Parit kesäiset (Hiisi Käre ja Thornbridge Green Mountain)

Pari kauppaolutta kokeeksi, Kampin K-kaupan syövereistä löytyneitä. Otin maistoon, koska kummatkin vaikuttivat eri tavoin kesäisiltä ja kesälomahan tässä juuri alkoi.Hiisi Käre
5,5%, 15 IBU, 25 EBC
Savustettu vehnäale(?)

Hiisi näyttää, että keväinen pääpanijan vaihto ei vaikuttanut suomi-mytologiseen linjaan vaikka uusi panimomestari Saksasta onkin. Markkinoille oikein mehtäsuomalainen olut: "Forestfinnish wheat beer". Tiukasti kaupparajassa ja etiketin mukaan mukana "sahtivaikutteet, kuten savu, kataja ja ruis". Vähän ihmetyttää kyllä, että ainesosalistan mukaan ruista ei kuitenkaan oluessa muka ole... Liekö virhe, koska mausta sitä mielestäni löytyi. Lisäksi etiketti kehottaa laittamaan soimaan oluen taustamusiikiksi Vornan levyn, joka ilmestyy vasta syyskuussa!

Kuparisen ruskea olut, suhteellisen hillitty vaahto vehnäolueksi, joka vieläpä häviää suht nopsaan. Tuoksussa pikainen hedelmäisyys kärkeen, kun päälle vyörähtää savua. Siihen totuttua tunnelma on tuoksussa kieltämättä melko sahtimainen. Hedelmäisiä estereitä ja maltaisuutta. Tumma savuinen vehnäbock käy myös mielessä.

Pehmeä, lempeä tuntuma, suht miedot hiilihapotkin. Kuin jonkinlainen välimalli dunkelweizenista, sahdista ja jostain terävän kirkkaasta rukiisesta ja savuisesta oluesta. Maussa on savuista riihiruis/sekaleipää, selkeä hefeweiss/sahtimainen hedelmäisyys, joka ei onneksi ylly aivan hirveän banaaniseksi. Katkerot on erittäin miedot, mutta kokonaisuuden tasapaino on erinomainen. Jälkimaku on kevyesti savuisuutta ja vielä kevyemmin sahtimaista hedelmäistä makeutta, joskaan ei tietenkään missään sahdin mitoissa. Jälkimaku on pitkä, eikä tätä ehkä ihan koritolkulla sipaise menemään. Tuskin on tarkoituskaan. Pari riittää.

Erittäin toimiva kokonaisuus. On mehtäsuomalaista! Pitänee ottaa saunatarkastukseen myös. Olen aiemmin todennut kylmän sahdin oikein toimivaksi juurikin saunassa ja toisaalta sitten paras saunaolut ikinä on mielestäni ollut virolainen (savuvehnäinen) grodziskie Lehe Ogar Polski. Tämä on kuin jotain niiden väliltä ja vähän aavistelen Käreen olevan sellainen kuningastapaus saunan yhteyteen, että oksat pois.Thornbridge Green Mountain
4,3%, 
(Sessio) NEIPA

Thornbridgeltä trendiseksikkäämpää tuotosta kaupan hyllyssä. Rakkaalla lapsella kun on monta nimeä niin NEIPAa sanotaan nykyään neipan lisäksi hazy ipaksi, juicy ipaksi ja vermont ipaksi. Thornbridgellä ovat päättäneet ampua vähän useampaan suuntaan ja laittaneen tyyliksi tölkkiin Hazy Vermont Session IPA. Session, koska tämä on vain 4,3%.

On muuten harvinaisen tuore tapaus kauppahyllyyn. Tölkityspäivä 10.5.2019 eli nauttimishetkellä vaivaisen puolisentoista kuukautta vanhaa. Kerrankin on maahantuoja onnistunut. Jonkun neipapään mielestä tämä on varmaan liian vanhaa tämäkin, mutta kuule eläpä kehtoo, aikuinen ihminen.

Näistä päiväyksistä tulee aina nuristua kun ne ovat epäselviä. Nyt eivät ole, mutta vähän huvittamaan pistää. Parasta ennen eli best before -päiväys on puolen vuoden päähän, mutta hyvin pienellä präntillä tölkissä mainitaan myös "best enjoyed within 90 days" eli parhaimmillaan nauttituna 90 päivän sisään. Eli toisin sanoen olut on "parasta" ekat 90 päivää ja sen jälkeen seuraavat 90 päivää se on enää vain "parasta". Siinäpä sitten selität keskivertokuluttajalle. Superlatiivirunkkarit.

Iso vaahto, hyvin samea, keltainen tai vähän oranssiinkin taittava. Tuoksussa metsää, hyvin raikasta kukkaketoista humalaa, kepeitä hedelmiä. Oikein mukava tuoksun puolesta.

Ohut, kuiva olut. Volttien puute tarkoittaa, että runkoa ja tyyliin kuuluvaa mehuisuutta uupuu pahasti. Sama vika maun puolella. Hedelmäinen kyllä, hyvin kepeällä katkerolla, mutta mehevyttää puuttuu paljon.

Jos "perinteisemmän" sessio-IPAn ongelma on yleensä ollut se, ettei löydy runkoa tukemaan katkeroita niin tässä ei löydy runkoa irrottamaan hedelmäisyydestä kaikkea mitä haluaisi. Mutta vaikka jää ohueksi ja on siksi hivenen mitätön, niin ihan kiva, erittäin raikas kesäbisse tämä silti on.

Kommentit

  1. Kuulin tänään Hiisin/Donut Islandin Mika Oksaselta, että Käre on tosiaan Mathias Hüffnerin "ensimmäinen" Hiisi-olut.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.