Sokkovertailu: Maitokauppa-pale alet

MushiMalt kävi taannoin läpi kauppavahvuisia (ja siis Suomessa myynnissä olevia) pale ale -oluita. Niitä kun on kertynyt ihan kiitettävästi kaupanhyllyille viimeisen parin vuoden aikana. Samalla kävi haaste muille blogaajille samansuuntaisesta testistä. Olin jo vähän muotoillut samanhenkistä ajatusta päässäni muutenkin, joten mikäs siinä. Helatorstaina hommalle löytyi viimein aikaa.

Oluita löytyi taistoon kaupoista yhteensä 22kpl. Koska halusin tehdä tämän sokkona, käärimme pullot korkkeineen folioon, jolloin 33cl peruspullot näppärästi menivät sekaisin. Puolen litran tölkeistä sai yhden kolmen erän myös, toki vain sellaisen puolisokean kun oli tiedossa mitkä kolme siellä ovat. Loput kaksi "outoa" pulloa ja pienet tölkit tehtiin omissa puolisokeissa erissään avustajan sotkiessa annokset.

Koko komeus koolla.
Testin ajan oluet olivat kylmälaukussa.
MushiMalt ei mitenkään speksannut haasteessaan miten oluita pitäisi käydä läpi, joten suoritin urakan omin metodein. 2-3 hengen raadin kanssa oluita maisteltiin sokkona kolmen/kahden oluen erissä pikkuruisina maisteluannoksina vertaillen. Jokaisesta erästä pääsi yksi olut jatkoon. Lisäksi tiukissa erissä otimme luvan alkuerissä antaa toiseksi tulleelle "erikoismaininnan", jolla pääsi ikään kuin säälistä ylimääräiseen välifinaaliin ja sen kautta semifinaaliin, jolloin tiukkaan karsintaerään joutuneella oli mahdollisuus vielä finaaliin. Näin muodostui kolme semifinaalia, joista näppärästi yksi finaali. Kuulostaa siltä kuin asiaa olisi pitkäänkin harkittu, mutta rehellisesti sanoen aika lennosta keksittiin.

Valitsimme mieluisinta olutta, ei parasta tyylintoteuttajaa, koska tyyliä ei sinällään oltu sidottu kuin "pale ale" -tasolla. Pullot paljastettiin vasta aivan lopuksi, joten homma oli tosiaan niin lähellä täysin sokkoa kuin onnistuimme järjestämään.

Jos kiinnostaa oluiden tuoreus, pullojen merkinnät löytyvät lopusta aakkosjärjestyksessä.

Pidemmittä puheitta karsintaerien tuloksiin (mielenkiinnosta laitan ratebeer-pisteet perään). Koska vertailtiin vain oluiden keskinäistä miellyttävyyttä, "vetinen" ja "kehno aromi" -tasoa tarkempaa analyysia ei ruvettu niistä ylöskirjaamaan.

Ryhmä A
Maku Pale Ale [43]
Brewdog Punk Pale Ale [81]
Plevna / Nøgne Ø Pohjantähti [77] (voittaja)

Kommentit: Vesitetty Punk IPA -versio rankattiin kovin pliisuksi. Plevnan ja norjalaisten yhteistuotos oli sen verran selvä voittaja, ettei mielestäni perin pätevä Maku Pale Ale saanut edes bonusmainintaan.

Ryhmä B
Saku Humal & Oder Ale   [17]
Ruosniemen Sihteeri [49]
Ruosniemen Insinööri [57] (voittaja)

Kommentit: Huvittavasti ehkä pulloista eniten humalallaan öyhkännyt Sakun "Humalarikas" Ale sai kommentit "ei sinällään huono, mutta ei tässä humalointia ole yhtään". Saku oli mukana ulkomaan mustana hevosena Tallinnan tuliaisena ja tippuikin heti. Ruosniemeläiset joutuivat samaan erään sattumalta ja Insinööri tiukempana veti voiton kotiin. Sihteeristä todettiin, että "runko puuttuu" ison veljensä rinnalla.

Ryhmä C
Top Fuel Hoplite Pale Ale [68] (voittaja)
Beer Hunter's Mufloni IPA  [75] (erik.main.)
Maku Golden Ale [44]

Kommentit: Todella kova erä. Huutoäänestin erikoismaininnalla Mufloni IPAn mukaan jatkoon, koska vaikka se oli selvästi erän kakkonen, oli se kuitenkin tähän asti maistetuista yksi kovimmista. Lohjalaisten Hoplite kuitenkin käveli erän kuninkaaksi ongelmitta, eritoten reilumman runkonsa ansiosta. Humaloinnit molemmissa ensi luokkaa. Golden Ale oli ehkä vähän väärässä kisassa ja jäi siksi paitsioon.

