Laitilan Kievari Barley Wine


Kievari Barley Wine
Panimo: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas

Tyyli: Barley Wine (?)
Alkoholia: 8,3%

Pisteet: 4/5
Lyhyesti: Vehnäbockmainen barley wine.

Laitilalta tuli täysin puskista Alkoon Barley Wine. Tai niin etiketti väittää. Joku jossain tuumaili josko on Laitilassa mennyt ihan muu oluterä vähän vinoon niin ovat sitten barley wineksi nimenneet. En lähde väittämään samaa, mutta kovasti ymmärrän mistä tuulee...

Ulkomuoto on lähes läpinäkymätön tumman ruskea, hieman samea, nopeahko vaahto joka jää lopulta ohueksi kerrokseksi pinnalle. Pullossa on hiivaa paljon ja en ainakaan itse suosita sitä sekaan kaataamaan, menee kovin hiivamultaiseksi koko olut ja kovin on rumakin silloin. Tuoksussa (vehnäolut)hiivan luoma banaanisuus on pinnassa. Alta löytyy yrttisyyttä ja mausteisuutta. Raaka hiiva löyhähtelee ikävästi välissä, mutta katoaa onneksi aika nopeasti.

Suutuntuma on aluksi vaahdokas, jos sellainen sana on olemassa. Poreilevan vaahtoava, terävähkö. Sellainen lievästi Orvalmainen. Tovin seisottuaan enempi viinimäinen, jopa hieman tanniininen, vähän öljyinen. Maku on tuoksun mukainen. Mausteinen, lievästi banaaninen, pientä paahteisuutta myös mukana. Vehnäbock. Katkerointi on hyvä, joskin melko päällekäyvä ja peittää maltaan alleen, jää elämään suuhun hyväksi toviksi.

Oluen nimeämisessä tyylin mukaan on semmoinen puoli, että se luo tietyt ennakko-odotukset siitä mitä tuopista suuhun kaatuu. Tiedä sitten onko se hyvä vaiko huono puoli.

Tämä Laitilan barley wine siksi vähän jakaa suhtautumista. Kun ihan hyvä oluthan tuolta pullosta kaatui, jos nyt vähän ehkä katkerointi on liian pinnassa. Mutta en minä tästä oikein barley winea mielessäni saa tehtyä, ainakaan näin nuorena versiona. Seisottuaan tovin lasissa ja hieman väljähdyttyään olut muuttui ehkä enemmän barley winemäiseksi. Ehkä tätä viiniä pitää dekantoida hetki, heh.

Fiilis vähän lupailisi, että jos kypsyttäisi ja humalointi pyöristyisi ja mallas pääsisi paremmin esiin, niin tästä tulisi vallan erinomaista. Nyt tämä maistuu kuitenkin paljon enempi vehnäbockilta. Pitänee pari pulloa kypsytystä varten hankkia.

Onhan tämä vähän kuin hitaalle rokkilevylle olisi annettu nimeksi Doom Metal, mutta koska genrepolisointi on vähän tympeää, kun lopputulos kuitenkin on perin maittava, niin annan 4/5.

Kommentit