Alkon uutuudet - Syyskuu 2021No huh huh. Korona-aika alkaa oikeasti kääntyä historiaan pikkuhiljaa. Alkon mediapruuvit tekivät paluun.

Eli jos muistatte vielä vuosien takaa, kyseessä on Alkon medialle järjestämä maistelu kuukauden uutuuksista, jonka voi suorittaa sokkona tai ei. 

Itse teen täysin sokkona, sokompana kuin esim. olutkilpailuissa. Näistä ei tiedä edes tyyliä tai vahvuutta. Eli merkinnät aika suoraan se mitä kirjoitin maistaessa ja sitten itse olut ja sitten jälkiviisaat kommentit.

Oluita oli 15 kpl ja yksi siideri.

1.
Kirkas, oljenkeltainen, Pils-mallasta ja saksalaista jalohumalaa tulee hienosti. Kepeä juotava, mukava puraisu. Maukas, laadukas, perinteinen saksalainen vaalea lager. Aika rapsakkakin.
Olut: Spaten Oktoberfestbier
Jälkiviisaat: Klassikon klassinen festbier. Ei valittamista.

2.
Kirkas, oljenkeltainen. Hento tuoksu, vähän tunkkainenkin, aavistuksen hapettunut ehkä. Ok tasapaino muuten. Helppo vetää, hyvä katkeron puraisu. Ei kummoinen, mutta ei valittamista, joku peruslager lienee.
Olut: Löwenbräu Oktoberfestbier
Jälkiviisaat: Leijonapanimo on Münchenin huonoin. Ei yllätä.

3.
Hieman sameutta, tumman kultainen. Tunkkainen ja hapettunut tuoksu, vähän vihannestakin. Pahin käry häviää onneksi ensi nuuhkaisun jälkeen. Maltaisuuttakin sitten, ohraleipää. Pehmeä, helppo, erittäin juotava. Tunkkaisuus tappaa ilon. On niin tyypillinen kotimaisen pienpanimon tunkkaisuus, että joku sellainen lienee asialla.
Olut: RPS Oktoberfest Vienna Lager
Jälkiviisaat: Joskus ärsyttää olla oikeassa...

4.
Kirkas, oljenkeltainen. Yrttinen klassinen humalointi tulee ensin. Kevyttä valovirhettä ehkä, newcastle broonista tuttu kevyen valovirheen "rasvaisuus" tuoksussa leijuu. Se on onneksi näissä määrin jopa miellyttävää joskus, kuten nyt. Pils-mallasta. Todella kuiva, suorastaan häviää suusta, kevyt mallas löytyy ja hyvä katkero pohjille. Helppo vetää. Joku saksa-pils ehkä? Turhan ohutta lajia, en ehkä ostaisi itse.
Olut: Lederer Pils
Jälkiviisaat: Ja vihreässä pullossahan se, jännä se valovirhe kun se on pienessä määrin ihan mukava. 

5.
Kirkas, kultainen. Tuoksussa on edellisiin verrattuna makeutta, jopa hunajaisuutta. Kevyttä hedelmääkin, makeaa omenaa? Joku kevyt ale tai ehkä kölsch? Ohuehko, helppo, vähän epämiellyttävän tökerö katkerobaitti lopussa. En haluaisi lisää.
Olut: Carlsberg
Jälkiviisaat: En minä ikinä ole Carlsbergistä perustanut, mutta tämähän nyt oli ihan paskaa.

6.
Samea, keltaoranssi. Ei tuoksu miltään. Hirveä vatkaus ja en saa oikein mitään irti. Kevyttä vihannesta. Pehmeä, puolipaksu suussa. Maku on kuitenkin ihan ok. Makeahko, hedelmäinenkin meno. Yrttistä humalointia. Vihannes vaivaa. Katkerointi hillitty. Ehkä joku IPA-kokeilu, mutta siihen kaipaisi lisää humalaa.
Olut: RPS Hard Rock Lager
Jälkiviisaat: Vahva 7% versio kuopiolaisten craft-lagerista. Puhtautta lisää ja ihan jees.

