2023 - Kräft-lagerin vuosi! - osa 4

"Kräft-lagerin vuosi -23 vanhin voitehista!"

Tällä kertaa on vuorossa korruptio-special. Toisin sanoen kaksi kolmesta oluesta on tullut näytteinä taloon. Kaikki myös jossain määrin uutuuksia siis. Tuli myös Olvilta näytteitä, mutta eivät olleet lageria (tai no toinen oli 'cold ipa', mutta ale-hiivoitettu ilmeisesti), eikä Olvi tietysti edes kräftiä, saati craftia. Ihan hyviä ne kyllä oli.

Laitila Kukko Mosaic Lager

Single Hop -sarjan tölkkien metallinen humalakuvitus on kivan näköinen ja arvostan visuaalista kulmaa peruskukkoon nähden, joka on tylsä kuin mikä.

Vaalean kultainen, hyvin kirkas. Tuoksu on varsin kevyt. Jotain etäistä mangoa, joka toki on Mosaicin suuntaista. Sen kaverina tietynlainen tikkumainen karheus lopputuoksuun. Joka tapauksessa kevyempi tuoksu kuin olettaisi. Hyvin puhdas olut silti. 

Keskipaksu vetokalja suussa. Maltaisemman paksu kuin peruspils. Ikävä kyllä tämä ei ole plussa, vaan enemmänkin maltaan paksuus lyö väärään kulmaan humalan kevyen nousevan karheuden kanssa. Kokonaisuus on maltaisen makeahkon paksu, johon tasapainottava humalan puraisu kerääntyy aivan liian hitaasti. 

Oluen toivoisi olevan joko vähemmän maltainen ja kuivempi tai enemmän humaloitu niin katkero- kuin aromipuolellakin, tai molempia. Nyt kokonaisuus jää vähän tylsäksi, mikä ei toki tee siitä varsinaisesti mitenkään huonoa. Jää vain miettimään, että olis voinut olla parempikin. Hyvin juotava jonkun verran humaloinnillaan peruslagerista poikkeava olut.

Samassa paketissa tullut, samaan single hop -sarjaan kuuluva Challenger Ale oli muuten erinomainen bitter. Siihen verrattuna tämä ei niin kiehdo.

Himo Tumma Tunti

Tätä en saanut ilmaiseksi vaikka jopa tunnen tekijät. Ihan rahalla ostin kaupasta. Vähän vaikka mitä tehtaileva Pirkkalan Himo on täräyttänyt kräft-lagerin-vuoden kunniaksi ulos Tumma Tunti -nimisen tumman lagerin. Siis ihan perusdunkelin! 5,4% niin vahvan puoleinen, mutta menee vielä tyylin sisään. Iskulauseena tölkissä on lyhyesti "1499", joka viitannee legendaarisen Prahan kapakan U Flekůn perustamisvuoteen. U Fleků nimittäin tekee ehkä maailman kehutuinta tummaa lageria, eikä sitä kehuta turhaan. Suosittelen Prahan käväisyä, jos ei ole tuttu. 

Erittäin tumman ruskea, kaunis dunkel. Upea tuoksu. Rouheaa ruskeaa paahteisuutta, joka taittuu poltetun leivän puolelle. Karamellia myös. Suussa melko kova, mutta se ei niin haittaa. Paahteisen leipäinen meno tulee maussa myös runsaasti esiin, tasapaino ehkä dunkeliksi turhan katkerovetoinen. Kai se on sitä moderniutta sitten. Tuoksu on rehellisesti sanoen ihan helvetin hieno, ja tuo katkerokin toimii loistavasti. 

Jos jotain parannettavaa haetaan, niin runko tarvitsisi hitusen jotain pehmeyttä. Ihan aavistuksen pehmeämmän maltainen saisi siis olla, mutta silti tällainen hieman schwarzbierin suuntaan kaihoavasti katseleva leipäinen dunkelhan tämä on oikein näppärästi. Hieno leipämaltainen jälkimaku kasvaa suussa juodessa. 

Erittäin hyvä.

En ihan hirveästi valehtele jos sanon, että tämä on jopa paras tällä hetkellä kauppamarkkinoilla oleva kotimainen tumma lager. Kilpailu ei tosin ole kovin kovaa, mutta silti. 

Hienoa, Himo! Lisää tällaista!

