Alkon uutuuksia ja erikoiserät - Maaliskuu 2024

Pruuvissa on jälleen käyty. Maaliskuun ensimmäinen pruuvi peruuntui, niin tässä olikin sitten sekä uutuudet, että erikoiserä. Ihan hyvä setti tällä kertaa!

Viimeiset kuusi oluista kuuluu erikoiserien teemaan "Oluet herkutteluhetkiin", eli ensimmäiset 11 ovat ns. vakiovalikoiman kamaa.

Perinteisesti varsin raa'at sokkomaistelun muistiinpanot ja sitten jälkiviisaat kommentit. Oluet paljastuivat vasta lopuksi.

1. 

Vaalea, kultainen ja kirkas. Kevyttä kukkaista humalointia ja hunajaista makeutta tuoksussa. Raikas suussa, aika kevyt katkerointi jos on pils, mutta ihan menevä. Perusolutta, hyvä jälkimaku, tykkään ihan.

Olut: Koff

Jälkiviisaat: Hoho. Eli 4,5% "koffin kolmonen", josta on brändätty veroluokat pois jo hyvän aikaa sitten. Niin, onhan se kotimaisten bulkkilagereiden bulkkilagerein oikein juotavaa, kun saa viileänä ja tuoreena eikä taskulämpimänä tai paskaisesta hanasta, niin kuin se perinteisin menetelmin tarjotaan. Jälleen kerran tämä sama kysymys kuitenkin Alkolle: Miksi 5,5%+ tuotteille omistettu erikoiskauppa myy yhtä maan yleisintä alle 5,5% olutta? Tätä saa ihan tasan kaikkialta muualtakin. Jättäkää hyllytila muille. Ai joku haluaa ostaa samalla. Menköön kauppaan, joutuu sieltä kaupastakin Alkoon tulemaan.


2. 

Vaalea, kultainen ja kirkas. Vähän tummempi kuin edellinen ja muhkeampikin. Diasetyylia eli voimaisuutta melko selvästi mutta miellyttävästi, Böömissä mennään. Umamia. Mausteista humalaa, varmaan Saazia. Hämmentäviäkin mielleyhtymiä: Juustokuminaa? Kuivuva saunanlaude! Puhdas rapsakka lager kuitenkin, diasetyyli tuo syvemmän kierteen ja yrttinen (rakuuna?) katkero kruunaa lopun. Oikein hyvä. Tsekeistä varmaan.

Olut: Nova Packé Kumburák 

Jälkiviisaat: Hyvin perinteinen tsekkipanimo, joka on jäänyt hyvin vähelle tutkimiselle itselläni. Piti tarkistaa vanhasta listastani, että joskus ennen -15 olen panimon tuotteita juonut ainakin yhden, joten ihan neitseellinen elämys ei ollut.


3.

Vaalea, kultainen ja kirkas. Kiinnitin huomioni kaatokannussa olleeseen runsaaseen saippuamaiseen vaahtoon. Sitrusta on, mutta pahemmin on pahvista käryä, metalliakin. Hapettunut siis. Erittäin terävän hiilihappoinen, vaaleaa mallasta ja mausteisuuttakin, neilikkaa? Outo makeus taustalla. Epätasapainoinen ja jos tämä lager on olevinaan niin kaipaa katkeroa hiilarin sijaan vastapainoksi. Joka tapauksessa pahvinen käry vie kaiken fiiliksen.

Olut: Schneider Weisse Tap 2 Kristall Weizen

Jälkiviisaat: No ei ollut lager olevinaan, mutta maailman turhinta oluttyyliä kuitenkin eli kristallweizenia. Ainoa oluttyyli, josta en ole koskaan maistanut yhtään hyvää esimerkkiä. Yllättäen tämäkin silkkaa paskaa, vaikka onkin maailman parhaalta vehnäolutpanimolta. Jos perustaisin uskonnon, kristallweizen-reseptit olisi ensimmäisenä kirjaroviolla.


4.

Ruskea, kirkkaahko. Mallasleipää, kevyttä mausteista humalaa. Aika mieto tuoksu kaikkiaan. Maun puolella kaipaa lisää leipäisyyttä, makeutta on vähän mutta kevyessä oluessa se lyö silti yli herkän vetisen rungon. Vähän turhanpäiväinen dunkel, mutta miksei. Oikein juotava ja makuakin on.

Olut: Karmeliten Kloster Dunkel

Jälkiviisaat: Ei minun tyylinen dunkel tämä, mutta menishän tuo sopivalla ruualla. 


5. 

Keltainen, samea. Tuoksu tekeekin tyylilajin selväksi heti kättelyssä. Sumukaljaahan tämä. Vahva humalointi sitrus-havua, mehuisempiakin hedelmiä, mutta myös pihkaa tuoksussa. Pehmeä, mukavan mehuinen suutuntuma. Ananasta, mangoakin maussa, hedelmät rullaa siellä enempi kuin havut. Tasapainoinen, oikein miellyttävä, jos nyt ei mikään kovin jännittävä lajissaan. Laatutuote, hyvä neipa.