7.
Kirkas, kultainen. Jotenkin umamisen leipäinen tuoksu. Ehkä joku outo hento maustekin. Tuoksu ei vakuuta. Täyteläinen ja muhkea. Hyvä balanssi tässä on. Makeaa hedelmäisyyttä ja viljaa. Aika kiva oikeastaan, mutta en ehkä yhtä enempää joisi silti. Sillä lailla "täysi", että tulisin siitä henkisesti täyteen.
Olut: Mallaskoski OktoberRye
Jälkiviisaat: "Outo hento mauste" tunnettaneen nimellä ruis.... Varsin jees syyskauden olut tämä.

8.
Kirkas, punaruskea. Ensin pölähtää liuotin, vahva alkoholi. Tummia hedelmiä, mausteisuutta, karamellimallasta. Raikkautta päälle, suorastaan minttumaista yrttiä kivasti. Kunhan pahimmasta shokista pääsee, niin oikeastaan aika erinomainen tuoksu. Olisiko La Trappea, niillä on usein tuollainen liuotinmaisuus kärjessä? Tasapainoinen, paljon kevyempi suussa kuin oletin. Makukin odotuksia hennompi, kaipaisin enemmän maltaisuutta. Hedelmäistä menoa kuitenkin. Ehkä joku tumma belgi.
Olut: Wychwood King Goblin
Jälkiviisaat: What? No olipas britit tehneet melko cocktailin, olin aivan vakaasti Belgiassa tämän kansnsa. Sen verran voimakkaat esterit. Ei huono kuitenkaan, päinvastoin ihan kiva.

Sivuhuomio: Alkon kuvauksissa kultainen Mallaskoski on "kullanruskea" ja pähkinänruskea Wychwood taas "kullankeltainen". Piti ihan tarkistaa pruuvin jälkeen, ettei ne olleet menneet vääriin laseihin, mutta ei olleet ei. Alkon kuvaukset on nyt vain jotenkin sinnepäin.

9.
Umpisamea, keltainen. NEIPA haisee jo pöydältä asti. Sitähän se. Sitrusta, mehevää hedelmäisyyttä, tropiikkia. Saisi olla enemmänkin kyllä. Pehmeän mehuinen, aika jees. Ei juurikaan katkeroa, jota vähän sentään toivoisi enempi. Mukava kuitenkin. Kaipaisi enemmän luonnetta, mutta ihan ok.
Olut: Ruosniemi Sabro NEIPA
Jälkiviisaat: Mikä järki on tehdä miltei sessiovahvuinen NEIPA ja sitten kuitenkin 0,1%-yksikköä kaupparajan yli? Kertokaa oi porilaiset. Eniten ihmetyttää se, että tämä oli Sabro single-hop eikä maistunut vehkeelle.

10.
Kirkas, tumman kultainen. Tuhtia murakkaa hedelmää tuoksussa, joku tuttu tuoksu jota en saa millään kiinni. Löpöä. Suuhun päästyään hyvin hyvä! Keskipaksu olut, hyvä maltaisuus, lempeää trooppista hedelmää ja sitrusta. Loistava katkerointi ja tasapaino, oikein semmonen chef kiss tähän. Jos tuoksu olisi vielä pirteämpi niin loisto-olut.
Olut: Hiisi Jumi Juicy IPA
Jälkiviisaat: Hiiden edellinen Jumi oli Brut, joka oli hiton hyvää, muttei tyypillisintä brutia. Tämä on  myös erinomaista, mutta ei kyllä kovin mehuista, vaikka hedelmää onkin. No, luokittelut sikeen, ehkä lempparini tästä setistä. 

