Olutvisan tulokset ja vastaukset

Oletko joskus kaivannut vastauksia elämän suuriin kysymyksiin? No nyt niitä piisaa! 

Eilen julistetun tietovisan voitti pisteissä nimimerkki Ölmönger huimalla 34 pisteen saalilla. Maksimi oli 36 ja Ölmönger oli siis vastannut vain yhden 2p kysymyksen väärin. Lomake muuten näytti maksimiksi 38, mutta se johtui siitä että laitoin vahingossa myös nimimerkkikysymyksen pisteelliseksi, kukaan ei siitä pisteitä saanut koska sillä ei ollut oikeaa vastausta. 

Ykkössija takasi kuitenkin vain pienen yllätyspalkinnon. Varsinainen opus arvottiin kaikkien kesken ja kuten sanottua "mm. voittamisesta" sai triplamäärän lappuja arvontaan. "Mm." sillä myös viimeiseksi tulemisesta sai triplamäärän lappuja. Tätä en voinut ennalta julkistaa, koska on suhteellisen helppo vetää tietovisasta nollat jos se on päämääränä. Viimeiseksi tulluthan kirjaa eniten kaipaa.

Jätän nyt viimeiseksi tulleen nimimerkin ja pisteet mainitsematta, tuntuu ilkeämieliseltä se.

Ennen arvonnan tulosta ja oikeita vastauksia statistiikkaa:

Keskimäärin visasta saatiin pisteitä 20,75. Mediaani oli 21.

Vaikein kysymys oli nr. 17, ns. IPA-kompa, jonka tiesi vain 15,8% vastaajista. Vaikeimmat ei-kompat olivat nr. 3 eli Hodgsonsin neronleimaus ja  nr. 14 eli maiden panimotiheys, molemmissa oikeita vain 33,3%.

Helpoin kysymys oli syy kurkun tarjoiluun maistingissa. Sen tiesi 98,2% vastaajista.

Edit: Jos haluat vielä jälkikäteen testata tietosi visassa, niin sen voi käydä koestamassa ilman nimimerkkien keruuta täällä: https://forms.gle/DyHDv1yGaMSUXQnj9 Palkintoja ei enää jaeta.

Voittaja

No niin. Rumpujen pärinää ja ilotulituksia!

Kirjan voitti arvonnassa nimimerkki Pauno. Onnea sinne, otan yhteyttä sähköpostiin. Ja Ölmöngerille siis yllätyspalkinto ykkössijasta.


Oikeat vastaukset

1.  Historia: Jos tavernan pitäjä tarjoilee vähemmän olutta kuin mistä on maksettu, Hammurabin laki käskee...

Oikea vastaus: Hukuttamaan tavernan pitäjän.

Ei kannata Babylonissa ruveta asiakasta kusettamaan, se on kuolemantuomio. Tässä oli suht tasaisesti jakautunut vastaukset oikean ja väärien välillä. Oikeaa kuitenkin päälle 40% kaikista. 

2. Historia: Milloin lager eli viileässä käytetty pohjahiivaolut keksittiin?

Oikea vastaus: Se kehittyi joskus keskiajalla Baijerissa.

Puolet oli vastannut oikein, mutta varsin moni oli kapsahtanut hämäysvastaukseen Plzenistä. Kysymyshän koski siis kaikkea lageria, ei vain vaaleaa. Ruotsin Lagerholmenia ei sentään kukaan arvannut synnyinpaikaksi.

3. Historia: George Hodgsonsin panimon Intiaan viety "october beer" oli ns. ensimmäinen IPA. Mikä oli Hodgsonsin suuri neronleimaus?

Oikea vastaus: Ei mikään. Hodgsonsin panimo vain sattui olemaan lähellä satamaa.

Myytit pitävät. Yli 60% vastaajista vastasi humalan lisäämisen olueen olevan se keksintö, joka ei ole oikein. Oikea vastauskin on toki vähän suoraksi vedetty sekin, mutta todellisuudessa Hodgsons oli enemmän oikeaan aikaan oikeassa paikassa kuin teki mitään ennen kuulumatonta oluelleen. 

4. Raaka-aineet: Humala (kasvi) on...

Oikea vastaus: Oluen yleisin mauste.

Tämä oli helppo, siksipä vain yksi piste. Yli 80% vastasi oikein.

5. Raaka-aineet: Brettanomyces tarkoittaa..

Oikea vastaus: Brittiläistä sientä

Puolet vastaajista epäili tallihiivaa oikeaksi vastaukseksi. Talliahan se tuoksuun tuo, mutta löytyi  aikoinaan brittioluesta, joten nimi tarkoittaa brittiläistä (brettano-) sientä (-myces). 

6.  Prosessi: Keittomäskäystä käytetään/käytettiin perinteisesti erityisesti...

Oikea vastaus: Saksassa

Aika hyvin tiedetty oli tämä, yli puolet oikeita vastauksia.

7. Prosessi: Onko coolship coolimpi vierrelaari kuin koelschip?

Oikea vastaus: Ei, kyseessä on sama asia.

Vähän huumorikysymys. Yli 3/4 vastasi oikein, eli nämähän on vain eri kielisiä termejä samalle asialle. Viisi vastaajaa sentään epäili, että coolshipillä on aurinkolasit ja se polttaa tupakkaa.

8. Juominen: Mitä on tapahtunut, jos olut on "randalisoitu"?

Oikea vastaus: Olut on ajettu maustesäiliön eli "randalizerin" läpi.

Sam Calagionen Randall the Enamel Animal eli randalizer on tämän taustalla. Varsin hyvin oli tämäkin tiedetty, yli 60% oikeita.

