Prairie Artisan Ales Prairie Hop


Prairie Hop
Prairie Artisan Ales, USA
Saison, 8%

Prairie Artisan Ales on nuori, mutta aika paljon mainetta niittänyt panimo / panimoravintola Oklahomasta, tuosta osavaltiosta, jonka historian olen hartaasti useaan otteeseen opiskellut Morrisin ja Goscinnyn tietoteoksesta Ryntäys Oklahomaan. Preeriavaltiosta preeriaolutta, kyllä kannatti ryntäillä.

Prairien pullo-oluet on tulleet Krebsin panimolta myöskin Oklahomasta ja viime vuonna Krebs osti koko Prairien itselleen. Suomessa Prairien tuotteita on näkynyt hyvin harvoin, muistelen, että Bier-Bierissä olisi joskus taannoin ollut.

Tämä onkin tilattu nettikaupasta Beer Republic. Beer Republicissa on melko laaja valikoima jenkkioluita. Hinnat ovat kovahkot, mutta toisaalta tarpeeksi isossa tilauksessa postikulut alennussysteemin vuoksi ovat hyvinkin pienet ja valikoima on vahvasti sellaista mitä ei muualta välttämättä saa. Paketti tuli perille reilussa viikossa. Pientä sähläystä tosin oli: kaksi väärää olutta ja yksi puuttuva. Niistä kyllä sai rahat takaisin reklamoimalla.

Prairie Hopin ideana on olla hyvin ronskisti amerikkalaisilla humaloilla kuivahumaloitu saison. Ikävä kyllä pullo ei tietysti ole ihan uusi, mikä ei lupaa hyvää kuivahumaloinnille. Jos nyt dekoodasin kryptisen päiväysmerkinnän* oikein, niin tämä on joulukuun lopulta. Eli hitusen yli puolivuotias.

Niinpä oranssin oluen päällä lepäilevän tuhdin vaahdon läpi ei enää humalaa puske juuri lainkaan. Saisonhiivan pippurisuutta kylläkin ja hedelmää, pientä ruohoisuutta, pikkuriikkisen siellä on myös appelsiinia jäljellä.

Saisoniksihan tämä on melko vahva kahdeksanprosenttisena. Olut onkin hyvin muhkean oloinen suussa, täyteläinen, miltei lihainen. Maussa hunajaleipää, makeaa hedelmää, paljon yrttejä ja pippuria, pihkaakin. Voimakas karhea katkerointi jää elämään loppumakuun pitkäksi aikaa, hentoa ruohoista efektiä tuuppaa siihen jostain sivusta. Hieman tunkkaiseksi jää, mutta vain hieman.

Lupailtua jenkkihumalan hurjuutta ei sitten ollut nimeksikään. Oikein mukava maku kuitenkin, harmittaa vain etten jättänyt ruokaolueksi. Tämä nimittäin suorastaan parkuu jotain raikasta kanasalaattia kaverikseen. Tuoreena varmasti hyvin erihenkinen pamaus, mutta tällaisena ikäänkuin saisonin ja tripelin sekoitus. Hyvin toimiva sellainen.

Lyhyesti:
Parhaan tuoreutensa ja kuivahumalointinsa menettäneenäkin toimii erinomaisena pippurisena ja hyvin muhkeana saisonina. Ruokaolut.

*Ilmeisesti merkintä 35116 tulkitaan niin, että se on 351. päivä vuodesta 16.

Kommentit