Alkon jouluoluet 2023


Kävin pruuvaamassa jouluoluet. Samassa sokkopruuvissa oli myös muutama muu uutuus, mutta jätän ne nyt pois. Siksi siis yläkuvassa enemmän oluita kuin listassa.

Jouluolutpruuvi on vähän ärsyttävä. Ensinnäkin oluita on aika paljon, toisekseen niissä on vuodesta toiseen paljon samaa kamaa ja kolmannekseen tieto siitä, että "nyt on jouluolutta" vie ajatukset todella helposti mausteisiin, vahvoihin talvioluisiin ja tietynlaiseen makumaailmaan, jota sitten meinaa löytää vaikka mistä. Olin myös vahingossa saanut tietää etukäteen, että Alkon jouluoluissa on punainen Leffe.

Muuten tuttu juttu muista pruuveista.

Toinen vasemmalta on olut nr. 1 ja siitä sitten oikealle 2 ja 3

1.
Sokkokommentit: Tumman ruskea. Tuoksuu ihan pyttipannulle! Mitä hemmettiä, nyt on erikoista tavaraa. Palaneisuutta ja... rasvaa. En oikein tunnista sitä diasetyyliksi, mutta jotain sellaista. Pippuria, paistettua perunaa ja savuaromia. Siis ihan pyttipannu. Ohut kuin mikä, makua ei juuri, etenkään tuoksun mitoissa. Ei juuri katkeroa, lässähtää pahasti. Ehkä sen spydärin seuraksi sopisi. Joku schwarzbier/rauchbier viritelmä?
Olut: Lervig No Worries - Driving Home for Christmas
Jälkiviisaat: Alkoholiton (0,5%) olut! Selittää vähän outoa makumaailmaa ja lässähtämistä. Joisin ehkä jouluna kuitenkin mielummin kotikaljaa kuin tätä, jos alkoholitta pitää olla.

2.
Sokkokommentit: Kultainen väri, sameutta. Makeaa irtokarkkimaista hedelmää, jopa hieman esanssista. Sellainen lötkö sokerinen vadelmaluu, joita sai viidellä pennillä joskus herran vuonna -85. Kevyttä sitruunaisuutta myös. Ikävä kyllä myös vähän pahvin käryä. Aika mieto maultaan. Pehmeä suussa. Raikas marjahedelmäinen tunnelma jatkuu maussa hellästi. Aivan hentoa peräkärryäkin löytyy. Mandariiniakin. Ihan juotava.
Olut: Erdinger Schneeweisse
Jälkiviisaat: Vanha tuttu, monena vuonna jouluoluissa tavattu saksavehnä.

3.
Sokkokommentit: Kultainen, kirkas. Kukkainen humala, yrttiäkin kaverina hennon timjamin muodossa. Hunajaista, keksistä makeahkoa mallasta, alkoholiakin. Erinomainen tasapaino kun suuhun asti pääsee. Kevyen viljainen, helppo vetää. Ihan tasokkaan oloinen vaalea lager, ehkä bock? Vähän keskitasoa luonteikkaampi aromi.
Olut: Hohenthanner Winterfestbier
Jälkiviisaat: No ei ihan bockia mutta lähellä, alkoholisuus hämäsi. Jos nyt perus-saksalagerin haluaa jouluksi niin miksei.

4.
Sokkokommentit: Olut puuttui pruuvista
Olut: Neuzeller Weihnachtsbier Lager Hell.
Jälkiviisaat: Neuzeller, mikä ihme siinä on, että sitä on aina Alkossa... Noh, pruuvissa ei ollut.

5.
Sokkokommentit: Tumman ruskea, punertavaan taittaa. Tummaa paahdettua ohraleipää tuoksussa, humalan raikkauttakin vastapainona, kauniisti maltaan kanssa tasapainottelevaa yrttisyyttä. Aika klassikolta tuoksuu, lienee tuttu olut. Pehmeä, tasapainoinen, lempeä. Suklaata, tummaa leipää, hyvä takapotku niiden päälle. Kevyttä luumua. Ruokaolut. 
Olut: Ayinger Winterbock
Jälkiviisaat: Huh. Lempidoppelbockini Celebratorhan se siellä talviasussaan taas. Onneksi en teilannut sokkona. 

