Alkon erikoiserät - Marraskuu 2023

Pruuvauksessa oli seitsemän olutta. Huvittavaa kyllä, olin saanut viisi näistä Diamond Beeriltä näytteinä samalla viikolla (nr. 3 ja 6 ovat Brew Seekeriltä ja Servaalilta). En ollut vain ehtinyt siunata niille ajatustakaan ennen pruuvia. Noh, tulipahan testattua nekin samalla. Alkossa kaikki maistettiin tuttuun tapaan sokkona. Teema erikoiserälle oli "Craft Beer USA", johon nähden aika tympeästi oli melkein pelkkää IPAa koko setti.


1.

Keltainen, samea. Paljon humalaa tuoksussa, greippiä, vähän appelsiinia, mutta reilusti havua myös. Aprikoosia ja ananastakin irtoaa, trooppisempaa menoa. Hedelmistä huolimatta kaikkinensa kuitenkin vähän tunkkainen käry, joka polttelee nenäkarvoissa. Väri ei vihjaa hapettuneisuuteen, mutta kyllä tuoksussa sen verran pahvia on, ettei voi jättää mainitsematta. Ohut, ei mehuisuutta, jota ulkoasun perusteella odotin. Sekahedelmää maussa ja loppuun ylijyrkkä katkero ja humalanpoltetta, kitkeräksi menee. Mallasta ei juuri näy. Raikkautta uupuu kokonaisuudesta muutenkin. Yleisin NEIPAn alalaji, nimeltään "ei kovin hyvä".

Olut: Crooked Stave Southern Cross IPA
Jälkiviisaat: Kotona olevasta tölkissä päiväys on heinäkuulta, niin ei tämän näin ihan näin tukkoiselta pitäisi tuntua ja toki humalaa tuoksussa olikin, mutta raikkaus siitä uupui. Lupaava pohja, joka hajoaa hop burniin ja tunkkaisuuteen.

2.

Kultainen, pientä sameutta. Tuhtia mallasta tuoksussa, diasetyyliä, leipää. Epämäääräistä hedelmää taustalla (mangoa?). Hunajamallasta, rasvaista keksiä. Kevyt suussa. Alkukosketuksella lähes lagermaisen kuulas, kunnes pehmeyttä nousee. Maltaisuus maussa miedompi kuin tuoksussa. Pihkainen katkero jyrääkin kaiken hempeämmän alleen ja jatkuu suussa pitkään. Sen verran vanhan koulun tunnelma, että lienee jokin west coast IPA viritelmä. Ei ehkä kovin tuore ja diasetyyli vähän häirää.

Olut: Epic Space Debris IPA
Jälkiviisaat: Epicin näytetölkeistä puolestaan en löytänyt päiväyksiä lainkaan niin hankala kommentoida tuoreutta. Ei mikään hitti.

3. 

Tumman kuparinen. Melko kirkas. Mausteinen, pihkainen kulma humaloinnissa, joka on tuoksussa päällimmäisenä. Mallaskin löytää tiensä sen läpi silti, jopa rukiinen fiilis, hapankorppua siellä on. Pahvia tässäkin, raikkautta uupuu pahasti. Selvää leipää maun puolella ja yrttimausteisuutta. Ottaisin riistalle jopa. Topakka pihkainen katkero, mutta pysyy hyvin tasapainossa. Ihan miellyttävä. Sen verran katkeroa on, että West coast IPA varmaan tämäkin.

Olut: Ska Modus Hoperandi IPA
Jälkiviisaat: Modus Hoperandi! No huh huh. Tuttu olut, mutta tätä sai jo takavuosinakin raikkaampana.

4. 

Vaalean kultainen, vähän sameutta. Kiva tuoksu. Hunajainen alku, jonka läpi pullahtaa mehevä hedelmä loppuun. Kevyttä mandariinia ja hunajamelonia. Pientä keksisyyttä taustalla. Pehmeä ja raikas. Kevyen hunajainen myös suussa aluksi ja taittuu sitten raikkaaseen hedelmäiseen humalaan. Katkerot erittäin mukavasti tasapainossa, mutta silti ihan tuntuvat. Paras tähän asti.

Olut: Tommyknockers Off Leash Juicy IPA
Jälkiviisaat: Just kun pääsin ihmettelemästä, että loppuiko näiden Tommyknockerien tuonti ihan kokonaan vaikka baarikin Roballa on. Tämä oli oikein kiva. Juicyksi en kyllä kuvailisi.

5. 

Keltainen, samea. Humalaa on paljon, ei tosin kovin raikkaasti tässäkään ja lisäksi sivujuonne joka häiritsee. Bensaa, valopetrolia. Sen päällä karkea epämääräinen hedelmä ja havua. Sieraimia polttelee taas pahvin käry. Suussa täyteläinen, maku miellyttävän hedelmäinen itse asiassa. Mangoa, aprikoosia. Aluksi hyvältä tuntuva katkero, joka kuitenkin kääntyy vähän turhankin kitkeräksi loppua kohti. Ehkä jokin WC IPA tämäkin. 

Olut: Epic Citralush IPA
Jälkiviisaat: Epiciä toinen siis. Tuoksu ei vakuuttanut, mutta kokonaisuutena ihan ok. West coastia tällä kai ei ole haettu.

6. 

Kultainen, kirkas. Marjoja ensi iskulla tuoksussa. Vadelmaa? Kokonaisuutena kuitenkin edellisiin verrattuna aika mieto tuoksu. Vähän epämääräistä hedelmäisyyttä siellä on ja kevyttä viljaakin löytyy. Suussa aika täyteläinen, lämminkin, voltteja piisannee. Maku erittäin mukava. Trooppista hedelmää, kevyttä appelsiinia. Erinomainen, hieman lakritsi-salmiakkiin vivahtava katkerointi loppuun. Fenkolia. Raikas, hyvä. Ehkä jotain maustetta, tai sitten vain humalista tulevaa mausteisuutta. IPA tämäkin on. Teema lienee aika selvä tässä vaiheessa.

Olut: Sierra Nevada Big Little Thing Imperial IPA
Jälkiviisaat: Oho. Vanhakin taitaa vielä. Tämä oli oikein jees, mitä nyt tuoksuun olisi kaivannut terhakkuutta. 

7.

Tumman ruskea. Jotenkin odotan Black IPAa kaikkien noiden muiden jälkeen. Paahdetta, kahvia, palanutta ruisleipää, suklaata, melassia. Kevyttä raikasta humalaakin, mutta paahde määrää. Kevyt ja ohut suussa. Maku ei varsinaisesti seuraa tuoksua. Paahdetta toki on, mutta ohuus saa tämän tuntumaan jääkahvilta. Katkeroakin on, mutta tuskin ihan IPA-lukemissa. Tai ainakin toivon ettei tätä IPAna myydä. Kovin hennon luiruksi jää.

Olut: Tommyknocker Cocoa Porter
Jälkiviisaat: Noh, kauppavahvuinen kaakaoporter. Ilmankos oli ohut.

Kommentit