FUKKNICE Eka Kalja 

Tuli sähköpostia, että FUKKNICE niminen pulju haluaisi tarjota oluttaan maistettavaksi. Ensireaktioni oli ETTÄMITENKÄ, joten sitten tutustuin puljun sivuihin ja mainosvideoon. Enemmänkin vaatteita myyvä fukknice.com tyrkytti räikeällä väriskaalalla oluttakin. Mainosvideon ja -biisin mukana oli maan kovimmasta räppimetallipoppoosta Lähiöbotoxista tuttu Seksikäs Suklaa ja mainosbiisi nyt oli aika Lähiöbotox-menoa muutenkin. Kokonaisuus esitti lähinnä kysymyksen WHATTHEFUKK kuin FUKKNICE, mutta mikäs siinä. Etiketin design on kumman väritön kun vertaa saitin ja vaatteiden meininkiin. Kuvakin rip-off (vai "tribuutti"?) RATM:n Battle of Los Angelesista.

Mutta sitten tämä olutmenon kärkiteema... "War on cider"? Mitä helevettiä, onko nyt 1998? "Siideri maistuu liian Vantaalle!" :D Ilmeisesti siiderissä on jotain hirveetä. Okei, ymmärrän, läppähän se on ja tarkoitettaneen pissis-esanssisiideriä, jota nyt vähän sietääkin pilkata, mutta ei kai sitä kukaan enää juo? Mainittakoon nyt tähän väliin huumorintajuttomasti, että siideri on hieno juoma, jota kannattaa leimata jonkun hapantuneen oravanvärkin makuisen Fizzin perusteella yhtä paljon kuin kaikkea olutta saunaan unohtuneen Karjalan perusteella. Juokaa kunnon siideriä!

Brändäys sikseen, se on ihmisten kusetusta varten. Vaikka pissittäähän se olutkin, jos sitä tarpeeksi juo. Mitenkäs se toimii? Huvittavasti melko urbaaneissa pk-seutumaisissa meiningeissä menevä brändi on tilannut oluensa pershelevetistä eli Enonkosken Karvilan Panimolta. Synnyinkaupunkini lähin panimo, niin annan tietysti pientä bonusta siitä. Ja lisäksi Karvilalla on ollut laatukin sellaista ihan ookoota kotimaiseksi metsäpanimoksi, kun viimeksi maistelin.  

FUKKNICE Eka Kalja on 5,2% IPL. Kuparinen, samea. Raikas, kevyen greippisyyden ohjaama tuoksu. Muutakin raikasta etäisesti aprikoosimpaa hedelmäisyyttä höyrähtelee aavistuksen. Sivuhöyrynä kotimaisten panimoiden perusongelmaa eli muovailuvahaa. Kokonaisuus kuitenkin varsin hyvin raikkaan puolella, eikä vaha häiritse suoritusta niin että ottaisi aivoon.

Puolipaksu. Ei vetisyyttä. Mukavan maltainen runko ja erinomaisesti tasapainotettu katkero sen kaverina, joka sulkee kokonaisuuden kuivana. Suu huutaa toista hörppyä, joka lienee tällaisen oluen paras ominaisuus. Mitään erityisen jännittävää tai mielenkiintoista tästä ei nouse esiin, mutta vetobissenä erinomainen, ilman turhaa bulkkipilsun köykäisyyttä. Tasapaino on oikein hyvä. Jotenkin aavistusta kuivempi Brooklyn Lager tulee mieleen, jos nyt greippisempi meno aromissa. Tavoitteisiinsa nähden siis erittäin toimiva olut!

No joo. Kiva vetää, mikäs tässä. Brändikokonaisuutta en ymmärrä, mutta mitäpä mistään yleensäkään ymmärtäisin. Kiva kalja, vaatteet on vähän turhan pseudokasaria.


Koko vuoden kräft-lager-skaala

1. Himo Tumma Tunti
2. Kahakka Dry Hopped Lager
3. Hagström Groß Pilsner
4. Whiplash Blue Ghosts
5. Stadin Black Lager
6. Great Notion Ledge Bier
7. Maku Horisontti Pils
8. Prykmestar Keller Teer
9. FUKKNICE Eka Kalja
10. Hiisi Päivä Bock
11. Laitila Mosaic Lager
12. Fuerst Wiacek Berliner Landbier
13. CoolHead Vamos!
14. Orava Brewing Pils? Yes Plz!
15. RPS Fahrenheit 65° Cold IPA

Kommentit