Blogin tila ja suunnitelmat 2024

Hyvää puoltapäivää Tuopillisen toimistolta!

Perinteisesti olen tammikuussa katsellut vähän mihin päin blogi on matkalla. Jo vuosia on ollut totuus, ettei kukaan enää blogeja lue, joten ensimmäinen linjanveto on pitää homma ylipäätään elossa, ihan vittuillessaan. Toinen kysymys on sitten, että mitäs tänne tänä vuonna keksisi ja mitä tänä vuonna ylipäätään tapahtuu.

Noh, lagerin vuosi -23 oli ja meni. Minulle valiteltiin, että vitsi oli vanha jo alkuvuodesta, mutta höpönlöpön. Huonot vitsit on siitä näppäriä, ettei ne enää huonone vaikka toistaisi loputtomiin. Lager-painotus kuitenkin poistuu tämän vuoden osalta. Vitseistä en lupaa mitään.

Craft-touhut on olleet tympäiseviä jo monta vuotta, mutta pikkuhiljaa alkaa taas lämmetä, kun älyttömimmät kikkailut alkavat ehkä vähän väljetä ja homma alkaa oluen puolesta hyvällä tavalla stabiloitua. Craft on toki ilmiönä ihan ikänsä ja taloustilanteen takia vaipumassa, toivon mukaan ei liian pahasti noin ihan panimoiden ja kauppojen talouden kannalta. 

Toisaalta craft-panimoiden tuotteissa alkaa olla taas välillä jotain kiinnostavaakin. Ehkä kyseessä on vain vääristynyt tunne, mutta yritän pysyä positiivisena. Kiinostavuudesta esimerkkinä: kävin Tujun Taproomilla Lappeenrannassa keskiviikkona ja siellä oli esim. Musta Vyö Karaokessa -tumma lager, joka oli aivan hemmetin hyvä. Todella hyvä balanssi juotavuuden, maltaan ja paahteen kanssa. Kaunista tekemistä.

Kaupparajan lakimuutostahan on uhottu täksi vuodeksi, mutta eiköhän sitä saada pari vuotta viivyteltyä kun oikein kunnolla terveysviranomainen yrittää. Saa nähdä miten se blogin puolella näkyy, kun en aio olutarvioita niin paljon tehdä, mutta ei sitä tiedä. Ehkä siitä jonkun vaarallinen viinakalja -sarjan saa aikaiseksi. Itse muutos toki sietääkin tulla. Odotan siltä saralta eritoten maahantuojien valikoimien monipuolistumista. Sinällään kaupparajan muutos ja nettikaupan salliminen ajaa kulutusta vieläkin enemmän koteihin baareista, mistä en ole kauhean innoissani. Toivoisi jotain ohjausta juuri toiseen suuntaan. Etenkin kun peruspessimistinä odotan kauppojen hyllytilan menevän ensi sijassa Tuplapukille. Mutta ennen kaikkea nettikaupan järkevöittäminen on kuitenkin hyvin tervetullutta. Ensinnäkin koska se antaa kotimaisille panimoille lisää mahdollisuuksia ja toisaalta erinäisten virastojen pelleily sen suhteen on ollut aivan naurettavaa kansalaisten kiusaamista, jota sietäisi jokaisen siihen osallistuneen virkamiehen hävetä ja kunnolla.

Mutta, takaisin blogiin. Postausten määrä varmaan vähenee entisestään, mutta ehkä laadulla korvataan määrää, jos hyvin käy. Kuten sanottua, olutarvioita en ihan kauheasti tänne varmaan kirjoittele tänä vuonna. Instagramiin sen sijaan voin lyhkäisiä silloin tällöin tiputella (@vogod).

Mitä sen sijaan on luvassa blogiin:

  • Alkon pruuveissa käynen silloin kun aikataulun puolesta onnistuu. Ihan kiinnostavaa muuten, jos lakimuutos tapahtuu, että mitä Alkon olutvalikoimalle oikein käy. Luultavasti ei mitään hyvää, mutta Alko, jos luette, teillä on mahdollisuus olla maailman paras barley wine ja imperial stout -myymälä!
  • Muutkin fermentoidut tuotteet kiinnostaa, niin aloitan tämän kuun lopulla kuukausittaisen sarjan juustoista. Joka kuukausi siis juusto-olut paritukset. Juuston vuosi -24! Muita sarjoja ei näillä näkymin ole, mutta ei sitä koskaan tiedä mitä sitä keksii vuoden mittaan.
  • Jokunen matkajuttu. Ehkä pikkukatsaus Osloon keväällä ja näillä näkymin kesällä suuntaan kultaiseen laaksoon missä kaloilla on sormus suussa, mutta se on vasta suunnitteilla ja voi muuttua. 

Näiden lisäksi varmaan sitten ns. tunteella muita juttuja, kun siltä tuntuu.

Heitetään tähän loppuun nyt sitten pieni olutarviokin. 

Diamond Beveragesilta tuli näytteitä eilen. Seassa oli brittiläisen Duration -panimon tuotteita, joista otin Dripping Pitch west coast IPAn kirjoitusolueksi tähän. Nimi ja tölkkitaide viittaisi sellaiseen huolella pihka-hartsiseen havupläjäykseen. Sellaista siinä toki onkin, mutta myös varsin runsasta hedelmäisyyttä. Sellainen hieman modernia sävyä ottava west coast. Katkeroa on tuntuvasti ja kokonaisuus varsin toimiva. Marraskuun lopulla tölkitetty.


Kommentit