Dogfish Head 90 Minute Imperial IPA & Burton Baton


Pahoittelen taukoa. Riittäköön tiedoksi, että tauko oli yllättävä ja väistämätön. Jäi tämä arvostelukin sitten roikkumaan päiväkausiksi...

Kaveri käväisi Ameriikan maalla, joten laitoin tietenkin mukaan aivan naurettavan ylipitkän listan oluttuliaisista. Jenkeissä on noin miljoona pienpanimotuotetta, joita haluaisin maistaa, mutta laitoin ensisijaiseksi listalle Dogfish Head - panimon tuotteet. Törmäsin Dogfish Headiin Beer Wars - dokkarin yhteydessä ja mielenkiinto on säilynyt. Kyseessä on yksi USAn itärannikon lie menestyneimmistä pienpanimoista ja sen IPA-sarjalla on mainetta.

Dogfish Headin saatavuus on Suomessa käytännössä ollut nolla (ellei jollain ravintelilla ole ollut omatuontina tms. niin, että on päässyt kovin laiskan tutkani ohi). Tukholman Oliver Twistissä niitä olikin tarjolla joku vuosi sitten kun pistäydyin siellä risteilyllä, mutta hinnat olivat tajuttomat 200-800 kruunua per pullo, niin jäi halvimman eli Palo Santo Marronin maistamiseen. Se olikin sitten ensiluokkainen ja lisää teki mieli.

Bostonin seudun paikallinen pitkäripainen ei ollut suostunut myymään yksittäisiä oluita vaan oli pitänyt ostaa kokonaiset 4-packit. Tästä johtuen maistettavana ei ole 8 olutta, vaan kaksi. 90 minute imperial IPA ja Burton Baton. Ja siten maistamisen jälkeen oli kumpaakin huippu-IPAa vielä jäljellä. Tämä on varmaan niitä ensimmäisen maailman ongelmia...

---
90 Minute Imperial IPA

Panimo: Dogfish Head
Maa: USA

Tyyli: Imperial/Double IPA
Alkoholia: 9%
IBU: 90

Pisteet: 5/5
Lyhyesti: Loistava amerikkalainen aromikas IPA.
Suosittelen: Humalhörhöille.

Dogfishin ipojen nimet (60, 90 ja 120 minute) tulevat siitä, että vierteen keittämisen aikana humalaa on lisätty yhtä mittaa tunti, puolitoista tai kaksi tuntia. IPAlle tälläinen tietty sopii, hyvin humalakeskeisenä oluttyyli kun on. Puolentoista tunnin operoinnilla 90 Minute IIPA on saatettu 90 IBUn katkeruuteen (tahtoo sanoa, jotta aika paljon).

90 Min IIPA on samea oranssinruskea tuotos komealla tiiviillä vaahtopäällä, tuoksusta löytyy kukkaisuutta, hunajaa, pihkaa ja lakritsia. Vaikuttaa kaikin puolin erinomaiselta aromaattiselta ja sopivan kompleksilta jenkki-IPAlta, Great Dividen Titan IPAn hengessä. Suutuntuma yllättää olemalla pehmeä ja odottamani tiukan tupla-IPA-katkeruuden sijaan mennäänkin enempi muissa vesissä.

Kyllä tästä katkeruuttakin löytyy yllin kyllin, älkää käsittäkö väärin, mutta se ei tunnu pääasialta niin kuin kovin monessa muussa yltiöhumaloidussa tuotteessa. Mausta löytyy mäntyä, yrttejä, pihkaa ja vaahterasiirappia. Mallaskin on läsnä, mutta kyllä tämä enimmäkseen humaloinnin juhlaa on, niin kuin pitääkin. Jälkimaku on pitkä ja kaunis.

Päässäni ehkä hypetin oluen liiankin korkealle ennen maistamista, mutta silti pullosta kaatui loistava IPA. 5/5

--

Burton Baton

Panimo: Dogfish Head
Maa: USA

Tyyli: Imperial/Double IPA
Alkoholia: 10%
IBU: 80

Pisteet: 5/5
Lyhyesti: 90 Minute IIPAa pehmeämpi ja maltaisempi loistava IPA

Toinenkin maistettu on imperial IPA, joskin tämän kanssa ovat Delawaressa lähteneet hifistelemään yllin kyllin. Ensin on tehty avosammiossa old ale - tyylin olut kahdesta maltaasta, kahdesta humalasta ja kahdesta hiivasta, lyöty se neljäksi kuukaudeksi tammitynnyreihin ja kuivahumaloitu vielä kiellon päälle. Sitten se on sekoitettu 50-50 suhteessa 90 Minute IPAan. Tai näin sanoo ratebeer, Dogfishin omat sivut puhuvat vain "Imperial IPAsta".

Ei varmaan yllätä jos sanon, että oluessa on aika paljon samoja piirteitä kuin tuossa edellisessäkin. Onhan se puoliksi sama olut ja lopputuloskin menee saman tyylin piiriin. Erot löytyvät pitkälti juuri sieltä mistä olettaisi. Ulkomuodoltaan Burton Baton on aavistuksen kirkkaampi ja punertavampi. Tynnyröinti tuo olueen pehmeyttä ja pyöreyttä. Jonkun verran puumaisuutta. Pienemmästä IBU-lukemasta huolimatta Burton Baton maistui isäänsä katkerammalta, mutta humalan aromit eivät olleet ehkä aivan yhtä pinnassa vaan hautatuneet voimakkaamman maltaan hedelmäisyyteen.

Tosin en tiedä jättikö tuhti isukki suuhun semmoiset rannut, ettei perään maistetusta pojasta sitten enää vivahteita ihan niin hyvin löytynytkään.

Erinomainen olut kuitenkin kaikin puolin. 5/5

Amerikan päässä myyjä oli turinoinut Burton Batonin valmistuksen loppuvan tai loppuneen. En löytänyt tälle vahvistusta nopealla googlauksella, joten disinformaationa pidän. Ilmeisesti tätä kuitenkin tehdään melko pienissä erissä, niin saatavuus on rapakon tuolla puolenkin vähän niin ja näin.
---

Olen nyt kolme näitä Koirakalan Päitä maistanut ja jokainen on ollut melko moitteeton tuotos. Nyt kun tulisivat Eurooppaan muutenkin kuin satunnaisten matkaajien tuliaisina.

Seuraavaksi voinkin sitten keskittyä vähän helpommin hankittaviin oluisiin, eli Alkon kesävalikoimaan.

Kommentit