6.
Sokkokommentit: Ruskea. Nyt on jännä meininki. Navettaa ihan selkeästi, brettaa. Maalaissiiderimäinen meno siltä osin. Suklaata ja kuivattua hedelmää myös. Kuiva, mutta runkoa kuitenkin on. Leipää, kevyttä happamuutta, tanniinia, viinimäistä luonnetta ruskeassa oluessa. Joku belgi tai craft-kikkailu varmaan. Ruualle ehkä.
Olut: Mallaskoski Yuletide Doppelbock
Jälkiviisaat: Öööh. Nyt ei kyllä ole (yleensä hyvin varman) Mallaskosken doppelbock ihan kunnossa. Tässä oli niin selvästi brettaa, että onko tölkeissä ollut pöpö vai mitä pruuvissa on tapahtunut? Sinällään tämä ei ollut mitään varsinaisesti pahaa.

7.
Sokkokommentit: Ruskean punertava. Terveen humalainen, hieman alkoholinen. Leipäistä menoa, ruskeaa mallasta ja viljaa. Erittäin mukava maltaan osalta. Tasapainoinen, kuivahko. Ihan kiva, mutta ei mielenkiintoisimmasta päästä. Olisko jokin tumma bock? 
Olut: Furth Kloster Dunkel
Jälkiviisaat: Tässä tämän jouluvaikutuksen taas näkee. Bockiksi sitä arvelee, vaikka eihän miltei 6% dunkel tietysti kovin kaukana ole. Ihan hyvä perusolut joulupöytään.

8.
Sokkokommentit: Ruskea. Raikas tuoksu. Alkoholia on, lennokkiliimaisuutta, jonka yhdistän yleensä La Trappen Quadrupeliin. Neilikkaa, suklaata. Belgityylinen tämä on. Maltaisuutta, ruskeaa leipää ja hieno mausteinen hiivan olemus sen kaverina. Tummia hedelmiä, kuivattua luumua. Ihan hyvä katkerokin loppuun. 
Olut: Fiskars Luostarin Talvipolku
Jälkiviisaat: Oho! Kotimainen belgi. Erittäin onnistunut tapaus.

9.
Sokkokommentit: Kultainen, kirkas. Raikas kepeä humala tuoksussa, rosmariinia, pyöreämpääkin mausteisuutta. Karamellia. Pehmeä ja täyteläinen suussa. Pyöreä karamellinen mallas pohjalla tuo viljaa ja keksiä mukaan, mutta mausteisuutta tuntuu maussakin, pippuria. 
Olut: Ridgeway Very Bad Elf
Jälkiviisaat: Kas, Ridgewayn tonttuhan se taas siellä. Jouluajatus veti taas mausteisiin tosi vahvasti tämän kohdalla. Sellainen ihan juotava luonteikas vahva britti tämä on.

10.
Sokkokommentit: Tumman kultainen, kirkas. Leipäistä mallasta, karamellia, hedelmiä, kypsää omenaa tuoksussa. Kevyttä mausteisuutta. Neilikkaa? Korianteria? Puolitäysi suussa. Tutun oloinen. Puhdas, maku jatkaa tuoksun linjoilla. Ihan hyvä, mutta mielenkiintoisempiakin on. Oikein juotava kyllä. Jos on belgi, niin on niin neutraali, että vois olla se Leffe.
Olut: Shepherd Neame Christmas Ale
Jälkiviisaat: Heh. Ei ollut Leffe, ei. Oli niin neutraali belgi, että olikin britti. Brittiklassikko, vakikamaa tämäkin jouluvalikoimassa.

11.
Sokkokommentit: Kupari, kirkas. Mausteita hiivasta, belgiassa mennään. Neilikkaa, kanelia, hedelmiä, kirsikkaisuutta, lämmintä meininkiä. Pahvia myös, häiritsevyyteen asti. Suuhun päästyään kovin pliisu, sokerinen tuntuma. Seuraa tuoksua, mutta kuin käännettynä puolelle volyymille. No sittenkin tää on se Leffe?
Olut: Leffe D'Hiver Winter
Jälkiviisaat: Osuipas toisella yrityksellä. Kovin hapettunut oli tämä, sinällään olis kiva ja kaunis suuri pullo joulupöytään, mutta en nyt ehkä viitsi pahvia kinkun kaverina.

