Helsingin olutbaarit, osa 0: Pohjustus

Blogaan tapojeni mukaan yleensä kotoa. Kotona on rauhallista, oluen kanssa saa olla jotenkin enemmän keskenään ja siihen voi keskittyä paremmin. Lisäksi olut on kotona halvempaa. Baarissa ollaan usein seurassa, niin yritän välttää istumista nenä muistiinpanovihossa kiinni ihan koko iltaa (ei-olutnörtit-kaverit voivat olla ehkä eri mieltä). Kotona muistiinpanot voi tehdä mahdollisesti jopa suoraan bloggeriin, koska läppäri auki baarissa ei viitsi istua kuin sietämättömät mulkvistit*.

Itsekin kuitenkin pubiloissa istuksin melko säännöllisen epäsäännöllisesti, niin ei tälle oikein mitään muuta tekosyytä ole kuin silkka viitsimättömyys ja tottumus. Pubi on kuitenkin oikeasti paljon aidompi ympäristö oluelle ja näinä aikoina, kun valtiovalta yrittää tehdä kaikkensa ravintola-alan tappamiseksi, pubissa nauttimista pitäisi lisätä. Jotain tarttis tehrä.

Joten sain tuossa tovi sitten idean omana ruohonjuuritason osallistumisena ja leppoisena kesäprojektina kiertää kaikki Helsingin olutbaarit ja sen suuntaiset. Moni on tuttu, mutta monta on vähemmän tuttua ja jopa tuntematonta. Siitäpä blogijuttu!

Sitten aloin listata baareja muistista.
Niin. Näitähän tosiaan on aika paljon. Pitäis ehkä jakaa pariin juttuun nämä...

Sitten tsekkasin vielä Perinteisen Oluen Seuran erinomaisen pubioppaan (2011).
Näitähän tulee pelkkiä mielenkiintoisia.... niin... tosiaan... Leppoisa kesäprojekti ja blogijuttu -> Tähän menee vuosi. 
Haluanko minä tehdä tämän? 
Haluanko käydä yli kymmenellä erillisellä baarikierroksella? 
...
Ei kai siihen ole muuta vastausta kuin tottakai!

Koska ei ole tarkoitus suorittaa konttaamiseen, tai oikeastaan kuolemaan, asti menevää yhtä suurta "pub crawlia" (tai ainakaan raportoida siitä vaiheesta julkisuuteen) niin piti jakaa kaupunki osiin. Baareja kun kertyi reilusti yli kuusikymmentä melko kovallakin seulalla. Päädyin alustavasti 14 osaan, joissa jokaisessa muutama käymisen arvoinen tai lupaava kapakki. Mahdollisesti lisään lopuksi vielä Espoo/Vantaa -rosvosektorin, sillä on siellä ainakin Gallow's Bird.

Yritän myös välttää sellaisia kapakkeja, joiden olutvalikoima rajoittuu selkeästi päähana-oluen mukana hankittuun erikoisolutpakettiin (tyypillisimmillään esim. Sinebrychoffin Brooklyn/Leffe/Hoegaarden/Guinness/Grimbergen -setti) sen sijaan, että valikoimaa olisi selkeästi kasattu huolella ja rakkaudella. Monet paketilla tai pelkällä keskarillakin pärjäävät kapakat voivat olla toki hirveän mukavia paikkoja istuksia ja baareina kaupungin parhaimmasta päästä, mutta eivät silti olutharrastusmielessä välttämättä hirveän kiinnostavia.

"Suunnitelma"

 • Käväisen alue kerrallaan pienen muutaman pubin kierroksen silloin tällöin, ei hoppua. Aloitan kesäkuussa, lukuunottamatta kotitonttiani Harjua, jonka olen jo huolehtinut**. 
 • Teen kierroksen baareista jutun blogiin ja teeskentelen, että se on syy miksi kiersin monta pubia. Ei ollenkaan se, että haluaisin käydä kavereiden kanssa pubissa. 
 • Käyn paikalla puhtaasti asiakkaana, en blogin nimi rinnassa. 
 • Uusista paikoista turistimpia tutustumiskokemuksia, tutuissa paikoissa kokemus puhuu mukana enemmän tai vähemmän.
 • Otan kapakissa oluen, fiilistelen fiilistä. Jos oikein on mairean nöpäkkä ja tursakas meininki, eikä kierros ole muuten erityisen pitkä, otan ehkä toisenkin.
 • Jos on näläkä ja etenkin jos paikka on jotenkin erityisen ruokakeskeinen, niin luultavasti myös syön.