Ryhmä D
Stadin Panimo West Coast Session IPA [41]
Pyynikin Kauppa IPA [26] (erik.main.)
Brewdog Alpha Pop [73](voittaja)

Kommentit: Alpha Pop meni suht suvereenisti jatkoon tästä hyvällä humaloinnillaan. Pyynikin KauppaIPA oli sen verran hämmentävä viritys hieman savuisine mallaspohjineen, että se pääsi erikoismaininnalla jatkoon, koska olut todettiin kuitenkin oikein hyväksi vaikkei ehkä siksi mitä kauppa-pale-ale kisassa olisi odottanut. En ollut itsekään sitä aiemmin maistanut, niin en edes tunnistanut joukosta.

Ryhmä E
Brewdog Dead Pony Pale Ale [92]
Stadin Panimo APA [68] (erik.main.)
Bryggeri Helsinki Citra Extra Pale Ale [65] (voittaja)

Kommentit: Hyvin hankala erä. Dead Pony jopa tunnistettiin Brewdogin olueksi. "Hyvin brewdogmainen humalointi" ja mainio oluthan se omassa luokassaan on. Se silti jäi kahden muun jalkoihin ehkä keveyttään. Niistä olikin niin vaikea valita, että lopulta päätettiin voittajaksi Citra, mutta StaPan APA kunniamaininnalla jatkoon.

Ryhmä F (isot tölkit)
Nokian Keisari 66 [68]
Olvi IPA [55] (voittaja)
Laitilan Kievari Ameriikan Ale [22]

Kommentit: Itse pystyin poimimaan oluet maun perusteella kun tiesin mitkä oluet tässä erässä ovat. Olvin IPA oli kuitenkin muutenkin selkeästi kolmikosta paras olut, kahden muuden jäädessä kovin mitättömiksi. Lopputuloksena Olvi jatkoon.

Ryhmä G ("oudot" pullot)
Malmgård Huvila Pale Ale [71] (voittaja)
Rekolan Amerikan Serkku [44]

Kommentit: Luulin, että Amerikan Serkun poimisi joukosta helposti, mutta menikin hankalaksi. Lopulta pienen puimisen jälkeen jatkoon menijäksi valikoitui Huvila Pale Ale. Emme olleet itsekään ihan varmoja miksi.

Ryhmä H (pienet tölkit)
Saimaan Brewer's Special IPA [44] (voittaja)
Founder's All Day IPA [95]

Kommentit: Tämä yllätti. Lempi-kauppa-IPAni ohi jatkoon puuskutti kotimainen Saimaan IPA. Omastakin mielestäni. Kovin veltolta ja aromittomalta tuntui All Day Saimaan tuotoksen vierellä. Ai miten ratebeerin top 25 sessio-IPA voi hävitä tällaisen? Noh, Se on tuotu amerikasta, arvatkaa onko se yhtä tuoretta.

Testijärjestelyt olivat futuristisen hopeanhohtavia

---
Erikoismaininta-finaali
C2 Beer Hunter's Mufloni IPA
D2 Pyynikin KauppaIPA (voittaja)
E2 Stadin Panimo APA

Kommentit: StaPa todettiin ryhmässä eniten turvalliseksi keskitien kulkijaksi ja tiputettiin siis ehkä tylsyyttään ensimmäisenä pois. Jäljelle jääneistä Pyynikin savumeininki hämmensi ja miellytti ja se pääsi jatkoon.

---
Tässä välissä pitää todeta, että semifinaaleissa oli poikkeuksetta melko kovatasoista kamaa ja toisena päivänä toisten tähtien asennolla olisi voinut olla eri tulokset.

Semifinaali 1  
A3 Plevna Pohjantähti
B3 Ruosniemen Insinööri
C1 Top Fuel Hoplite Pale Ale (voittaja)

Kommentit: Pohjantähdestä annettiin erillinen "superhedelmäistä" kommentti, mutta se silti ei mahtanut mitään kun Hoplite valittiin jatkoon. Olin tässä vaiheessa omasta mielestäni vielä muistaakseni "melko varma", että Pohjantähti (jota olin maistanut aiemmin vain hanasta) olisi ollut Ruosniemen Insinööri.

Semifinaali 2 
D3 Brewdog Alpha Pop (voittaja)
E3 Bryggeri Helsinki Citra
F2 Olvi IPA

Kommentit: Citra jäi miedommalla katkeroinnillaan skottien ja savolaisten jalkoihin. Lopulta Brewdog ehkä mielenkiintoisemman mallaspohjansa ansiosta nousi Olvin yli. Merkittiin silti erikseen Olvin kohdalle, että "tosi tasoissa!" Hieman se hämmennytti asian paljastuttua, että kyseessä tosiaan oli Olvi.

