Olut kinkunjämille -testi

Näin joulun alla löytää paljon vinkkejä oluiksi jouluaterialle. Perinteisellä aterialla on niin paljon erilaisia makuja, ettei se ole mikään ihan simppeli tehtävä, jos meinaa yhdellä oluella pärjätä. Mutta jouluateria on vain yksi ateria. Paljon isompi koetus on välipäivät. Vähintään joka toisessa suomalaisessa perheessä isä tai äiti liioitteli taas kinkun kanssa ja osti viisi kiloa isomman kuin tarvittiin. Joten välipäivien suurinta hupia on mitä satunnaisimpiin kellonaikoihin hiipiä kinkkutarjottimen ääreen ja veistellä siitä siivuja evääksi. Mitäs sen kanssa juotavaksi?

Ei turhia krumeluureja. Välipäiväin kinkkusnack
syödään vähän salaa, mutta häpeilemättä.
Jokaisella on varmasti oma perinteinen tapansa syödä kinkun tähteet, mutta itse olen tottunut yhdistämään sen ruisleipään. Siksi tälle pitää löytää pari. Koska kyseessä on joulukinkku, oluen tulee olla jouluolut. Koska kinkkua syödään monta päivää ja usein, miedompi maitokauppavahvuinen olut on parempi ratkaisu kuin vahva Alkon tuote. Niinpä päätin testata kaikki helposti löytämäni kotimaiset kaupan joulu/talvioluet kinkun, sinapin ja leivän kanssa. Tästä koitui pitkällinen projekti, aloitin sen jo marraskuussa. Kinkkuina toimi erinäisiä joulukinkun nimellä liikkuvia lihatuotteita.


Lapin Kulta Jouluolut Luomu
Tumman maltainen, jopa aavistuksen belginen tuoksu. Vähän metallisuutta. Kovahko, maltainen lager. Humalointi melko kevyt. Ei herätä tunteita oluena, eikä ruuan kanssakaan oikein toimi. Hiilihappoisuus toimii sinapin tukena, korostaen sitä kivasti, mutta muuten jää kovin vetinen ja mitätön vaikutelma niin leivän kuin kinkunkin kanssa.


Koff Jouluolut
Tätä jouluolutta kävin jo elokuussa ihmettelemässä ohrapellon muodossa, mutta nyt on ohrat saatu nesteytettyä pulloon asti. Tuoksu on hyvin kevyt ja olut itsessään on pehmeä ja makeahkon maltainen. Kiva wieniläinen, ei sen vähempää, muttei sitä enempääkään.

Ruuan kanssa selvästi Lapparia parempi. Maltaisempi olemus toimii leivän kanssa ja kinkun suolaisuuskin yhtyy siihen yllättävän hyvin.


Olvi Jouluolut
Iisalmelainen kolmen suuren jouluoluista vaalen ja kevein. Karamellia tuoksussa, jota metallisuus vähän häiritsee. En odottanut liikoja, mutta ihan mukava olut. Toimiva täysmallaslager. Melko kevyt.

Vähän rapsakampi kuin toisten isojen jouluoluet, vähän lähempänä pilsneriä, joka toimiikin sen eduksi kinkun seurana. Hiilihappoisuus taklaa hyvin kinkkua ja sinappia ja mallasta riittää kuitenkin leivän pariksi. Ei liian voimakas olut jättää ruuan tähtirooliin ja tukee sitä taustalta. Jos kolmen suuren joukosta valitsisin niin olisi lähinnä arpapeliä tämän ja Koffin välillä, kummassakin on puolensa. Koffissa tulee ehkä paremmin itse olut esiin.


Rekolan Talven Tähti
Maustettu olut suositellaan etiketissä nauttimaan "sellaisenaan" ja toimiikin yksinään perin hyvin. Erittäin joulumausteinen olut, neilikkaa ja kanelia tuoksussa. Pehmeän maltainen, vähän metallinen maku, johon mausteet naittuvat yhteen hyväksi jouluiseksi kokonaisuudeksi.

Pelkän kinkun kanssa aika kiva. Mausteet toimii yllättävän hyvin yhteen kinkun suolaisuuden kanssa ja kinkku näin korostaa olutta, muttei silti huku itse. Leivän kanssa suolaisuutta on vähemmän ja ruoka jää oluen alle. Jostain syystä sinappi ei tykkää mausteista yhtään, vaikka odotin päinvastaista.

Olutpaja Jouluolut
Vuoden jouluolut-palkinnon voikin antaa suoraan Rönnvikiin. Ei ehkä tyypillisin jouluolut tyyliltään, mutta Olutpajan amber ale on harvinaisen onnistunut tuote. Napakka humalointi mukavalla hieman karamellisella maltaalla. Tätä juo mielikseen ihan sellaisenaan. Mutta mitenkäs tämä ruuan kanssa toimii?

Oikein hyvin. Karamellinen mallas ja leipä naittuvat erinomaisesti ja humalan rapsakkuus toimii possun kanssa tunnetusti aika erinomaisesti yhteen. Hirveän jouluinen meininki tässä ei oikeastaan ole, mutta yksi setin parhaista silti.


Malmgård Jouluolut
Olut on aika kuiva, kova ja ohut. Odotin maltaisemman pehmeää. Pelkän kinkun kanssa surkea. Olut ja kinkku tappavat toisensa. Leivän kanssa komboon tulee kaivattua viljaa enemmän ja sinappi toimii myös. Koko shebangin kanssa ihan toimiva, mutta itse kinkku jää vähän paitsioon. Vähän väliinputoaja, en keksi enempää sanottavaa tästä.


Stallhagen Black Vanilla Cinnamon (4,7%)
Vanilja-kaneli-maustettu olut antaisi odottaa todella voimakasta tuoksua, mutta aromi on aika hillitty. Mausteet tulevat maussakin miellyttävän kevyesti, lyömättä yli. Erinomaisesti maustettu olut! Odotin tältä hirvittävän ylilyötyä mausteisuutta, mutta olikin tosi positiivinen yllätys.

Reaktiot ovat hyvin samankaltaiset kuin Rekolan oluen kanssa. Kinkun suolaisuus korostaa oluen makua tosi hienosti, mutta leipä ja sinappi eivät tuo juttun mitään hyvää. Kaneli toimii kinkun mukana niin hienosti, että pelkän kinkun seurana tämä on testin paras.

Kommentit