Kopparbergs Rickys IPARickys IPA
Zeunerts (Kopparbergs), Ruotsi
5,5%, (Britti) IPA

Kävin lähikaupassa jotain ruokakomeron paikkausostoksia hakemassa, kun katse kiinnittyi oluthyllyyn. Siellä näkyi jotain tuttua.

"Mitäs mitäs? Onko lakimuutos tuonut hyllyyn F... Rickys IPA? Onpa härski brändäys. Keltä tämmönen... Häh? Kopparbergs Brewery?"

Oli pakko ostaa kokeeksi. Avopuoliso istuskeli kotiin tullessani huoneen toisella puolella sohvalla.

"Hei kulta, sanopa minkä panimon olut tämä on. Älä tule lähemmäksi."
"Täh? No Fuller'sin."

Niinpä niin. Kultaisen ovaalin sisällä lukee violetilla pohjalla IPA - India Pale Ale ja sen yläpuolella hyvin Fuller'sin kaltaisessa boksissa "Rickys". Toki vastaavaa ovaalimallia on perinteisesti paljonkin käytetty, eikä tämä ei tuotemerkkilakeja vielä riko, mutta en nyt ehkä omaperäisyydestäkään lähtisi kehumaan...

"Hej grafisk formgivare! Voitsä tehdä siitä jotenkin
sellasen, ettei se missään nimessä viesti,
että oluen teki joku helevetin Kopparbergs?"
Valmistaja on kuitenkin lähinnä vetisestä Sofierosta ja äitelästä esanssisiideristä tunnettu ruotsalainen Kopparbergs. Tai noh, virallisesti panimo on Zeunerts, jonka Kopparbergs osti 2000. Pullossa lukee kuitenkin "Kopparbergs Brewery", Zeunerts on vain webbisivun osoitteessa.

Tätä on ollut Alkossakin näemmä jo 2016, nyt siis mahtuu juuri kauppavalikoimiin. Arde tämän oli kohdannut jo aiemmin, itseltäni on mennyt ohi silmäin. En tiedä miten tuore tapaus tämä olutmerkkinä on, mutta kaiken kaikkiaan haisee vähän siltä, että haluttiin saada pullo näyttämään yhtaikaa luotettavalta brittituotteelta ja siihen isolla "IPA" ja mukaan toki myös räikeä valhe "craft beer", jotta myy nykymarkkinoilla.

Aika väsynyttä paskaa. Jos joku on ostanut Fuller'sin India Pale Alen joskus ja tykännyt siitä (sillä se on hyvää) ja sitten kohtaa tällaisen hyllyssä myöhemmin, voi tuotetta helposti luulla samaksi ulkonäön puolesta. Kauempaa olin itsekin sekoittaa ja Fuller's on sentään kaikkien aikojen lempipanimoni. Joku voi toki väittää, että kyseessä on jonkinlainen tribuutti. Se on vaan unohdettu kertoa.

Mutta plagiointi sikseen, mitenkäs se olut?

Tuoksussa suht mukava hieman ruohoisen sitruksinen humalointia ja brittimeininkiä henkivää karamellisuutta. Kevyttä hapettuneisuutta. Kuulas puolipehmeä suutuntuma. Maulta vähän karamellisen maltainen, johon nousee lievää metallisuutta ja katkero, joka yhdistyy metallisuuden kanssa ikävän tökeröksi pistäväksi karheudeksi.

Kaiken kaikkiaan tämä olisi rehellisesti sanoen ihan menettelevä perusbitter, mutta katkeroinnin kaverina ei ole tarpeeksi oikein mitään. Vaikkei se ole mikään hirmuinen, ei se pysy minkäänlaisessa tasapainossa. Mitä enemmän tuoppia tyhjentää, sitä ikävämpi olutta on juoda, kun epäsuhtainen kitkerän puolelle kääntyvä katkero on ainoa asia mikä oluesta nousee esiin.

Kyllä tämän juo, mutta ei tästä neljää euroa kaupassa kannata maksaa, jos kahtakaan. Ennemmin kannattaa maksaa neljä euroa vaikkapa yhden toisen panimon brittityylin India Pale Alesta. Arvatkaa minkä.

Kommentit

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.