Olutkirja: Hennessey, Smith & McConnell - The Comic Book Story of Beer



Olutkirjat kiinnostavat aina, mutta jo silkan hyllytilan nimissä olen ikään kuin luvannut itselleni, etten enää hanki "perusolutkirjoja". Siis sellaisia, joissa kerrotaan mitä olut on, miten se tehdään ja millaisia olusia löytyy. Ne ovat ihan arvokkaita kirjoja, mutta lopulta niissä toistetaan samat asiat ja yleensä vielä samat virheetkin kirjasta toiseen. Ellei kyseessä ole joku vinkeä vuosikymmenten takainen divaritapaus, ei niillä paatunut oluthörhö paljoa tee.

"Osta tämä Comic Book Story of Beer" sanoi nettikirjakauppa minulle eräänä päivänä.
"Emmä perusolutkirj..."
"Mutta tämähän on sarjakuva!" keskeytti ääni päässäni.
"Ai no sehän muuttaa kaiken!" vastasin ja olin jo painanut tilausnappia.

Kyseessä on tosiaan sarjakuvamuodossa kerrottu oluen tarina. Kyseessä on oikeastaan ihan perusolutkirjan sijaan enemmänkin oluen historia. Vaikka valmistusmenetelmät käydään läpi ja aina sopivan tilaisuuden tullen joitain oluttyylejä esitellään koko sivun "postereilla", ainakin kolme neljännestä kirjasta keskittyy historiaan. Kirjoittaja Jonathan Hennessey onkin tehnyt aiemmin vastaavanlaisia historiasarjakuvia piirtäjä Aaron McConnellin kanssa muista aiheista. Toinen kirjoittaja Mike Smith on sitten ammattipanijana mitä ilmeisimmin toiminut aiheen asiantuntijana.

Hyvin ohuena kehystarinana on kavereilleen "parempaa" olutta ostamassa oleva perusjamppa, joka häkeltyy hyllyjen äärellä. Pieni ns. wtf-hetki on kirjan alussa kun tämä kuola suussa parvekkeelleen sammunut ja siis selkeästi krapulaansa heräilevä sälli vetäisee tölkin Pabst Blueta ja hyppää sitten rattiin päästäkseen ostamaan kavereilleen laatubisukkaa. Hei amerikka, ei näin.

Loppupuolella tulee vastaan
tunnistettavia kasvoja.

Kehystarina on kuitenkin turhaa huttua. Pääasia on historia, joka on kerrottu viihdyttävästi ja yllättävän nappiin. Homma alkaa muinaishistoriasta, etenee keskiajan gruit-meininkeihin, humalan tuloon, teollistumiseen, tieteellistymiseen, kieltolakiin, teollisen vaalean lagerin nousuun ja tietenkin loppuu craft-buumiin.

Sarjakuvamuotoiselta kerronnalta odottaisi paljon pahempia mutkien oikaisuja, sillä kun on vieläkin sellainen maine, ettei se ole niin vakavaa. Mutta pääosin kirjassa tuntuisi olevan faktat kunnossa! Ainakin niiltä osin, mitä itse osaan arvioida. Toki välillä keskitytään silkasta viihdyttävyydestä vähän outoihinkin jumaltarinoihin sun muihin, mutta turhia ja jopa olutkirjoittajille tyypillisiä oikaisuja ei ihan kauheasti tehdä. Esim. craft-buumista ei puhuta minään ihan viime vuosien juttuna niin kuin kovin usein tehdään vaan asian esittely lähtee 1960-70 -luvuilta Anchor Brewingista ja CAMRAsta.


Mitään muuta yhtenäistä kuljettavaa tarinaa kuin oluen historia sarjakuvassa ei tosin ole. Juttu kerrotaan historiafaktojen ja hauskojen anekdoottien kautta. Niinpä vähän väkisinkin siirtymät tuppaavat olemaan välillä hieman kankeita ja mitään toistuvia hahmoja tms. kirjassa ei ole. Välillä pidempien aikavälien luvuissa aikajana vähän hyppii ilman, että vuosilukuja kerrotaan, mikä voi vähän hämätä. Niinpä esim. imperial stoutista kerrotaan oudosti sivuhuomiona ennen kuin edes porteria on ehditty esitellä lainkaan.

Piirrosjälki on pääosin ihan tyylikästä, välillä ehkä vähän hätäistä. Kuvat palvelevat hyvin tekstiä. Kirja ei myöskään sorru monien tietosarjakuvien helmasyntiin, jossa sarjakuva ladataan niin täyteen tekstiä, että se toimisi paremmin kuvakirjana kuin sarjakuvana. Vieläkin viihdyttävämmin oluen historian olisi mielestäni voinut sarjakuvamuodossa kertoa, mutta mukavasti kulkeva historia tämäkin on. Jotain kertonee, että tämä on ensimmäinen lukemani olutkirja, jossa on taistelukohtaus.


Ehdottomasti suositus jos haluaa lukea oluen historiasta hieman kevyemmässä muodossa tai vaikkapa lahjana oluesta kiinnostuneelle sarjakuvan ystävälle. Tästä oppi uutta vielä vannoutuneena  oluthörhönäkin.

Kommentit