Stift Engelszell Nivard Trappistenbier

Nivard
Panimo: Stift Engelszell Trappistenbier-Brauerei
Maa: Itävalta

Tyyli: Belgian Ale (Saison?)
Alkoholia: 5,5%

Pisteet: 4/5
Lyhyesti: Kiva raikkaan mausteinen vaalea saisonmainen belgi.

Alkossa pisti silmään uusi trappistiolut. Semmoinen toki heti matkaan ja maistoon.

Joskus mietin, että mahtaa sitä aloittelevia panimoita ketuttaa nämä uudet trappistipanimot. Ne ovat yhtä uusia ja moderneja panimoita kuin mikä tahansa Väli-Kiimingin pienteollisuusalueelle pykätty käymisvirheistä IPAa ulos tuuttaava juttu, mutta pieni trappisti-leima pullon kyljessä antaa niille välittömästi paljon historiallista kontekstia ja huomioarvoa. Ihan vain sen takia että panijat eivät puhu ja uskovat pirun kovasti tyyppiin, joka teki vedestä viiniä. Niin vain meikäläisenkin koriin tällä kertaa tarttui kaikkien muiden ohi ihan vain sillä perusteella. että etiketissä kuusikulmainen trappistileima koreili.

Toki trappistileimaa ei olueensa ihan vain kuka tahansa trappistimunkki voi hakea, vaan laatutason pitää olla melko kova. Itävältalainen Stift Engelszell on näistä uusista vanhin, jo 2012 lupansa saanut, eikä sen ensituotteellaan Gregoriuksella tarvinnut kovassa seurassa hävetä yhtään. Väittäisin Gregoriuksen olevan heti Rochefortin ja Westvleterenin jälkeen olevan jopa kolmanneksi paras "quadrupel"-vahvuisista trappisteista.

Nyt oli sitten kuitenkin vähän toista maata olevaa kamaa, 5,5% ja vaaleaa. En ollut kuullut tai lukenut oluesta mitään etukäteen, joten pidin itseni neitseellisenä maistelemaan ryhtyessä. Oluella näkyy olevan "Jubilaumsbier" lisätitteli joissain paikoissa, en tiedä miksi.

Vaalea, keltainen samea olut, jossa erittäin runsas ja jämerä vaahto. Tuoksu on mausteinen, neilikkainen, pippurinen, sellainen belginen, hieman saisonmainen tuoksu.

Pehmeä, hunajainen, hedelmäinen, mutta silti melko kuiva ja kevyt olut. Pehmeämmän olemuksen kaveriksi hiilihappoinen ja pisteliään mausteinen takapotku. Raikas, melko miellyttävä olut, mausteisuudessaan ja kuivuudessaan jopa saisonhenkinen kepeä olut. Kun nyt maistelun jälkeen katselen, niin geneerisesti "belgian ale" tyyliin tämä tunnutaan tuppaavan, mutta kyllä itse varmaan sokkomaistossa olisin blonden ja saisonin välillä. Kevyt kesäolut, hieno tasapaino.

Oikein hyvää. Kyllä tällä trappistimerkkiä saa kantaa. 4/5
Kommentit