissakin testatuissa olutkaupoissa. Joten sinne, ellei Suomeen ilmesty kun kerran kauppavahvuudessa liikutaan. Olisi nimittäin vähän pirun hyvä kesäjuoma.

Kommentit

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.