Uusi suomalainen tyyli BJCP:n oppaaseen

Tuli yllättävää postia vuoden alussa Beer Judge Certification Programilta. Haluavat laajentaa tyylikategorioita seuraavaan versioon, joka on tulossa 2019 ulos. Ja kun olen noita tyylejä Tutustukaa Tyyleihin - kirjoituksissa käynyt läpi, niin pyysivät minua kirjoittamaan alustavan tyylimäärittelyn yhdelle uusista tyyleistä.

Vähän jännittää tätä julkistaa, kun olen sitä nyt kaksi kuukautta hionut, mutta jotta tulisi hyvä altistan tämän nyt kommenteille koko Suomen olutkansan nähtäville. Onhan kyseessä kuitenkin lähes sahdin veroinen klassikko. Oppaaseen tulee siis kokonaan uusi luokka 35 ja sen alle alajaokset, joista tässä ensimmäinen. Kuvaa ei ikävä kyllä nyt ole.

35 Kiljut - Screams

35A Vesikilju - Water Scream

Yleisvaikutelma: Hiilihapoton, hyvin kevytrunkoinen, samea ja hiivainen. Vaihtelee luonteeltaan mauttomasta voimakkaan alkoholiseen.

Tuoksu: Hedelmäiset, mausteiset ja palaneen kumiset käymisaromit vaihtelevat miedosta keskivahvaan. Laadukkaassa tuotannossa aromi on lähes olematon, mutta härski löyhkäkin sallitaan.

Ulkonäkö: Harmaa tai väritön, Yleensä erittäin samea. Ei vaahtoa. Hyvin ohut, vesimäinen luonne on tyypillistä.

Maku: Miedosta keskivahvaan vaihteleva sokerisuus. Tasapaino hiivasakan ja sokerin välillä vaihtelee, mutta parhaissa esimerkeissä hiivaisuus on alakantissa. Törkeä kokkareisuuskin menettelee silloin kun on vaan pakko vetää. Voimakas veden elementti usein esillä.

Suutuntuma: Hiilihapoton, löysä ja vetinen. Hiivaisuus voi korostaa runkoa. Juotavuus on avainasemassa. Mitä juotavampi, sitä korkeammat pisteet.

Kommentteja: Nämä ovat perinteisiä pohjoismaisia kansanjuomia, tarkoitettu pääasiassa vähävaraisemmalle kansanluokalle ja punkkareille. Kaupallisia esimerkkejä on hyvin vähän. Säilyvyys on ongelma, koska kaikki menee mitä tulee. Tarjoillaan mehukattilöntässä tai ammeessa. Joskus, jopa useimmiten, keskenkäyneenä.

Historia: Historiaa kuulemma on vähintään 1900-luvun alkuun, mutta kuka niitä muistaa.

Tyypilliset ainesosat: Sokeri, vesi, leivinhiiva. Joissain esimerkeissä käytetään maltaita tai muita mausteita, mutta niitä ei voi pitää aitoina vesikiljuina ja pitää ilmoittaa kilpailuihin luokassa 35B Specialty Scream.

Numerot:
OG: Tupac
IBU: 0
FG: 0.900-1.400
SRM: 0
ABV: 3-14%

Kaupallisia esimerkkejä: Ei. (Beer Hunter's Porispere Kilju on luokassa 35B)

Kommentit