Kotiolutta: La Saison du Succubé


La Saison du Succubé 
Kotiolut, Suomi
(Ruis)Saison
6,64%, 30 IBU, 3.62 SRM, OG 1.054

Ilkka Niskanen lähestyi kotiolutnäytteen merkeissä. Kotipanimolla ei ole kai nimeä. Kuulemma "kaverinsa Jannen kanssa" tekevät olutta Grainfather-laitteistolla ja oli ruissaisonia tarjolla. Maistoon vain.

Rukiin käyttö onkin ihan mielenkiintoinen juonne saisoniin. Rukiista tulee makuun elementtiä, jota monesti kuvataan "mausteisuudeksi", mutta rukiin omaa makuahan se siis on. Se vain tyypillisen ohramallaspohjan päällä tuntuu monesti pienenä (kuminamaisena?) mausteena. Toisaalta sitten saison on tunnettu pippurisen mausteisesta hiivaluonteestaan. Voi toimia hyvinkin yhteen.

Pilsner-mallasta pohjana, tummempaa wieniläistä ja ruismallasta yhteensä neljäsosa sitten tukemassa. Ruista on omaan silmääni melko paljon jopa, 15%. Humalana puhtaasti Nelson Sauvinia, katkerot maltilliset 30 IBUa. Kuivahumaloitukin on. Hiivana White Labsin Saison II. Koko resepti on nähtävissä Brewer's Friendissä.

Tumma kultainen, hieman ruskeaan taittava. Samea. Kaunis kiinteä ja kestävä vaahto. Tuoksussa paljon makeaa hedelmää ensi kosketuksella. Banaanikin siellä kurkkii. Aivan aavistus kotiolutmaista hiivaisuutta myös. Kovin hedelmäisyys ja hiiva haipuu kuitenkin nopeasti ja korvautuu hiivan muilla estereillä. Saison-hiiva on selkeästi esillä pippurisen mausteisuuden kanssa. Hieman meinaa mennä tunkkaisen puolelle se pippuri, niin kuin saisoneilla on pahana tapana ihan kaupallisellakin puolella joskus. Belgistä neilikkaa ja muita mausteita tulee pippurin läpi.

Täyteläinen, miellyttävä suutuntuma. Mallas meinaa esitellä itseään, mutta katkerot ja hedelmäisyys ja mausteisuus ottaa nopeasti vallan, eikä päästä sitä potkimaan. Varsin juotava tapaus. Hedelmä, mausteet ja humalan katkerot ovat hyvässä tasapainossa aivan jälkimaun alkuun asti. Sitten toivoisi raikkaampien elementtien hieman nousevan korkeammalle. Nimittäin jälkimaussa pippurin ja katkeron seuraksi tuleva viipyilevä rukiin mausteisuus tuo omaa mainiota rouheuttaan mukaan, mutta toisaalta parhain raikkaus vähän latistuu.

Erinomainen kotiolut kuitenkin, kyllä tämä kaupallisesta menisi mennen tullen. Ruokajuomaksi olisi vallan mainio, vaikkei nyt semmoiseksi mennytkään.

Kommentit