Olut: Salama Firestarter NEIPA

Jälkiviisaat: Maan kärkitekijöitä tässä lajissa, niin mikäs siinä.


6. 

Vaalea, kultainen ja kirkas. Toffeeta, hedelmää, marmeladia tuoksussa, ja... poltettua kannabista. Ganjafiiliksen vahvistaa vielä pruuvista poistuessani asemalla joku jointtia imevä pukunainen: kyllä, juuri sama tuoksu. Marmeladi herättää epäilyksiä, että onko tämä jopa Fuller's? No ainakin britti, siitä ei ole epäselvyyttä. Mukava. Eleetön, pehmeä golden ale. Erittäin juotava, mielikseen ottaisi pintin pari. Katkeroakin on.

Olut: Hobgoblin Gold

Jälkiviisaat: Ei Fuller'sia sentään, mutta Wychwoodin peruskamaa. Oikein jees.


7. 

Tummempi, meripihkainen, kirkas. Karamellimall... navettaapas. Vai korkkivikako tässä on. Maalattiamainen käry kuitenkin. Suht kevyesti se vika oluessa on, mutta tekee joka siemauksesta sen verran tunkkaisen, ettei hirveästi innosta. Toffeista mallasta siellä taustalla on, mutta ei siitä paljon iloa ole.

Olut: Greene King Abbot Ale

Jälkiviisaat: Sehän on GBBF:n Champion Beer of Britain -kisan perintöapotti. Parhaimmillaan erinomainen olut, mutta tämä ei nyt ollut kunnossa. Jostain syystä tämä myydään kirkkaassa pullossa, niin en ihmettele toisaalta, että jotain käryä irtoaa.


8.

Keltainen, sameahko. Belgi? Tuoksusta päätellen ainakin. Nykyään on niin harvoin belgejä missään, että mennyt ihan kosketus koko lajiin. Raikasta sitrus-korianteris-tunnelman mausteisuutta, mutta myös tunkkaisempaa hiivan olemusta. Raikkaampi voisi olla. Varsin hiilihappoinen. Ihan juotava. Sopivalle ruualle ottaisin. Kanaa ehkä?

Olut: Saison Dupont

Jälkiviisaat: Voi sokkomaisto minkä taas teit. Saisonklassikko, yksi lempibelgeistäni ja tämmöinen tuomio. "Ihan juotava". Noh, sentään ruualle suosittelin. 

9.

Ruskea, ei vaahtoa, vähän sameutta. Tuoksu tekee pelin selväksi välittömästi. Savua, viskiä, ja eritoten puuta. Joku tynnyröity veto toisin sanoen. Eipä sen tuoksun läpi pääsekään kuin vähän epämääräistä maltaan makeutta. Maultaan karamellimaltainen, katkerointi uupuu lähes täysin. Tynnyrin puu lyö vastaan ja tasapaino uupuu. En nauti tästä.

Olut: Teerenpeli Whiskey Barrel Aged Scottish Ale

Jälkiviisaat: Liikaa tynnyriä liian pliisulle oluelle.


10.

Vaalea, kultainen ja kirkas. Tuoksussa selvästi lisättyjä mausteita, mutta onneksi hyviä sellaisia. Sitruunaa. Yrttejä. Timjamia. Rosmariiniakin ehkä. Ruokamielleyhtymä tuo pippurinkin sinne, mutta en ole enää ihan varma siitä. Terävähkö, hapan. Hyvä kepeä mallas, jossa omena-sitruunainen hedelmäisyys, happamuus ja siihen mainitut yrtit päälle loppuun. Toimii varsin hyvin. Ei ehkä olut mitä itse ensimmäisenä ottaisin, mutta onnistunut maustaminen.

Olut: Anderson's Lemon Musk

Jälkiviisaat: Heh. Tähän mitään yrttejä ole lisätty. Kokonaisuus ja lisätty sitruuna vain loi sellaisen ruokaisan mielikuvan. Maustetut on sokkona kyllä aina niin hankalia, että toivoisi melkein, että voisi tiputtaa ne sokosta pois, mutta saahan tällä näppärästi nolattua itsensä ja makuaistinsa. Mitäpä en tekisi!


11. 

Tiivis, punertava vaahto. Punertavan ruskea. Jo väri vihjaa marjoihin, tuoksu varmistaa sen. Marjojen täysin dominoima haju, hieman makeaa mallastakin taustalla. Suussa aika makea, helppo marjaolut. Vadelmaa lienee, ehkä kirsikkaakin. Tuskin on lambic, happamuutta ei oikein irtoa. Ihan laadukas ja maukas, mutta itselleni liian makean pään jälkiruokaolut.

Olut: Kasteel Rubus Framboise

Jälkiviisaat: Vattubelgihän se. 


12. 

