Haapala Vuosiolut 2019


Vuosiolut 2019
7%
Baltic Porter

Lupasin Haapala BnB:n yhteydessä palata tähän bonuspulloon kun ehtisin. Kyseessä siis 7% itämeren portteri, jota on kypsytetty 120 päivää tammilastujen kanssa. Sitä ennen lastut on uitettu Vuokatin Viinin Erland-marjaviinissä. Eli ikään kuin simuloitu (marja)viinitynnyrikypsytystä, sehän näiden kostutettujen lastujen käytön idea on. Iso pullo vahasinetillä, elegantti brändäys tässäkin kohdallaan. Juhlapöytään osuva puteli.

Panimo sanoo siis baltic porteriksi, mutta pintahiivalla on näemmä tehty. Tyylillehän on ominaisempaa, joskaan ei välttämätöntä, käyttää lagerhiivaa.

Hyvin tummanruskea olut. Iso tiivis vaahto. Tuoksu yllättää marjaisuudellaan. Marjaviini ei ole jäänyt mitenkään taka-alalle. Paahdetta siinä seassa, kuten portterilta odottaakin. Puutakin löytää. Jotenkin puun myötä myös etäisesti bourbonmäinen taustakaiku, ehkä jotain vaniljaisuutta? Kiprakka tuoksu kuitenkin, marjaviini kiipii ehkä vähän liikaakin.

Kepeä ja hedelmäinen on portteriksi. Marjaviini siis tuntuu maussakin selkeästi, muuten no-nonsense portterin linjoja. Paahdetta ja suklaisuutta, hieman sitä tammeakin. Jälkimakuun hiipii katkeroa ja paahdetta hitusen ja jälleen marjojen happamuutta. Aika hyvä balanssi. Marjojen vaikutus oli kovempi kuin ennalta odotin, joten vähän ehkä "järkytyin", mutta enemmän maistellessa shokki tasaantuu.

Tällainen vuosikertamerkitty kama on tietysti suunnattu usein kypsytettäväksi ja ehkä tällekin tekisi muutama vuosi ihan hyvää vaikka suht mieto siihen hommaan onkin. Hankala ennalta sanoa mitä kypsytys tällaiselle antaa. Voi toki tuoda syvempää nahkaista luonnetta ja karsia hieman marjaviinisyyttä. On tässä tarpeeksi luonnetta että kehittymistä voi tapahtua jännittäviinkin suuntiin.


Kommentit