Alueet 

Listaan tähän vain ajatellut alueet, en kapakoita, koska ne voivat vielä vaihdella. Tulkoot yllätyksenä. Mutta ehdottakaa ihmeessä kommentteihin hyvän olutvalikoiman kapakoita/ravintoloita/muita, jos tiedätte salaisia helmiä, joita ei esim. tuosta POSin oppaasta löydy (se on kuitenkin vuodelta 2011). Eniten itseäni häiritsee joku gourmet-kahvila tms. lähiöostarilla, mistä luin ehkä vuosi sitten, enkä löydä enää mistään.

Huom.: Lista ei siis mikään suunniteltu järjestys, eikä edes vannottu pysyväksi. Vaikkakin aloitan ensimmäisestä, eli Harjulta.

Harju/Kurvi

Kallio/Hakaniemi/Sörnäinen

Vallila/Alppila/Kumpula/Arabianranta

Kruununhaka/Katajannokka

Senaatintori/Kauppatori/Espa/Suomenlinna

Kaisaniemi/Kluuvi

Rautatieasema/City-Center-kortteli

Kampin Keskus ja välitön ympäristö

Kamppi

Punavuori/Eira

Ruoholahti/Jätkäsaari/Lauttasaari

Etu-Töölö

Taka-Töölö

Itä-Helsinki

"Muut"

Näistä riittänee kesäksi, syksyksi, ehkä talveksikin asti tekemistä. Silti tämä on "kesäprojekti". Olen ajatusta pari kuukautta kypsytellyt, mutta nythän tämä onkin hyvä polkaista käyntiin, kun sopivasti keskustelu käy kuumana blogien sisällöstä. Kesä alkaa kesäkuussa, joten aloitan sunnuntaina Harjun raportilla. Toivotaan, ettei tämä pääty kuten World's End.

PS: Liekö kellään vieläkään tietoa mihin päin Brewdogin kapakki avataan? Huhujen mukaan se olisi aukeamassa jo kesällä, niin kai tuolle jo paikka on katsottuna? Panimon tuntien se varmaan tähtää keskustaan tai sitten kuumimmalle (kuulemma) hipsterialueelle Kallioon/Harjuun.  Niin joo, krhm... Jos tätä sattuu muuten joku Brewdog-pubin sijannista vastaava lukemaan ja paikka on vielä auki, niin siinä Fleminginkadun ja Helsinginkadun risteyksen tietämillä olis minun kämppä ihan hirveän hyviä ja tosi katu-uskottavia punk-liiketiloja 

*Olen joskus istunut läppäri auki baarissa, tiedän mistä puhun.
**Useasti. Samana iltana. Ja mahdollisesti seuraavana iltana. Ja seuraavalla viikolla. Ja... noh, ei nyt jumituta siihen.

Kommentit

 1. Wanha juttu! Olen tehnyt jo samanlaisen jutun Rauman olutpubeista - siinä oli 0 osaa.

  Tämä kuulostaa oikeasti mielenkiintoiselta "seikkailulta". Pete Brown ikuisti vastaavanlaisen kierroksen kirjaansa "Three Sheets to the Wind", siinä lääninä oli maapallo. Olen lukenut sen kirjan kolme kertaa. Siinä mielessä tämä Hesan kieppi kuulostaa tosiaan oikeasti erittäin mielenkiintoiselta, ne kun ovat tutkimattomia seutuja itsellenikin. Onnea projektiin!

  VastaaPoista
 2. Kiitoksia, kiitoksia. Pitääkin ottaa tuo Brownin kirja Amazonista kyytiin kesän mittaan inspiraatioksi, on pitänyt se lukea aiemminkin.

  Varkaudesta kun olen kotoisin, niin voin hyvin ymmärtää tuon Rauman tilanteen, melko olutharrastuksesta kuivia reissuja on reissut kotikaupunkiin. Tosin saa Varkaudessakin parista baarista tummaa lageria ja yhdestä Chimayta. :)

  VastaaPoista
 3. Tämä on kyllä hyvä idea! Helsingissä tulee käytyä suhteellisen harvoin, joten olisi mukava lukea (ajantasaista) infoa paikallisista olutravintoloista. Itse olen suunnitellut tekeväni jotain samantapaista Tampereen pubeista, ehkä, joskus.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.