12.
Sokkokommentit: Punertava kupari, kirkas. Juonikas tuoksu. Makean hedelmäinen, marjoja, kirsikkaa, siihen hieman pihkaista tuntumaa ilmeisesti humalista. Mausteita piisaa suunkin puolella. Kanelia, maustepippuria. Varsin makeaa maltaisuutta, melassia ja ruskeaa sokeria.  Jouluista konvehtia. Ihan jees. Belgiasta varmaan puhaltaa.
Olut: Abbaye d'Aulne Christmas Beer
Jälkiviisaat: Sieltähän tämä. Tämäkin on ennen ollut valikoimissa. Hyvä belgi, jos sellaisen joulupöytään haluaa. Mielummin tämä kuin Leffe.

13.
Sokkokommentit: Tumman ruskea. Todella supermaustettu tuoksu. Jahas. Taitaa olla vanha tuttu Gouden Carolus. Lakritsia, fenkolia, kasa muita mausteita. Sokerinen, vähän glögimäinen meno. Mausteet ovat niin vahvat että maun puolella ne polkevat oikeastaan kaiken alleen. 
Olut: Gouden Carolus Christmas
Jälkiviisaat: Vanha tuttu, puuhkalakki, karvanuttu... Joka joulun maustepommi täällä taas.

14.
Sokkokommentit: Musta. Asetaldehydiä, ja öö... puuta? Siinäpä se. Eikun korjaan, alkoholiakin on. Hyvin kevyttä paahdettakin kun heiluttelee hetken. Suussa täyteläinen, maltainen. Asetaldehydi (vihreä omena) häirää ja kokonaisuus lässähtää äkkiä. Pahviakin löytyy. Ihan kelvoton tekele. 
Olut: A. Le Coq Jõuluporter
Jälkiviisaat: Tsiisus. Iso pulju ja tämmöistä jälkeä.

15.
Sokkokommentit: Ruskea. Jenkkihumalaa, raikas on. Greippiä niistä, metsääkin. Raikkauden taustalla ruskeaa mallasta, leipää. Myös lämpimämpää hedelmäisyyttä, kypsää omenaa ehkä? Vähän tylsä aluksi suussa, mutta leipämallas nousee todella mukavasti taustalta esiin ja tasapaino on elävä. Hiipivä katkero tulee vasta jälkimaussa hellästi esiin. Juonikas, kivempi kuin ensi kosketuksella oletti.
Olut: Malmgård Xmas Porter
Jälkiviisaat: Eli X-Porterin jouluversio. Kiva tuote!

16.
Sokkokommentit: Tumman ruskea. Ruoksu on mieto. Ruskeaa maltaisuutta tietysti, kuten melkein kaikissa aimmissakin. Leipäähän siellä, paahdetta sen kaverina jonnii verran. Mausteista humalaa tasapainona. Pahviakin. Vahvaa tämä lienee on, mutta hämmentävän ohut, eikä mitenkään hyvällä tavalla. Mallasvoittoinen, helppo juoda. Ruualle.
Olut: Ridgeway Lump of Coal
Jälkiviisaat: Taas jokavuotinen tuttu. Näin vahvaksi stoutiksi kovin ohut.

17.
Sokkokommentit: Ruskean punertava, kirkas. Tuoksu vie luulot pois. Tulihan se sieltä. Savua on kilotonni, ja pyökkisavua. Luultavasti eräältä W-alkuiselta mallastamolta, eräässä B-alkuisessa kaupungissa. Loistava balanssi, upea juotavuus. Pehmeä. Savuoluiden eliittiluokkaa ja on helppo keksiä mistä... guten morgen Bamberg. 

Olut: Aecht Schlenkerla Eiche
Jälkiviisaat: Tämän olisi voinut kirjoittaa maistamatta, koska tottakai siellä on Schlenkerla. Schlenkerla kuuluu joulupöytään niin kuin kiuas saunaan.


Kommentit

  1. Vastaukset
    1. Sokkomuistiinpanot. Onhan se eiche toki oikeasti tammisavua, mutta kun joulusokossa tuumaa, että tulihan se Schlenkerla sieltä, niin pää sanoo, että schlenkerla schlenkerla pyökkiä pyökkiä. Odotukset ohjaa.

      Poista

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.