11.
Samea, vaalean keltainen. Tuoksussa diasetyyliä ja paljon trooppista hedelmää. NEIPA-linjoilla mennään. Erittäin mehuisa, pehmeä, kuin ananasmehua ilman happamuutta. Hento katkero. Paras aromi ehkä jo mennyt, mutta joka tapauksessa vähän semmoinen lasten ja heikkosieluisten ylihelppo mehuolut. Ei mitään omaa, ei mitään särmää.
Olut: Maryenstadt Nevermindi vol. 6 Imperial Hazy IPA
Jälkiviisaat: Huvittavasti labralukemat sanoo, että IBU on 92, mutta se ei kyllä todellakaan siltä tunnu.

12.
Kirkas, tumman kultainen. Hyi. Tuoksuu vain... epäpuhtaalle. Oikein nenäkarvoissa kirvelee karkea löyhkä. Puolipaksu, makeaa hedelmää maussa. Lopetus meinaa lässähtää nenilleen, mutta viime tingassa pieni mausteyrttinen tärähdys pelastaa paljon.
Olut: Rooster's Baby-Faced Assassin IPA
Jälkiviisaat: Liekö jo parhaat päivänsä nähnyt, mutta ei ainakaan miltään kivan tuoreelta IPAlta tuoksu. 

13.
Kirkas, tumman kultainen. Hento tuoksu, mallasta, yrttistä humalaa. Vaikuttaa paluulta lagereihin tuoksun perusteella. Ei sittenkään kun suuhunsa asti saa. Miellyttävä, ei voimakas mutta selkeä klementiinihedelmäinen tapaus. Kiva katkerobalanssi. Joisin ihan mielelläni enemmänkin.
Olut: Saimaa Vahva IPA
Jälkiviisaat: Mistä tästä nyt alottaisi. Ihan kiva ja mukavasti juotava olut, joo. Mutta IPAksi tätä ei tunnistaisi unissaankaan, etenkään tuoksusta ja "vahva?". 7% IPA on ihan perusvahvuinen. 

14.
Kirkkaahko, tumman ruskea. Jännä paahdemallas, joka kieroilee luovien esiin. Hitunen tunkkaisuutta, ei häiriöksi asti. Muhkeahko, mukavan paahteinen, leipäinen meininki. Aavistus tummia hedelmiä tuomassa syvyyttä. Ikävä kyllä tietty karkeus vähän käy olutta vastaan. Ehkä tätä voisi tovin kypsyttää? 
Olut: Hiisi Tahva Baltic Porter
Jälkiviisaat: Mikä on Tahva? Noh, perusvarmaa Hiittä eli oikein hyvä.

15.
Tumman ruskea, lähes musta. Tuoksussa on vaniljaa. Myös vaniljaa. Sekä vaniljaa että suklaata. Laktoosia. Vaniljaa. Suklaata ja hieman vaniljaa. Överi, yksioikoinen karkkistoutin tuoksu. Sitten kuitenkin aika kevyt tuoksuun ja ulkomuotoon nähden. Ylisuklainen, liukas, tasapainoton. Ei mitään hyvän pastry stoutin hyviä puolia. Äklömakea. Tämä on varmaan se uusi Brewdog.
Olut: Brewdog Layer Cake Stout
Jälkiviisaat: Sepä se. Olin maistanut tämän, sillä Diamond Beverages lähetti tätä ja toista uutta karamelli-brewdogia viime viikolla näytteet. Tämä oli se vähemmän äitelä. Olen tässä viikon miettinyt keksisikö niistä jotain sellaista, jota kehtaisi ääneen sanoa. Noh, varmaan näppäriä tölkkejä jos tarvii heittää murtovarasta päähän jollain sellaisella, jota ei tule ikävä.

1. Siideri
Vaaleanpunainen, rosee, hitunen sameutta. Ensi sekunnilla vaikuttaa ihan kivalta, jännän luonteikkaalta siideriltä, mutta sitten jälkimaku jatkuu ja kasvaa esanssiseksi ruusuvesi-hirveydeksi. Öäh. 
Siideri: Guilty Joe Dry Rose Apple Fig
Jälkiviisaat: Eniten hirvittää, että tää on jonkun mielestä "dry".

Kommentit