Tumman ruskea. Suklaata tuoksussa tuhottomasti. Pastry stout -linjalle mennään. Ehkä laktoosiakin. Suklaakakkumainen kokonaisuus. Paksuhko, hyvin suklainen suussakin, muttei onneksi ällömakea. Oikein hyvässä tasapainossa ja jopa juotavuus kunnossa. Tätä joisi jopa koko lasillisen, mutta ei kovin monesta tämän sortin stoutista voi sanoa.

Olut: Vocation Sweet Temptation

Jälkiviisaat: Suklaakaramellistout, mutta vain 6,6% eli aika kevyt. Selittänee juotavuuden. Ehkä nämä pastryt ovatkin parempia kevyempinä?


13. 

Mustaa öljyä, ruskea vaahtokin. Nyt on jotain kunnon tököttiä. Paahdetta, melassia, raakaa kahvia, jopa vähän hedelmäisyyttä tuoksussa. Suussa sama meno jatkuu, suklaa ja eritoten kahvi korostuu siinä määrin, että mietin onko tässä lisätty kahvia. Ehkä? Mutta muuten ei tunnu erityisen maustetulta ja se onkin hyvä, sillä maltaassa on sen verran kompleksia syvyyttä, ettei tämä tarvitse mitään mausteita. Loistava tasapaino. Erinomainen imperial stout.

Olut: Moersleutel Fryed Brain

Jälkiviisaat: Jaa, tämä olikin jo tuttu ruis-IS. Hitaampi ei-sokko arvio löytyy instasta. Hyvää kamaa joka tapauksessa.


14. 

Ruskea, sameutta. Miellyttävän leipäinen aromi, karamelliakin vähän. Havuista humalaa, tummaa hedelmääkin. Tuhtia kamaa. Barley wine kai tämä on. Oikein kiva sellainen. Leipäisen karhea mallas, havu-salmiakkia katkerossa. Hyvä jenkkibalanssi ohraviiniksi. Vähän suora, mutta varsin nautinnollinen.

Olut: Frontaal Rhodesian

Jälkiviisaat: Eipä tähän paljon ole lisättävää.


15. 

Ruskea, kirkkaahko. Karamellimallasta. Jotain tynnyröityä viinaa, mutta tuskin viskiä. Konjakkia? Rusinaa ja kirsikkaa, sellaista esteristä keinohedelmää myös käymisestä tullut. Monitahoista toffeisuutta. Hedelmäinen maku, jää varsin makeaksi myös. Jokin marjaisen hedelmäisyyden ja makeuden yhdistelmässä vähän tökkää. Homma ei ole tasapainossa, enkä halua lisää.

Olut: Põhjala/Weihenstephan Zeit BA Wheatwine

Jälkiviisaat: Vehnäviiniä! No näitä näkee harvemmin. Ilmankos on makea. Tynnyri on näköjään ollut portviini-tynnyri.


16. 

Tumma punaruskea. Sameutta. Raikas humala, greippiä. Maltaasta tikkunekkua, ruisleipää taustalla. Suussa pehmeä, lempeän leipäinen. Barley wine kai tämäkin on, mutta kovin on yksioikoinen edellisiin verrattuna, eikä ihan niin paksua. Juotavampaa. Katkero iskee lopussa epämiellyttävästi yli. Ehkä pari vuotta kellarissa tekisi ihan hyvää, nyt en enempää haluaisi.

Olut: Lehe Anchors Aweigh

Jälkiviisaat: Ei lisättävää.


17. 

Mustaa öljyä. Kahvia, kylmää kahvia ja kahvinpurua niin että nenään käy. Grillihiiliä. Pientä karamellisuuttakin taustalla. Suklaapaahdetta myös, mutta kahvi määrää liioitteluun asti. Paksu kuin mikä, alkoholin lämmittävyyttä. Melassia. Maussa enemmän suklaata, suklaakonvehteja ja sitten sitä kahvia taas lisää. Vähän liikaa kaikkea ja tasapaino ei oikein selviä. Parin sentin tikkausannoksia varten tehty liian voimakas olut, jossa on liikaa kahvia. Luultavasti untappdissa huippupisteet. 

Olut: Põhjala Cocobänger

Jälkiviisaat: Kookos ei (onneksi) päässyt esiin, mutta kahviahan tässä tosiaan on ja mielestäni siis suhteettoman paljon. Olen juonut tämän ennenkin, enkä koskaan ole erityisemmin innostunut. 4,12 Untappdissa, mitä minä sanoin.

Kommentit

  1. hei! Luimme ensimmäisen blogipostauksesi vuodelta 2012 (De Molen Rook & Vuur) ja olemme tässä nyt jo varmaan tunnin pohtineet, että tarkoittaako tuo mainitsemasi "tuhannes" olut, että on tullut juotua tuhat erilaista olutta vai tuhat olutta yhteensä? Tämä askarruttaa kovasti joten arvostaisin vastausta Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuhat erilaista. Tosin niiden alkupään juttujen taso on sellaista, että varmaan on tullut juotua jo tuhat pohjille... -Jouni

      Poista

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.