Alkon erikoiserät - maaliskuu 2019Erikoiseräsetti on taas pruuvattu. Pruuvi oli sokko. En siis tiennyt teemaa, enkä mitään oluista ennakkoon. Maistelukommentit melko suoraan sokkomaistelun muistiinpanoista. Teema jäi jälkikäteenkin epäselväksi, mutta olisiko jotain mausteiden ja/tai aasian kanssa tekemistä. Viisi olutta, joista kolme Hitachinolta.

Leo

Vaalean kultainen, kirkas. Mallasvoittoinen tuoksu, vaaleaa pilsmallasta. Hiven keksisyyttä. Hapettumista märän koiran muodossa. Humalat aromissa tosi miedot, jotain pientä saksalaistunnelmaa siellä on.

Pehmeä maltainen vaalea lager, ihan tasapainoinen katkerointi. Pientä kukkaista jälkifiilistä humalasta. Ihan menettelevä perusbisse.

Jälkipuheet: Thaimaalainen peruslagerhan se. Kyllä tätä juo, mutta en nyt tiedä onko ihan kahden ja puolen euron väärti pieneltä pullolta. Ehkä joku thaimaan turisti nyt sitten on tyytyväinen.

Hitachino Nest Saison du Japon

Tumman kultainen, hieman sameutta. Saisoninen meininki tuoksussa. Kuivamausteita, pippuria, ketokukkia. Hiivan elementit dominoi tuoksua, paljon muuta ei pääse läpi. Täyteläinen, mutta terävähkö tuntuma.

Makeaa maltaisuutta, pientä karamelliä jopa. Mausteisuuden ja hiivaesterien seassa katkerot alkavat hyvin ja sitten jotenkin lässähtää vetiseksi. Jälkimaku on mausteinen, hieman alkoholinenkin. Ikävä jälkisvengi suoraan sanoen. Ei tätä yksinään ehkä joisi. Ruualle.

Jälkipuheet: Kiuchi eli Hitachino on ihan kiva japsipanimo. Näissä on vähän omanlaistansa yrittämistä aina, vaikka ei välttämättä ihan kymppiin osukaan joka kerta. Tässä oluessa on mallaspohjassa vehnää ja koji-riisiä, ensimmäinen toki aika tyypillistä saisoneissa. Myös yuzu-sitruunaa. Hiiva tosiaan otti aika kovan vastuun makuprofiilista. Yuzu on sen verran hillitty, ettei sitä sokkona osannut löytää. Ehkä se oli osasyy tuohon ikävään jälkimakuun.


Hitachino Nest Anbai Ale

Tumman kultainen. Samea. Nyt on kyllä ihan hemmetin outo tuoksu. Purukumia, kukkia, jotain.... kumivalmistetta? Lihalientäkin? Ei voi tuoksun perusteella arvella tyyliä, tosi outo.

Kummallisuus jatkuu maussa. Kummaa kumisuuden ja marjaisuuden yhteistyötä. Hämmentävää hedelmäisyyttä. Katkeroitakin on hiven. Ihmeellinen sekasotku. Ei varsinaisesti pahan makuinen, mutta jotenkin all over the place. Jollain luultavasti maustettu.

Jälkipuheet: No on maustettu jollain, juu. Ume-hapanluumuilla ja suolalla. En ole koskaan maistanut, mutta ymmärtääkseni ume-luumut ovat suolaisia ja aivan äärimmäisen happamia. Siihen nähden olut on melko hillitty, jos kummallinen. Kuvauksen mukaan "Anbai oluessa maistuvat kaikki kuusi ihmisen maistamaa perusmakua". Niin no, ilmankos on vähän all over the place.

Hitachino Nest Lager

Kultainen, kirkas. Hieno tuoksu. Loiva, kaunis metsäisyys, ilman liiallista pihkaisuutta. Raikasta hedelmääkin, kääntyy purukumimaiseksikin ihan taustalla. IPAlta vaikuttaa.

Pehmeä, täyteläinen. Simppelihkö. Suora paahtoleipäinen pils-mallas ja iisihkö sitruksinen katkero, joka vähän lässähtää loppua kohti. Pitkä katkera jälkimaku, mattaista metsäistä fiilistä siinä. Kuminaista mausteisuuttakin ihan hiven. Varsin jees, jos nyt ei mitään erityisen mieleenjäävää

Jälkipuheet: Niin, siis tämähän ei ole IPA. Kolmen paljon vähemmän humala etukenossa menevän oluen jälkeen nenän eteen tulee jenkkihumaloitu lager, niin IPAksihan sitä luulee vaikka IBUjakin on vaivaiset 35. Vaikka nyt kun lukee omaa kuvaustaan, niin olisihan tuo lageriksi pitänyt tajuta.

Lowlander Ginger Beer

Keltainen, hyvin samea. Makeaa, raikasta inkivääriä tuoksussa ihan hitokseen. Eipä sitten juuri muuta tulekaan inkiväärin ylivoiman läpi. Joku inkivääriolut kai tämä on.

Ohut ja terävä, kuiva. Vetinen suorastaan. Maultaan... inkiväärivettä. Inkivääriä onkin niin paljon, että juoma polttelee kuin karibialainen ginger beer -limsa. Sen sokeri tästä tosin puuttuu, "olut" on hyvinkin kuiva. Ei tässä sitten mitään muuta oikein olekaan. Tai oikeastaan sitä inkivääriäkään ei ole sillai positiivisena makuna. Enemmänkin tuntuu kuin joisi jotain hieman oudon makuista, voimakkaasti inkiväärin tuoksuista vettä, joka sitten alkaa poltella suussa.

Kaikenlaisia litkuja. Ei tätä olueksi voi sanoa. Paremman vastaavan saa kun sekoittaa Old Jamaica Ginger Beeriin lorauksen vodkaa.

Jälkipuheet: Lowlander on erikoistunut kaikenlaisiin yrttiuutteisiin sun muuhun. 2,8% "botanic" viritelmä, jossa on inkiväärin lisäksi kaffir limeä, kardemummaa ja darjeeling teetä. Sokkona ei kyllä ollut mitään hajua yhtään mistään muusta kuin inkivääristä. Vahvuus selittää tuon vetisyyden. Kai tämä jollekulle kelpaa. Itse en kuulu kohdeyleisöön.

Kommentit