9. Juominen: Mikä on stange?

Oikea vastaus: Saksalainen olutlasi

Hyvin oli tiedossa olutlasit, mutta yli kolmasosa epäili tätä (fiktiiviseksi) tarjoilutavaksi, jossa olut valutetaan kylmää tankoa pitkin. Pitäsköhän kokeilla...

10. Juominen: Olutmaistelussa kannattaa olla tarjolla kurkkua, koska...

Oikea vastaus: Kurkku on neutraalin makuista ja puhdistaa suun

Yhden pisteen kysymys, koska oikeita vastauksia oli kaksi. Onneksi vain yksi piste, liian helppo kysymys selvästi. Tämän oli nimittäin tienneet lähes kaikki ja vielä sen "oikean oikean". Oikeasta vastauksesta olisi nimittäin käynyt myös "Eikä kannata, kurkku on pahaa". Kurkku nimittäin on pahaa.

11. Juominen: Virhemakulyhenne DMS on avattuna

Oikea vastaus: Dimetyylisulfidi

Tämä kysymys, varsin detaljitason juttu mielestäni, oli tiedetty todella hyvin. Melkein 90% oikeita vastauksia. Ehkä väärät vaihtoehdot olivat liian ilmiselviä sitten.

12. Olutmaat: Mikä tarkoittaa "brasserie"?

Oikea vastaus: Panimoa tai rentoa ravintolaa geneerisesti.

Sitähän se. Kolmasosa oli epäillyt belgialaista kyläpanimoa, mutta suurin osa oikein. Rintaliivithän on brassiere. 

13. Olutmaat: Mikä on maailman suosituin musta olut?

Oikea vastaus: Guinness Draught.

Yhden pisteen kysymys, joka olikin tosi hyvin tiedetty, 93% oikeita. Vain muutama oli epäillyt tummaa Velkoa. Beer:Barrel:Time 2021 eli Side Project Brewingin harvinaista ja kallista imperial stoutia ei sentään kukaan. 

14. Olutmaat: Missä maassa oli (2021) eniten panimoita suhteutettuna väkilukuun?

Oikea vastaus: Sveitsissä

Kolmen pisteen kysymys ja näemmä hyvästä syystä. Vain kolmasosa osui oikeaan, yli puolet epäili Islantia. Niin minäkin olisin epäillyt, mutta Sveitsin tilanne yllätti itsenikin kirjaa tehdessä. Siellä on kuulkaa aivan helvetisti panimoita. Yli tuhat panimoa, ja vähemmän populaa kuin Ruotsissa.

15. Oluttyylit: Jos tilaat olutta, joka sanoo olevansa "BA SMaSH DDH TIPA", niin mitä saat?

Oikea vastaus: Tynnyrikypsytetyn erittäin voimakkaasti aromihumaloidun hyvin voimakkaan India Pale Alen, jossa on käytetty vain yhtä mallasta ja yhtä humalaa.

Yhden pisteen kysymys, koska oikeita vastauksia oli taas kaksi. Erittäin hyvin tiedetty "oikeasti oikea" (eli Barrel Aged Single Malt Single Hop Double Dry Hopped Triple India Pale Ale) vei yli 90% äänistä, mutta oikeaksi hyväksyttiin myös vastaus "Ison laskun", koska olishan tämmöinen olut helvetin kallis.

16. Oluttyylit: Grodziskie on...

Oikea vastaus: Puolalainen savuoluttyyli

Todella hyvin tiedetty, yli 85% oikein. Onhan se toki aika puolalaisen kuuloinen sana. Olisi pitänyt laittaa saksankielinen versio grätzer hämäämään. Onneksi kukaan ei ollut vastannut "pahaa", koska olisin rokottanut miinuspisteen. Hyvää se on.

17. Oluttyylit: Mitä IPA lyhenteenä tarkoittaa?

Oikea vastaus: Isopropanoli

Kolmen pisteen kysymys, koska tämä oli kompa ja kompaan kapsahtikin yli kaksi kolmasosaa vastaajista ja lisäksi muutama Iisalmen Panimoonkin. Ensimmäinen kompa-vastausvaihtoehto oli  nimittäin IndiaN Pale Ale, joka siis on hämmästyttävän yleinen tapa kirjoittaa India Pale Ale väärin. Siinä kun ei ole kahta n-kirjainta. Hartwallillekin tiedoksi. Puhdistusaine isopropanoli eli isopropyylialkoholi sen sijaan lyhennetään myös IPA, joten se oli oikein.

18. Oluttyylit: Mitä ovat umqombothi, ikigage, doro, burukutu ja bili bili?

Oikea vastaus: Afrikkalaisia oluita

Kyseessä on erilaisia afrikkalaisia maalaisoluita. Kaksi kolmasosaa osui oikeaan. 

19. Olut ja ruoka: Mikä on "ihmisen ulottuvilla oleva ikiliikkuja"?

Oikea vastaus: Maapähkinät ja olut

Noin puolet osuivat maapähkinöihin. Tässä ei auttanut vaikka olisi lukenut kirjan, sillä tämän legendaarinen lainaus lähti revision aikana kirjasta pois, joten kerrataanpa se tässä. Viisauden on lausunut suuri belgialainen ajattelija ja taistelulajimies Jean-Claude Van Damme ja siihen onkin hyvä lopettaa: "Rakastan maapähkinöitä. Otat olutta ja kyllästyt makuun. Joten syöt maapähkinöitä. Maapähkinät ovat makeita ja suolaisia, vahvoja ja makeita, kuin nainen. Maapähkinöiden syöminen on erittäin vahva tuntemus. Ja sitten, tekee mieli taas olutta. Maapähkinät ovat ihmisen ulottuvilla oleva ikiliikkuja."

Kommentit