Semifinaali 3
G1 Malmgård Huvila Pale Ale
H1 Saimaan Brewer's Special IPA
D2 Pyynikin KauppaIPA (voittaja)

Kommentit: Huvila jäi vahvemman humaloinnin ja Pyynikin kikkailun rinnalla kolmanneksi. Kahden viimeisen välillä vatvottiin kunnes erikoisuus sai taas nousta voittoon.

---
Finaali
C1 Top Fuel Hoplite Pale Ale (voittaja)
D3 Brewdog Alpha Pop
D2 Pyynikin KauppaIPA

Kommentit: Pyynikin erikoinen mallaspohja ei riittänyt enää finaalissa kikkailemaan vaan hävisi kahdelle muulle finalistille selvästi. On muuten huomion arvoista, että kaikki finaaliin päässeet ovat jotenkin vähän ei-tyypillisellä mallasrungolla varustettuja. Alpha Pop on rukiinen ja Hoplite on sen verran runsas ja tummahko sekin, että kolkuttelee pale alen rajoja. Sokkona ne tuomittiin kärkeen, kun kauppavahvuisen oluen suurin heikkous eli vetisyys ei niissä tuntunut niin pahasti.

Kahdesta kärkioluesta Top Fuelin valitsi parhaksi kaksi, Alpha Popin yksi. Niinpä tämän raadin tuloksella paras 22:sta kauppavahvuisesta (noh, Saku oli 5%) parhaaksi nousi upouuden lohjalaispanimo Top Fuelin Hoplite Pale Ale. 


Tämän suurentamalla voi tarkkailla lähemmin
vertailun edistymistä, jos nörtityttää.

Paras olut on luonnollisesti silti se mikä omaan suuhun parhaiten sopii.
---
PS:
Oluiden pullomerkinnät:
Beer Hunter's Mufloni IPA07/15
Brewdog Alpha Pop19/11/15
Brewdog Dead Pony Pale Ale24/09/15
Brewdog Punk Pale Ale19/03/16
Bryggeri Helsinki Citra09-2015
Founder's All Day 22/11/15
Laitilan Kievari Ameriikan Ale09/03/16
Maku Golden Ale06/12/15
Maku Pale Ale03/12/15
Malmgård Huvila Pale Ale22.11.15
Nokian Keisari 6627.4.15
Olvi IPA21/12/15
Plevna Pohjantähti01/05/15pullotuspäivä?
Pyynikin Kauppa IPA09/15
Rekolan Amerikan Serkku22.1.2016
Ruosniemen Insinööri09/15
Ruosniemen Sihteeri09/15
Saimaan IPA17/12/15
Saku Oder & Humal14/09/15
StaPa APA1.1.2016
StaPa West Coast Session1.1.2016
Top Fuel Hoplite Pale Ale1.3.2016

Kommentit

  1. Hieno vertailu, olisi hauska toteuttaa itsekin. Ruosniemen Sihteeri on ehkä vähän väärässä seurassa, koska se on enemmän belgityylinen olut mausteineen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, hyvä pointti, joka jäi mainitsematta. Sihteerin mukanaolo oli oikeastaan ihan meikäläisen sohlausta, kun kaavin kaupan hyllyiltä kaiken vähänkin sopivan näköisen mukaan.

      Poista
  2. Kiitos hyvin järjestetystä ja objektiivisesta sokkotestistä. Mukava kuulla, että tuote miellyttää ja taakse jäi kovia nimiä. Hopliten idea kasvoi omasta turhautumisesta maitokauppaoluiden tasoon nimenomaan humalafriikkejä silmällä pitäen kun muutamaa poikkeusta lukuunottamatta (esim. Stone Levitation Ale ja Beer Here Dead Cat) kaikki olivat vetistä pesuvettä missä ei mitään aromia. 4,7% on aikamoinen taiteenlaji ja aina kun pystyy puolivahingossa vetämään hatusta jäniksen riittävän rungon ja humalaprofiilin osalta voi olla tyytyväinen. T. Olavi 'Osku' Porkka - Top Fuelin oluenvalmistaja.

    VastaaPoista
  3. Kivaa lukea näitä vertailuja, yksittäisten oluiden arvioita en jaksa lukea.
    Hieno suoritus voittajalta nimenomaan ekalla versiolla. Toka versio mielestäni rb:n asteikolla neljä pykälää parempi. Simcoe (ei esim ääripäiden Citra tai Sorachi Ace) toi lisää pisteitä, varmaan kehittynyt prosessikin

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.