Hartwall Karjala Maltti & Saunaolutsuosituksia

Karjala Maltti
Panimo: Hartwall
Maa: Suomi

Tyyli: Vaalea Lager
Alkoholi: 4,5%

Pisteet: 2/5
Lyhyesti: Suht täyteläinen, mutta melko mitäänsanomaton lager.

Olin lukenut monia arvioita tästä Hartwallin uutuustuotteesta kevään mittaan. En hirveän mairittelevia, mutta masokisti sisälläni halusi kovasti maistaa tämän maltaiseksi mainostetun Karjalan version, joka on kuvitettu puukuvioilla ja joka mainostaa tölkissä oluen sisältävän "ripauksen bourbonin aromia". Tämähän pitäisi olla siis hieman niin kuin tynnyröityä. Vai?

Ensimmäiseksi hyökkää nenään bulkeista tuttu märkä pahvi. Se onneksi häviää melko nopeasti taka-alalle ja pääosin tuoksussa on kuivaa mallasta, ehkä pientä pippurisuutta. Ei mikään liian miellyttävä tuoksu.

Mallastahan tässä tosiaan on. Runko on paksumpi ja pehmeämpi kuin tavallisessa Karjalassa, eikä olut ole vetistä litkua. Katkerointi on mieto, mutta silti melko karhean töksähtävä. Muuten humaloita ei juuri huomaa.

Sitten iskee bourbon. Voi miten se hyökkääkin voimakkaasti. Se runnoo tiensä makuhermojen läpi kuin amerikkalaisten panssarikolonnat Jatkosodan suurhyökkäyksessä. Bourbonin vaniljaiset tynnyriaromit kieputtelevat kielellä makukuvioita, jotka ovat Matti Vanhasmaisen räjähtävän kirjavia. Bourbonin olemuksen kuvailu on hankalaa, sillä se on kuin kuvailisi rakkautta tai toivoa tai eksistentiaalista tyhjyyden tunnetta, jotain sellaista jota ei voi aistein havaita.

Bulkkilageriksi ihan kivan täyteläinen. Mutta aika turha. 2/5

---

Tuossa kotimatkalla huomasin Koffin jatkavan ISOT KIRJAIMET JULISTAVAT TAVALLAAN MACHOJA ASIOITA -mainoskampanjaansa Karhulle kesätunnelmissa. Nyt siellä seisoi, että "Koska saunaan ei ole viinisuosituksia".

Tästä nyt voi joku harhautunut saada sellaisen mielikuvan, että koska saunaan ei tosiaan ole viinisuosituksia, olisi ratkaisu saunajuomaksi Karhu. Itse asiassa olen kuullut monen laatuoluistakin nauttivan ihmisen toteavan, että saunaolueksi toimii parhaiten bulkkilager.

Ei yllättäne, etten ole samaa mieltä.

Saunan päälle viileä perusolut on hyvää kahdesta syystä. Ensinnäkin olet tullut juuri kuumasta huoneesta, jossa olet menettänyt nestettä. Viileä janon vievä neste on silloin kehon mielestä erittäin positiivinen asia. Toisekseen oluessa on piristävä "puraisu", joka on pirteä kontrasti siihen raukeaan saunan jälkeiseen tunnelmaan. Bulkkilagerin puraisu tulee kuitenkin lähinnä hiilihaposta, joten olisi sama vetää saunan päälle vaikka vissyä.

Siksipä pari saunaolut-suositusta, jos haluaisi oluessa myös olevan hieman makua. Oma mielipiteeni saunaoluesta on kaksipuinen. Ensimmäinen, perinteisempi, kanta on, ettei olut saa olla liian makea tai täyteläinen, sen pitää olla pirteä. Toinen vaihtoehto (etenkin puu- ja savusaunoihin) olisi olut, joka jotenkin kohentaa niitä tuoksuja ja muita aistimuksia, joita saunassa syntyy.

Ensimmäiseen kategoriaan sopii eritoten Pilsit, kuivemmat IPAt ja Saisonit. Niinpä esimerkiksi.
Alkosta: Saison Dupont, To Øl Primal Pils
Maitokaupasta: Mufloni IPA, Founders All Day IPA, Pilsner Urquell

Jälkimmäiseen kategoriaan sovittaisin savua ja paahdetta sisältäviä tuotteita, muttei liian tuhteja, käytännössä portereita ja molempia kategorioita yhdisteleviä mustia india aleja.
Alkosta: StaPa American Black Lager,  Hiisi Pläkki (no, ei sitä enää siellä kyllä ole, mutta jos olis), Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen (ehkä liian tuhti)
Maitokaupasta: Rekolan Tervahauta

Kommentit

  1. Olen btw. tietoinen siitä ironiasta, ettei toinen "käytännössä portereita"-kategoria sisällä juurikaan portereita. Koska alkossa on vähän liian tuhteja portereita ja maitokaupassa ei puolestaan hirveästi lainkaan mitään merkittävän hyvää kevyempää porteria.

    VastaaPoista
  2. Pale ale, pils tai lager (bulkkia tai ei) toimii hyvin saunassa. Erikoisempia vierastan saunassa siksi, koska kosteassa ja kuumassa makustelu ei toimi samalla tavalla. Tummaa olutta en välttämättä ottaisi saunaan. Bulkkiolusia testailen saunassa lähinnä siksi, koska normaalisti niitä ei viitsi ostaa. Sauna on jotenkin otollinen paikka niille, kun voi vaan ryystää ja keskittyä enemmän löylyihin kuin oluseen. Saunan jälkeenhän voi oikeastaan juoda sitten niistä hienommista mitä vain.

    VastaaPoista
  3. Niin siis täsmennyksenä tekstiin, että tarkoitin saunaoluella tosiaan olutta, joka juodaan saunan jälkeen tai jäähdytellessä sen aikana, mutta ei itse saunassa. (josko nyt painaisin "julkaise", eikä "kirjaudu ulos"...)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.